Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Šveicieši referendumā balsos par valsts dalību Frontex

Šveicē svētdien notiks referendums par aktīvāku iesaistīšanos Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras darbībā, pieaugot bažām, ka negatīva balsojuma rezultātā Šveice var tikt izspiesta no Šengenas zonas.

Šveices valdība un parlaments jau atbalstījuši valsts līdzdalībai plānotajā "Frontex" darbības paplašināšanā.

Tomēr ieceres pretinieki lēmumu kritizē un panākuši referenduma rīkošanu šajā jautājumā.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vēlētāji atbalsta aktīvāku dalību "Frontex" un saskaņā ar kārtējo aptauju par to gatavi balsot 69% respondentu.

Šveice nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, taču ir Šengenas zonā.

"Frontex" tika nodibināta 2004.gadā, lai palīdzētu ES dalībvalstīm un Šengenas asociētajām valstīm aizsargāt ES brīvas pārvietošanās telpas ārējās robežas.

"Frontex" šobrīd vairāk nekā 1500 darbinieku, taču 2015.gadā Eiropas migrācijas krīzes apogejā Eiropas Parlaments nobalsoja par aģentūras stiprināšanu, bet 2019.gadā tika nolemts, ka astoņu gadu laikā "Frontex" pastāvīgs personāls jāpalielina līdz 10 000 robežsargu.

Šveice ar ES drošības un patvēruma jautājumos sadarbojas kopš 2008.gada, bet kopš 2011.gada tā ir "Frontex" dalībvalsts.

Referendums svētdien būs par Šveices valdības plānu pakāpeniski līdz 2027.gadam palielināt "Frontex" pastāvīgi nodarbināto šveiciešu skaitu līdz 40.

Tāpat tiek plānots gandrīz trīskāršot Šveices finansiālo ieguldījumu "Frontex" līdz 61 miljonam franku (58 miljoni eiro) gadā. 2021.gadā Šveice "Frontex" budžetā iemaksāja 24 miljonus franku.

Migrantu atbalsta organizācijas un kreisi noskaņotās partijas iebilst pret tādu lēmumu un savāca referenduma ierosināšanai nepieciešamo parakstu skaitu.

Šveices aktīvākās dalības pretinieki iebilst, ka tā esot līdzdalība "cilvēktiesību pārkāpumos", jo "Frontex" bieži tiek apsūdzēts par migrantu atstumšanu no ES robežām vai nereaģēšanu uz šādu rīcību no nacionālo institūciju puses.

Valdība gan ir brīdinājusi, ka ierosinājuma noraidīšana referendumā var nozīmēt Šveices automātisku izslēgšanu no Šengenas zonas.

Lai no tā izvairītos Šveices, Eiropas Komisijas un ES dalībvalstu pārstāvju komitejai 90 dienu laikā būtu jāpanāk vienprātība par turpmāko sadarbību.

Lai gan daļa Šveices politiķu uzskata, ka valstij vajadzētu atgūt pilnīgu kontroli pār savām robežām, citi brīdina, ka aiziešana no Šengenas zonas radītu ierobežojumus ceļošanai un palielinātu izmaksas valsts ekonomikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits