Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Telekanāls: Gazprom Lietuvai piedāvā uz trim gadiem par 20% pazemināt cenas

Krievijas koncerns Gazprom Lietuvai piedāvā uz trim gadiem par 20% pazemināt gāzes cenas, tādējādi izlīdzinot visu Baltijas valstu cenu līmeni, bet Lietuvai par to būtu jāatsauc šķīrējtiesas prasības pret Gazprom, otrdienas vakarā ziņo LNK televīzija, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem.

Jau ziņots, ka Lietuvas premjers Aļģirds Butkevičs šomēnes Sočos uzklausīja no Gazprom valdes priekšsēdētāja Alekseja Millera un Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva mutiskus piedāvājumus par gāzes cenu samazināšanu, ko prezidente Daļa Grībauskaite tobrīd atzina par "apspriešanas vērtiem".

Taču pagājušās nedēļas nogalē beidzot tika saņemti rakstveida piedāvājumi, un otrdien prezidente pēc tikšanās ar premjeru paziņoja, ka tie atšķiras no mutiskajiem un Lietuvai nav pieņemami. Vienlaikus viņa norādīja, ka sarunas ir jāturpina.

Butkevičs par jaunajiem priekšlikumiem izteicās optimistiskāk, tomēr intervijā Lietuvas Radio atzina, ka viens no tiem ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas direktīvas Trešās paketes noteikumiem, lai gan pēc tikšanās Sočos viņš pats stāstīja, ka Gazprom puse beidzot atzīst šos noteikumus par neapstrīdamiem. Sīkāk runāt par priekšlikumu saturu premjers atteicās, jo tie ir konfidenciāli.

Pēc Grībauskaites teiktā, atlaides faktiski tiek piedāvātas uz pašas Lietuvas rēķina, savukārt Lietuva ir noskaņota apspriest ar Krievijas koncernu visu piedāvājumu paketi, nevis iespējamu piekāpšanos attiecībā uz atsevišķām daļām. "Es lūdzu premjeru turpināt kontaktus un sarunas. Mums ir svarīgi runāt ar visiem piegādātājiem, mēs nekādā ziņā neignorējam neviena piegādātāja iespējas, bet, paturot prātā mūsu pašreizējās pozīcijas - gan prasību šķīrējtiesā, gan topošo sašķidrinātās gāzes termināli -, uzskatu, ka mēs nedrīkstam piekrist nelabvēlīgiem noteikumiem," uzsvēra prezidente.

Savukārt Butkevičs paziņoja, ka pirmdien pa telefonu apspriedis Gazprom atsūtīto dokumentu ar Milleru un arī šajā sarunā pieminēts, ka mutiskie un rakstiskie priekšlikumi atšķiras. "Viņš sacīja, ka visi mutiskie piedāvājumi ir spēkā, - atliek tikai apspriesties un meklēt vienošanos," paziņojis Lietuvas premjers.

Pēc provizoriskiem datiem, pērn Gazprom Lietuvai piegādājis 2,7 miljardus kubikmetru gāzes par vienu no augstākajām cenām Eiropā - aptuveni 500 dolāriem par 1000 kubikmetriem.

Jau ziņots, ka neilgi pirms Butkeviča došanās uz Sočiem gāzes kompānijas Lietuvos dujos akcionāru ārkārtas pilnsapulcē tika pieņemts lēmums rosināt arbitrāžas prasību pret Gazprom, kas ir viens no tās akcionāriem, lai panāktu gāzes cenas pazeminājumu. Šādu risinājumu, ko kā "Lietuvos dujos" akcionāre piedāvāja Lietuvas Enerģētikas ministrija, atbalstīja arī otra akcionāre - Vācijas kompānija E.ON Ruhrgas International GmbH, savukārt trešais lielais akciju īpašnieks - Gazprom - balsoja pret to.

Iepriekšējās valdības laikā Lietuva iesniedza Stokholmas starptautiskajā šķīrējtiesā prasību pret Gazprom par tirgus stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Saskaņā ar minēto prasību Krievijas koncernam varētu nākties kompensēt Lietuvas patērētājiem aptuveni pusotru miljardu eiro. Turklāt eksperti norāda, ka runa ir par iespējamu precedentu - ja Lietuva uzvarētu, tās paraugam varētu sekot arī citas valstis.

Kā otrdien vēstīja LNK, pirmā sēde Stokholmas šķīrējtiesā varētu notikt nākamā gada sākumā.

Iepriekšējo reizi Butkevičs ar Milleru tikās septembrī Viļņā, bet toreiz nekādas būtiskas vienošanās netika panāktas. Lietuvas Enerģētikas ministrija turpināja ekspertu līmeņa sarunas ar Krievijas koncerna pārstāvjiem, bet premjeram nācās atzīt, ka tās norisinās gausi un lielā mērā ir atkarīgas no politiskiem apsvērumiem.

Janvāra sākumā Lietuvas valdības vadītājs lēsa, ka lūzumu sarunās varētu izdoties panākt tuvākajā laikā. Pēc viņa sacītā, jautājumu par to, kas ir "taisnīgas gāzes cenas", būs vienkāršāk apspriest, kad EK Konkurences direktorāts būs pabeidzis izmeklēšanu pret Gazprom saistībā ar iespējamajiem ES konkurences noteikumu pārkāpumiem bloka dalībvalstīs, tostarp Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā. Paredzams, ka ES tuvāko divu mēnešu laikā izvirzīs Krievijas gāzes koncernam oficiālas apsūdzības Eiropas patērētāju diskriminēšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits