Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Tūkstošiem cilvēku izrāda cieņu un atvadās no pāvesta emeritus Benedikta

Desmitiem tūkstošu cilvēku sākuši publisko atvadīšanos no bijušā Romas katoļu baznīcas pāvesta Benedikta XVI.

Viņa mirstīgās atliekas nogādātas Svētā Pētera bazilikā Vatikānā, kur atradīsies līdz bērēm ceturtdien, vēsta AFP. Bēres Svētā Pētera laukumā vadīs pašreizējais pāvests Francisks. Benedikta mirstīgās atliekas tiks apglabātas kapenēs zem bazilikas.

Benedikts nomira sestdien 95 gadu vecumā Mater Ecclesiae klosterī Vatikānā, kur dzīvoja pēdējo desmitgadi. Viņš vadīja katoļu baznīcu astoņus gadus, 2013. gadā kļūstot par pirmo pāvestu sešos gadsimtos, kurš atkāpies no amata. Viņš to pamatoja ar straujo veselības pasliktināšanos.

Cilvēkiem bija iespēja atvadīties no Benedikta, sākot no deviņiem rītā pirmdien.

Taču rinda pie bazilikas sāka veidoties pirms rītausmas. "Es ierados sešos no rīta, likās tikai normāli atnākt uz izrādīt cieņu viņam pēc visa tā, ko viņš izdarījis baznīcas labā," intervijā AFP teica itāļu mūķene Anna Marija. 

Mūķene Marianna Patriceviča no Horvātijas intervijā BBC stāstīja par to, cik pateicīga ir par visu, ko Benedikts ir izdarījis, un uzsvēra, ka nebija priekšmeta viņas studiju laikā universitātē, kuru apgūstot nav diskutēts par Benedikta paustajiem uzskatiem.

Atvadīties no pāvesta emeritus varēs arī otrdien un trešdien līdz septiņiem vakarā.

BBC atgādina, ka iepriekšējās pāvesta bēres – pāvesta Jāņa Pāvila II bēres 2005. gadā – bija lielākā kristiešu pulcēšanās pasaules vēsturē, kad uz tām Romā ieradās ap četriem miljoniem cilvēku. Benediktu gan daudzi arī kritizēja par īpašu konservatīvismu un nepietiekamiem centieniem apkarot garīdznieku seksuālos noziegumus.

Vatikāna runasvīrs Mateo Bruni paziņojis žurnālistiem, ka atbilstoši Benedikta izteiktajai vēlmei bēru ceremonija būs ļoti vienkārša.

Pagaidām nav publiskots uz bērēm ierasties plānojošo ārvalstu amatpersonu saraksts, bet zināms, ka tajā noteikti būs delegācijas no Itālijas un Benedikta dzimtās Vācijas.

BBC vēsta, ka ASV prezidents Džo Baidens īpaši uzsvēris bijušā pāvesta "kalpošanu baznīcai visas dzīves garumā", savukārt Itālijas premjerministre Džordža Meloni godinājusi Benediktu kā "diženu vīru, kuru vēsture neaizmirsīs".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits