Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ungārijas studenti protestē pret izglītības reformu

Neskatoties uz premjerministra Viktora Orbana solījumu saglabāt bezmaksas studiju iespējas, tūkstošiem Ungārijas studentu pirmdien izgāja Budapeštas ielās, lai protestētu pret plānoto augstākās izglītības finansējuma samazināšanu.

Šī jau bija trešā studentu demonstrācija pēdējās nedēļas laikā, un tajā piedalījās trīs līdz četri tūkstoši cilvēku, kas pulcējās pie Cilvēkresursu ministrija, kuras pārraudzībā ir arī izglītības jautājumi.

Protesti sākās pēc 5.decembrī pieņemtā valdības lēmuma samazināt valsts subsidēto studiju vietu skaitu universitātēs, palielinot to studentu skaitu, kas būs spiesti maksāt mācību maksu. Sestdien Orbans izrādīja gatavību nedaudz piekāpties, apsolot, ka studentiem pie zināmiem nosacījumiem tikšot saglabātas bezmaksas izglītības iespējas.

Taču studentu organizācijas paziņojušas, ka premjera izteikumi esot tikai sabiedrisko attiecību gājiens, un izmējušas Orbana solījumu šo problēmu atrisināt tuvāko dienu laikā. "Ja Viktors Orbans var atrisināt augstākās izglītības problēmas divās dienās, kamēr ministrija pie tā strādājusi ilgāk nekā sešus mēnešus, tas varētu nozīmēt divas lietas - vai nu ministrija ir nekompetenta, vai arī sistēma tiek kontrolēta voluntāri, un mūsu valodā tas tiek saukts par diktatūru," pirmdienas mītiņa laikā norādīja Mate Abrahams, viens no protestētāju līderiem.

Pēc mītiņa pie ministrijas, demonstranti devās uz parlamenta ēku, skandējot: "Mēs prasām bezmaksas izglītību!"

Pirmdienas demonstrāciju, kas beidzās bez incidentiem, atbalstīja arī pasniedzēju arodbiedrība un universitāšu profesoru organizācijas. Sagaidāms, ka šonedēļ sekos citas studentu protesta akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits