Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vācijā notikušas pirmās sadursmes, vides aktīvistiem mēģinot apturēt kodolvilcienu

Protestētājiem mēģinot apturēt vilcienu, kas no Francijas uz Vāciju transportē 11 vagonus ar pārstrādātajiem kodolatkritumiem, aizdedzinātas divas policijas automašīnas.

Vilciens Francijas un Vācijas robežu šķērsoja piektdien no rīta un tad apstājās Noikirhenē, lai apmainītu lokomotīves.

Televīzijas pārraidītajos kadros varēja vērot, kā policija aizvāc no sliedēm pusduci protestētāju, kas mēģināja aizšķērsot vilcienam ceļu.

Lai gan piektdienas pēcpusdienā policija ziņoja, ka viss ir mierīgi, vēlāk tika saņemtas ziņas par vairākām sadursmēm starp protestētājiem un kārtības sargiem, un Venlandē, kas atrodas Lejassaksijā, ar tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem tika aizdedzinātas divas policijas automašīnas.

Tikmēr kodolenerģijas pretinieku organizācijas Ausgestrahlt (Apstarotie) pārstāvis Johens Štajs televīzijas kanālam NTV paziņojis, ka aktīvisti mēģinās vilcienu atkal apturēt, kad tas pietuvosies savam galamērķim - Vācijas austrumos esošajai Gorlēbenei, kur atrodas kodolatkritumu pagaidu glabātuve.

"Protams, tiks veiktas darbības, lai to apturētu, kad tas tuvosies. Ļaudis bloķēs sliedes un ceļus," sacīja Štajs, kurš tobrīd uzturējās Danenbergā, kas atrodas 20 kilometrus no Gorlēbenes.

Jau ceturtdienas vakarā policija pielietoja ūdensmetēju un asaru gāzi, lai izklīdinātu vairākus simtu protestētāju, kas bija sapulcējušies netālu no Gorlēbenes. Abās puses bija daži viegli ievainotie, un vairāki cilvēki tika aizturēti.

Policijas pielietotās metodes saniknojušas vides aizstāvjus, kuri uzskata, ka kārtības sargu reakcija bijusi nesamērīga.

Aģentūras AFP fotoreportieris no notikumu vietas ziņo, ka desmit protestētāji, kuru sejas sedza maskas, piektdien pie Gorlēbenes apmētājuši policistus ar akmeņiem un dūmu svecēm, taču viņiem izdevies izvairīties no aizturēšanas.

Pagājušajā gadā, kad Vācijā pilnā sparā norisinājās debates par kodolenerģijas izmantošanas nākotni, protestos pret kodolatkritumu transportēšanu iesaistījās vairāki desmiti tūkstoši cilvēku, kuriem vilcienu izdevās aizkavēt uz veselu diennakti.

Kopš tā laika Vācijas valdība, reaģējot uz kodolkatastrofu Fukušimā, izšķīrusies līdz 2022.gadam slēgt visas valstī esošās atomelektrostacijas.

Taču protesta akcijas organizatori prognozē, ka arī šoreiz viņiem izdosies akcijās iesaistīt vismaz 20 000 cilvēku.

Viņiem pretī nostādīti gandrīz tikpat lieli policijas spēki - 19 000.

Tikmēr organizācijas Widerstandsnest Metzingen (Mecingenes pretestības ligzda) pārstāvis Martins Mesemans domā, ka ieradīsies divtik daudz ļaužu.

"Valdība cenšas iegalvot, ka, atsakoties no kodolenerģijas, vis ir mainījies, taču mainījies nav nekas. Reaktori Vācija turpina darboties un ražo ļoti radioaktīvus atkritumus," uzsver Mesemans.

Plānots, ka šī ir pēdējā pārstrādāto kodolatkritumu krava no Francijas un ka no 2014.gada kodolatkritumi no Vācijas tiks transportēti uz Selafīldas pārstrādes rūpnīcu Lielbritānijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits