Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vācijas Centrālās bankas vadītājs draud atkāpties no amata

Vācijas Centrālās bankas vadītājs Jenss Vīdmans draudējis atkāpties no amata, tādējādi protestējot pret Eiropa Centrālās bankas (ECB) īstenotajiem pasākumiem cīņā ar krīzi, piektdien vēsta laikraksts Bild.

Atsaucoties uz finanšu nozares informācijas avotiem, laikraksts norāda, ka Vīdmans vairākkārt draudējis atkāpties no bankas vadītāja amata, lai protestētu pret ECB prezidenta Mario Dragi plāniem atjaunot obligāciju pirkšanas programmu, lai palīdzētu parādsaistību problēmās nonākušajām eirozonas valstīm. Taču Vācijas valdība uzstājusi, lai Vīdmans paliktu šajā amatā, un Vācijas Centrālās bankas vadītājs piekritis pagaidām turpināt darbu un aizstāvēt savu nostāju nākamnedēļ paredzētajā ECB sanāksmē.

Tāpat kā citiem 16 eirozonas centrālo banku vadītājiem, Vīdmanam ir tikai viena balss ECB ikmēneša sanāksmēs, kurās tiek lemts par tās politiku īstenošanu.

Vīdmans uzskata, ka obligāciju pirkšanas programma, kas iepriekš palīdzējusi samazināt krīzes skarto valstu aizņemšanās izmaksas, ir līdzvērtīga monetārajai finansēšanai, kurā centrālā banka drukā naudu, lai nosegtu valsts parādsaistības, un ECB statūti to skaidri aizliedz.

Viņš bažījas, ka šādi pasākumi varētu veicināt inflāciju, mazināt spiedienu uz finanšu problēmās nonākušām valstīm uzlabot to finansiālo stāvokli un iedragāt ECB neatkarību.

ECB obligāciju pirkšanas programmu sāka 2010.gadā, lai palīdzētu parādsaistību nomocītajām eirozonas valstīm, kas saskārās ar grūtībām iegūt finansējumu kapitāla tirgos. Taču šī programma jau no paša sākuma bija strīdīga, kritiķiem uzsverot, ka ECB pārkāpj savas pilnvaras. Lai protestētu pret šiem pasākumiem, no amata atkāpās ECB galvenais ekonomists Jirgens Starks un Vācijas Centrālās bankas prezidents Aksels Vēbers.

Banka obligāciju pirkšanas programmu pārtrauca šā gada februārī, taču Dragi šā mēneša sākumā norādīja, ka banka varētu atsākt obligāciju iegādi, bet tikai ar striktākiem nosacījumiem, kuri pagaidām vēl tiek izstrādāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits