Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Aptauja: Par Putinu Krievijas prezidenta vēlēšanās gatavojas balsot 52% respondentu

Pašreizējā Krievijas premjerministra un prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina atbalsta reitings pēdējās nedēļās pieaudzis, un šobrīd par viņu 4.martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās gatavojas balsot 52% respondentu, secināts valsts kontrolētās sabiedriskās domas pētījumu aģentūras VCIOM veiktajā aptaujā.

Saskaņā ar šīs aptaujas rezultātiem 14.janvārī gatavību balsot par Putinu izteikuši 52% respondentu, salīdzinot ar 48% šā gada 7.janvārī. Ja šāds atbalsts Putinam būtu arī 4.martā, tas ļautu viņam uzvarēt jau pirmajā vēlēšanu kārtā un nebūtu jārīko otrais raunds.

Nepieciešamība piedalīties otrajā vēlēšanu kārtā Putinam varētu būtu visnotaļ pazemojoša, jo 2004.gadā saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem viņš vēlēšanās saņēma vairāk nekā 70% balsu. Tikmēr Putina galvenā sāncenša kompartijas līdera Genādija Zjuganova atbalsta reitings šajā pašā laika posmā pieaudzis no 10% līdz 11%.

Arī saskaņā ar Sabiedriskās domas fonda (FOM) veikto aptauju, kuras rezultāti publicēti ceturtdien, Putina reitingi ir auguši. Arī FOM ir cieši saistīts Kremli.

Saskaņā ar FOM aptaujas rezultātiem 15.janvārī nolūku prezidenta vēlēšanās atbalstīt Putinu izteikuši 45% respondentu, salīdzinot ar 42% 11.decembrī. 11% apjautāto tikmēr gatavojas balsot par Zjuganovu. Decembrī par šo politiķi vēlējās balsot 10% respondentu.

Tomēr valsts kontrolēto sabiedriskās domas pētījumu kompāniju aptauju rezultāti ir pretrunā neatkarīgā Levadas centra pagājušajā nedēļā publiskotajiem datiem. Saskaņā ar neatkarīgo aptauju par Putinu decembrī bija gatavi balsot tikai 36% respondentu, salīdzinot ar 31% novembrī. Šie rezultāti ļauj prognozēt, ka otrā vēlēšanu kārta tomēr varētu būt nepieciešama.

Kā jau ziņots, pēc decembrī notikušajām vēlēšanām, kas tika kritizētas masveida rezultātu falsifikācijas dēļ, Putins sastapies ar nopietnāko leģitimitātes krīzi savas varas 12 gados.

Decembrī, protestējot pret vēlēšanu nozagšanu, ielās izgāja desmiti tūkstoši cilvēku, jauna masu demonstrācija tiek plānota 4. februārī. Vairāki pazīstami literāti, aktieri un blogeri, ieskaitot Borisu Akuņinu un Ludmilu Uļicku, trešdien izveidoja Vēlētāju līgu - ārpus partijām stāvošu kustību, kuras mērķis ir nodrošināt gaidāmo prezidenta vēlēšanu caurskatāmību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits