Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Baltkrievijā vēlēšanām reģistrē arī opozīciju

Uz 110 deputātu vietām Baltkrievijas parlamentā 26.septembrī pretendēs 276 cilvēki. Par to pēc kandidātu reģistrācijas sarīkotajā preses konferencē paziņoja valsts Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Lidija Jermošina. Kā Dienai atklāja opozīcijā esošās Komunistiskās partijas vadītājs Sergejs Kaļakins, viņu vidū būs 77 opozīcijas pārstāvji.

Baltkrievijā tas ir ievērojams skaitlis. Politiķis norādīja, ka sākotnēji apvienoto demokrātisko spēku sarakstā bija 98 cilvēki, taču 21 no viņiem netika reģistrēts. "Šie nav galīgie skaitļi. Tie, kurus noraidīja, pārsūdzēs komisijas lēmumu," sacīja S.Kaļakins.

Lai gan komisija reģistrēja lielāko daļu opozīcijas kandidātu, tās politiķi vēlēšanu kampaņu neuzskata atbilstīgu demokrātijas standartiem. Viņiem nepieņemams šķiet pārlieku mazais opozīcijas pārstāvju skaits vēlēšanu iecirkņos un komisijās. "Mēs neceļam gaisa pilis un saprotam, ka mūsu cilvēki komisijās būs mazākumā. Viņi vienalga nevarētu ietekmēt balsu skaitīšanu, taču varētu vismaz pilnvērtīgi to novērot no iekšienes," paskaidroja komunistu līderis. Opozīciju satrauc arī tas, ka valsts plašsaziņas līdzekļos joprojām nav sākusies plaša pirmsvēlēšanu situācijas atainošana.

Opozīcijas koalīcija plāno svētdien vienoties par dalības veidu vēlēšanās. Daļa opozicionāru aicina uz boikotu, taču S.Kaļakins uzskata, ka pagaidām tas nenotiks. "Mēs šo jautājumu apspriedām jau iepriekš, un domāju, ka tuvākajā laikā kandidātus neatsauksim," viņš sacīja Dienai. Politiķis uzsver, ka opozīcijai jāizmanto vēlēšanu sniegtā iespēja informēt sabiedrību pat par spīti vēlēšanu kampaņas nepilnībām.

"Mums vēlēšanās jātiek, cik tālu tas vien būs iespējams," Dienai uzsvēra Apvienotās pilsoniskās partijas līderis Anatolijs Ļebedjko. Tomēr opozīcija neizslēdz iespēju atsaukt kandidātus pirms pašām vēlēšanām, ja tās uzskatīs par neatbilstošām starptautiskajiem standartiem. Šāds lēmums varētu tikt pieņemts 21.septembrī, sacīja S.Kaļakins.

Parlamenta vēlēšanu norise saskaņā ar demokrātiskajiem standartiem ir viena no Eiropas Savienības un ASV noteiktajām prasībām, lai uzlabotos to attiecības ar Baltkrieviju. Pirmo soli, kas bija nepieciešams dialoga sākšanai ar Rietumiem — politieslodzīto atbrīvošanu — Baltkrievija spēra drīz pēc Krievijas un Gruzijas konflikta sākuma. Vairāki analītiķi uzskata — karadarbība Kaukāzā Minskai radīja bažas par valsts suverenitāti. Tas savukārt varētu būt pamudinājis Baltkrievijas valdību uzlabot attiecības ar rietumvalstīm. Neatkarīgais politologs Aleksandrs Klaskovskis stāsta, ka valdība arī ar vēlēšanām centīsies nodemonstrēt savu gatavību reformām, lai tuvinātos Vašingtonai un Briselei.

Vēlēšanu nozīmi attiecībās ar rietumvalstīm piektdien atzina arī pats Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Taču viņš norādīja, ka tas neietekmēs balsojuma gaitu. "Vēlreiz uzsvēršu mūsu pamatpozīciju: šīs vēlēšanas ir vajadzīgas mums pašiem: baltkrievu tautai, mūsu valstij. Tās būs pilnībā godīgas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits