Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kremlis un Kijeva trin zobenus

Ukrainas prezidents Petro Porošenko par fantāzijām nodēvējis Kremļa paziņojumus, ka ukraiņu specdienesti gatavojušies sarīkot terora aktus Krievijas 2014. gadā anektētajā Krimas pussalā. Kijeva uzskata, ka Kremlis šādi gatavo augsni jaunām militārām provokācijām pret Ukrainu, kuras austrumos jūlijā pieredzētas pēdējā gada laikā intensīvākās apšaudes starp ukraiņu karavīriem un Maskavas atbalstītajiem separātistiem. Analītiķi Krievijā un Rietumos izsaka visdažādākos minējumus, kāda varētu būt situācijas tālākā attīstība, piektdien vēsta avīze Diena.

Federālais drošības dienests (FDD) apgalvo, ka pagājušās nedēļas nogalē no Ukrainas puses notikuši divi bruņoti iebrukumi Krimā. Pirmais noticis naktī uz svētdienu, un tajā esot nogalināts FDD darbinieks, otrs iebrukums noticis naktī uz pirmdienu, un nāvējošus ievainojumus guvis krievu karavīrs. FDD esot aizturējis "sabotieru grupējumu", kas esot gatavojies sarīkot uzbrukumus pussalai vitāli svarīgiem infrastruktūras objektiem. Pie aizturētajiem, kuri esot Ukrainas drošības dienestu darbinieki, esot atrasts liels daudzums sprāgstvielu.

Krievijas galvenais specdienests apgalvo, ka tam "pretterorisma" operācijas laikā Krimā esot izdevies apturēt Ukrainas militārā izlūkdienesta spiegu tīkla darbību un aizturēt vairākus cilvēkus. Līdz šim atklāta tikai viena aizturētā personība. Tas ir Ukrainas pilsonis Jevhens Panovs, kurš it kā esot atzinies, ka pussalā ticis plānots sarīkot terora aktus. Panova brālis medijiem izteicis aizdomas, ka vīrietis, kurš brīvdienās devies atpūsties pie draugiem vasarnīcā, patiesībā esot nolaupīts Ukrainas teritorijā un aizvests uz Krimu.

Britu izdevuma The Guardian žurnālists Lūks Hārdings piedāvā trīs iespējamos notikumu attīstības scenārijus. "Viens no tiem varētu būt tāds, ka Putins mēģinās izmantot šo krīzi kā līdzekli, lai pārliecinātu Eiropas Savienības dalībvalstis atcelt sankcijas, kas tika ieviestas saistībā ar Ukrainas konfliktu," raksta Hārdings. "Iespējams, viņš gatavo ierobežotu militāru iebrukumu [Ukrainā], lai izveidotu drošības koridoru. Trešais scenārijs būtu tāds, ka viņš plāno kaut ko lielāku."

Visu rakstu lasiet piektdienas, 12. augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits