Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Krievijas kompānija interesējas par sašķidrinātās dabasgāzes bunkurēšanas centra izveidi Sāremā

Krievijas gāzes tirdzniecības kompānija LNG Gorskaya plāno uzbūvēt sašķidrinātās dabasgāzes bunkurēšanas centru Mentu ostā Igaunijas Sāremā salā, kas būtu daļa no Krievijas kompānijas 33 miljonu eiro vērta projekta Eiropā.

Sāremā ostas operatorkompānijas Montu Sadama valdes loceklis Mihkels Undrests aģentūrai BNS sacīja, ka abas puses ir pārrunājušas plānu, bet nekādi dokumentu pagaidām nav parakstīti.

"Ja tas būs dzīvotspējīgs [projekts], Mentu osta pret to neiebildīs," teica Undrests.

Viņš informēja, ka 33 miljoni eiro ir visa projekta plānotās kopējās izmaksas un nav paredzēti tikai ieguldījumiem Mentu ostā. "Tas nav tikai par ostu. Tādā mērogā viņi īstenos projektu Eiropā," piebilda Sāremā ostas operatorkompānijas vadības pārstāvis.

Undrests stāstīja, ka termināli Krievijas kompānija varētu būvēt arī citviet. LNG Gorskaya pārstāvji ir jautājuši, vai Montu Sadama interesētu tāds projekts un pēc Krievijas puses iniciatīvas ir bijusi pirmā tikšanās. "Ja viņi vēlreiz piezvanīs, mēs varētu tikties atkal," viņš piebilda.

LNG Gorskaya vietnei Portnews atklāja, ka plānoto centru Mentu ostā veidos peldošā sašķidrinātās gāzes krātuve ar 5000 kubikmetru jaudu un piestātne kuģu pietauvošanai, lai tos bunkurētu no 1300 kubikmetru tankkuģa, kas spēj piegādāt kurināmo gan ostām, gan krastā Igaunijas un Latvijas ostās.

Krievijas kompānija norādīja, ka Mentu bunkurēšanas centrs - tāpat kā līdzīgs projekts, ko LNG Gorskaya Overseas kopā ar partneriem būvē Vācijas Lībekas ostā - tiks attīstīts sašķidrinātās dabasgāzes bunkurēšanas infrastruktūras izveides Eiropas Savienības ostās Baltijas jūrā projekta īstenošanas gaitā.

Caur centru piegādāto gāzi var izmantot elektrības ražošanā un piegādēs, piemēram, sauszemes transportlīdzekļu un mājsaimniecību gāzes vajadzībām.

Projekta izmaksas 33 miljonu eiro apmērā finansē iesaistītās puses, izmantojot savus līdzekļus un piesaistot ārējo finansējumu, tostarp Eiropas Savienības transporta infrastruktūras attīstības programmu, jo īpaši CEF-T instrumenta, finansējumu, vēstīja Portnews.

LNG Gorskaya atzars Igaunijā LNG Gorskaya Overseas dibināts šā gada 10.oktobrī. Tā īpašnieks un valdes loceklis ir Kirils Ljats. Kompānija ietilpst LNG Gorskaya, kuru arī pārvalda Ljats.

Kompānijas mājaslapā sniegtā informācija liecina, ka gāzes eksportu tā plāno sākt ne ātrāk kā nākamā gada vidū, atkarībā no pieejamā finansējuma.

LNG Gorskaya Overseas ir Krievijas LNG Gorskaya partnere. Krievijas kompānija būvē peldošās gāzes konversijas staciju Sanktpēterburgā, kas gadā 1,968 miljardus kubikmetru dabasgāzes spēs pārveidot 1,26 miljonus tonnu sašķidrinātās dabasgāzes.

Krievijas ziņu aģentūra Interfax pērn septembrī vēstīja, ka LNG Gorskaya bez stacijas Sanktpēterburgā plāno uzbūvēt arī sešus sašķidrinātās dabasgāzes bunkurēšanas kuģus, kā arī piestātnes, gāzes cauruļvadu un sašķidrinātās dabasgāzes bunkurēšanas termināļus Somijā, Vācijā un Zviedrijā. Interfax tolaik Igauniju kā iespējamo kompānijas darbības vietu neminēja.

Būvdarbus projektā veic kompānijas GE Oil & Gas meitasuzņēmums Nuovo Pignone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits