Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks
Vācijas kancleres Angelas Merkeles un Krievijas prezidenta Vladimira Putina attiecībās pēdējos gados valda atsalums

Merkele ieradīsies pie Putina uzlabot attiecības

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien ieradīsies vizītē Sočos, kur viņu uzņems Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Tā būs abu līderu pirmā divpusējā tikšanās kopš Krievijas īstenotās Krimas pussalas okupācijas un aneksijas un militārā iebrukuma Austrumukrainā 2014. gada sākumā. Pēdējos trijos gados Maskavas un Berlīnes attiecības bijušas vēsas, jo Vācija atbalsta Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju. Merkeles apciemojums varētu liecināt par Vācijas vēlmi normalizēt attiecības ar Krieviju, taču ir maz ticams, ka pēc vizītes notiks strauja valstu tuvināšanās.

Putinam un Merkelei pēdējos gados regulāri ir notikušas telefonsarunas, abi valstu vadītāji vairākkārt ir tikušies arī klātienē. Piemēram, Vācijas kanclere 2015. gada maijā apmeklēja Maskavu par godu 70. gadadienai kopš Otrā pasaules kara beigām. Tomēr kopš Ukrainas krīzes sākuma Krievijas prezidentam un Vācijas kanclerei nav bijušas divpusējas tikšanās. Merkeles pēdējā divpusējā vizīte Krievijā notika 2013. gada jūnijā, kad viņa atsaucās Putina uzaicinājumam apmeklēt Sanktpēterburgu, atgādina ziņu aģentūra Reuters.

Pirms Krimas aneksijas un Krievijas agresijas Austrumukrainā Merkelei un Putinam bija labas savstarpējās attiecības. Sociālistiskajā Austrumvācijā uzaugusī politiķe spēja saprasties ar vācu valodā labi runājošo Krievijas prezidentu, kurš dažus gadus pirms Padomju Savienības sabrukuma kā Valsts drošības komitejas aģents bija strādājis Austrumvācijā. 

2014. gada vasarā 28 ES dalībvalstis vienojās par ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju, kas atbildēja ar pretpasākumiem, aizliedzot lauksaimniecības produktu importu no ES. Atsevišķas dalībvalstis ir uzstājušas, ka sankcijas pret Krieviju vajadzētu mīkstināt vai pat atcelt pilnībā. Tas līdz šim nav noticis, lielā mērā pateicoties Vācijas kancleres Merkeles stingrajai nostājai. 

Viņasprāt, sankcijām ir jāpaliek spēkā līdz brīdim, kad Krievija būs pilnībā izpildījusi 2015. gada februārī Minskā parakstītās vienošanās par situācijas deeskalāciju Ukrainas austrumos nosacījumus. Maskava līdz šim nav izrādījusi patiesu vēlmi to darīt. To apliecina pēdējos mēnešos ar jaunu sparu atsākusies karadarbība Austrumukrainā. 

Visu rakstu lasiet otrdienas, 2.maija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Otile
O
Merkeles vajadzeja Putlerima atgadinat ka Kaliningradas rajons krievijai pec II Pasaules kara tika iedalits uz 50 gadiem nomas, bet 1995. gada sis noma ir beigusie sun Krievija saja Kaliningradas rajona atrodas prettiesigi un nelikumigi. ES nevajadzetu pagarinat Krievijai nomas ligumu kaliningrada. Merkelei ir jaustaj uz to, ka Krievijai ir jaivacas ara no Ukrainas okupetajam teritorijam Krimas, Doneckas, Luganskas.
Tas puspuvušais mongolis,
T
jo dienas, jo atbaidošāks izskatās. Nožēlojama tā tauta, kam tāds urods par vadoni. Lūk, cik skaistam karalim Francija svētdien uzgavilēs!!!
Šolochovs
Š
Putins klakšķina mēli Merkelei aiz muguras stāvēdams gluži kā vectēvs Ščukars satikdams jaunas ciema meičas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits