Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Putins: Krievijas pilsoniskā sabiedrība nobriest

Krievijas premjerministrs un prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins pirmdien mudināja pielāgot valsts politisko sistēmu tam, ka pilsoniskā sabiedrība kļūst ar vien nobriedušāka.

"Mums jārada tāda politiskā sistēma, kurā cilvēki var runāt patiesību un tas arī ir jādara," teikts rakstā, kas pirmdien publicēts Putina priekšvēlēšanu kampaņas mājaslapā un laikrakstā Kommersant. "Mūsu pilsoniskā sabiedrība kļuvusi nesalīdzināmi nobriedušāka, aktīvāka un atbildīgāka. Mums ir jāatjauno mūsu demokrātijas mehānisms. Tam jāatbilst aizvien pieaugošajai sabiedriskajai aktivitātei."

Putins arī uzskata, ka vidusšķira kļuvusi arvien prasīgāka pret politiķiem. "Jaunās prasības pret varasiestādēm, vidusšķiras izkļūšana no savas šaurās labklājības veidošanas pasaules ir mūsu pūliņu rezultāts. Mēs uz to strādājām," raksta Putins. Turklāt Putins rosina noteikt par prasību, ka parlamentā jāizskata visas sabiedrības petīcijas, kas tīmeklī ieguvušas vismaz 100 000 Krievijas pilsoņu parakstus.

Putins, kuram tiek prognozēta droša uzvara 4.martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, arī uzsver, ka būtu jāatjauno gubernatoru vēlēšanas. No tiešām gubernatoru vēlēšanām Krievija atteicās 2004.gadā Putina prezidentūras laikā.

Vienlaikus Putins pirmdien publicētajā rakstā uzsver, ka būtu jāpretojas "kārdinājumam vienkāršot politiku, radīt fiktīvu demokrātiju", un norāda, ka valstij ir nepieciešams "spēcīgs, efektīvs un cienīts federālais centrs".

Kopš šā gada sākuma Putins sabiedrības vērtējumam nodevis jau četrus priekšvēlēšanu kampaņas rakstus, kas veltīti tādiem jautājumiem kā tautsaimniecība un nelegālā imigrācija. Taču viņš atteicies piedalīties priekšvēlēšanu debatēs kopā ar citiem prezidenta amata kandidātiem.

Kā jau ziņots, pēc decembrī notikušajām Valsts domes vēlēšanām, kas tika kritizētas masveida rezultātu falsifikācijas dēļ, Putins sastapies ar nopietnāko leģitimitātes krīzi savas varas 12 gados.

Lai protestētu pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, kopš decembra protestos piedalījušies desmitiem tūkstoši cilvēku. Spītējot lielajam salam, arī aizvadītajā sestdienā opozīcijas mītiņā, pēc organizatoru aplēsēm, piedalījās vairāk nekā 120 000 cilvēku. Varas iestādes gan norāda, ka protestēju skaits bijis 35-40 tūkstošu cilvēku robežās. Tā bija jau trešā opozīcijas rīkotā masu demonstrācijas kopš decembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits