Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Saistībā ar Putina paziņojumu par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā Ukraina pieprasa sasaukt ANO Drošības padomes sēdi

Saistībā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus, Ukraina svētdien pieprasīja sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi.

"Jaunākie Krievijas paziņojumi par nodomiem izvietot Baltkrievijas teritorijā taktiskos kodolieročus ir Putina režīma kārtējais provokatīvais solis, kas grauj Kodolieroču neizplatīšanas līguma, kodolatbruņošanās un visas starptautiskās drošības arhitektūru," teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka šādi Krievijas varas nodomi nevar neizraisīt īpašu satraukumu visā pasaules sabiedrībā, jo Krievija par to paziņojusi, turpinot savu nekādi neizprovocēto agresīvo karu pret Ukrainu.

"Par spīti šausminošajiem noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem, ar kuriem Kremlis pavada šo iekarošanas karu pret suverēnu valsti, Krievija demonstrē savu nespēju uzvarēt kaujas laukā," sacīts paziņojumā.

Tajā teikts, ka Ukraina aicina Baltkrievijas sabiedrību nepieļaut, lai tiktu īstenoti noziedzīgie nodomi izvietot Baltkrievijas teritorijā kodolieročus pretēji tās saistībām atbilstoši Kodolieroču neizplatīšanas līgumam, kas "vēl vairāk pārvērtīs šo valsti par Kremļa ķīlnieci un kam būs katastrofālas sekas tās nākotnei".

"Aicinām G7 un Eiropas Savienības valstis brīdināt Baltkrievijas varasiestādes par sekām Baltkrievijai, ja tā piekritīs uzņemt savā teritorijā taktiskos kodolieročus no Krievijas. Ukraina sagaida efektīvu rīcību pretdarbībā Kremļa kodolšantāžai no Lielbritānijas, Ķīnas, ASV un Francijas arī kā no ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm, kurām ir īpaša atbildība, lai nepieļautu agresijas, kurā tiktu izmantoti kodolieroči, draudus," uzsver Ukrainas Ārlietu ministrija.

"Pieprasām šim nolūkam nekavējoties sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi," sacīts paziņojumā.

Tajā pausts aicinājums visiem pasaules sabiedrības locekļiem "likt saprast Putina noziedzīgajam režīmam, ka ir kategoriski nepieņemamas tā kārtējās kodolprovokācijas, un veikt izlēmīgus pasākumus, lai efektīvi atturētu un novērstu jebkuru iespēju, ka agresorvalsts pielietotu kodolieročus".

"Krievija kārtējo reizi apliecina savu hronisko nespēju atbildīgi rīkoties ar kodolieročiem kā ar kara novēršanas līdzekli, nevis kā ar draudu un iebiedēšanas instrumentu. Pasaulei jābūt vienotai pret to, kurš apdraud civilizācijas nākotni," uzsver Ukrainas Ārlietu ministrija.

Jau vēstīts, ka Putins sestdienas vakarā pārraidītā televīzijas intervijā paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus.

Savukārt ASV Nacionālās drošības padome norādīja, ka Vašingtona neuzskata, ka Krievija gatavotos lietot kodolieročus.

Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā turpinoties jau vairāk nekā gadu, arvien izskan bažas par iespējamu kodolieroču izmantošanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits