Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vēlētāju līga neatzīst Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus

Krievijas Vēlētāju līga, kas tika izveidota pēc plašus protestus izraisījušajām 4.decembra parlamenta vēlēšanām, atsakās atzīt svētdien notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus, norādot, ka to gaitā notikuši masveida pārkāpumi.

Organizācija "ar nožēlu konstatē, ka Krievijas pilsoniskā sabiedrība 4.martā tika apvainota, tika diskreditēts Krievijas prezidenta institūts, Krievijas vēlēšanu sistēma un visa Krievijas Federācijas valsts vara kopumā".

Pateicoties sistēmai "Apkopotais protokols", kas ļauj salīdzināt novērotāju atskaites ar oficiālajiem datiem, konstatēti vairāki reģioni, kur prezidenta vēlēšanu rezultāti sistemātiski viltoti.

Līga konstatējusi daudzus gadījumus, kad iecirkņa komisiju sākotnējie protokoli tikuši viltoti, bet vēlētāju skaits, kas nobalsojuši "īpašos apstākļos", pieaudzis par trim miljoniem. Vislielākie pārkāpumi konstatēti, iepazīstoties ar vēlētāju sarakstiem, kuros iekļauti darbinieki, kas it kā strādā nepārtraukta ražošanas cikla uzņēmumos.

Turklāt šīs falsifikācijas vienmēr veiktas par labu vienam un tam pašam kandidātam, norāda līgas pārstāvji, šādi izsakoties, pēc visa spriežot, par Vladimiru Putinu.

Iegūts "tūkstošiem liecību" par balsošanas noteikumu pārkāpumiem, un to vidū visrupjākie bijuši tā dēvētie "karuseļi" - nereģistrētu vēlētāju vairākkārtīga balsošana - un biļetenu nelikumīga iemešana, teikts līgas dokumentā.

Vēlēšanas "nebija vienlīdzīgas, jo pazīstamu politiķu diskriminācijas dēļ pilsoņu iespējas izvēlēties bija ierobežotas un varas kandidāta konkurence tika padarīta vājāka". Vēlēšanas "nebija taisnīgas, jo kandidātu cīņa noritēja nevienādos apstākļos". Galu galā, vēlēšanas "nebija godīgas, jo balsu skaitīšanai un rezultātu apkopošanai sekoja sistemātiski viltojumi, kas būtiski izkropļoja vēlētāju gribas izpausmi", teikts līgas memorandā.

Vēlētāju līgu, tuvojoties prezidenta vēlēšanām, izveidoja vairāki pazīstami kultūras darbinieki un mediji. Tajā iesaistījās rakstnieki Boriss Akuņins un Ludmila Uļicka, žurnālisti Leonīds Parfjonovs un Sergejs Parhomenko, televīzijas raidījumu vadītāja Tatjana Lazareva un daudzi citi sabiedriskie darbinieki.

Centrālā vēlēšanu komisija pirmdien pēc visu rezultātu apkopošanas paziņoja, ka svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais premjerministrs Vladimirs Putins, saņemot 63,6% balsu. Otrajā vietā ir komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,18% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,98%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 6,22%, bet pēdējais ir partijas Taisnīgā Krievija līderis Sergejs Mironovs ar 3,85% balsu. Putina inaugurācijas ceremonija plānota maijā.

Putins saviem atbalstītājiem svētdien paziņoja, ka izcīnījis "tīru uzvaru". Tikmēr internetā publiskotas liecības par daudzskaitlīgiem vēlēšanu rezultātu falsificēšanas gadījumiem, par ko ziņoja arī aktīvisti un opozīcijas pārstāvji. Neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija Golos visā valsts teritorijā reģistrējusi vismaz 3100 ziņojumus par vēlēšanu norises pārkāpumiem.

Pēc iecirkņu slēgšanas Golos atzina, ka pārkāpumu skaits bijis līdzvērtīgs decembra vēlēšanās fiksētajam. "Ja parlamenta vēlēšanās mēs fiksējām daudz gadījumu attiecībā uz biļetenu nelikumīgu iemešanu un "karuseļiem", tad šoreiz tika pielietotas daudz smalkākas tehnoloģijas," skaidroja organizācijas pārstāvis.

Arī viens no redzamākajiem Krievijas opozīcijas aktīvistiem populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs paziņoja, ka viņa organizācijas apmācītie novērotāji fiksējuši gan "karuseļus," gan citus vēlēšanu norises pārkāpumus.

Pēc Navaļnija domām, Putina uzvara jau pirmajā raundā bija politiski nozīmīga, lai radītu priekšstatu, ka viņš joprojām bauda vairākuma atbalstu. "Viņi nolēma, ka otrais raunds nebūtu labi un tas apliecinātu vājumu," pārliecināts blogeris. "Tādēļ (..) viņi falsificēja vēlēšanas."

Arī pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs svētdien pauda skeptisku attieksmi pret vēlēšanām. "Šīs nebūs godīgas vēlēšanas, taču mēs nedrīkstam padoties," pēc nobalsošanas sacīja Gorbačovs, kurš ne reizi vien veltījis asu kritiku Putinam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits