Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Islāma valsts piesaka karu Turcijai

Teroristisko grupējumu Islāma valsts (IV) vaino slaktiņā, kas otrdienas vakarā notika Stambulas Ataturka lidostā. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vismaz 41 cilvēks, taču ļoti iespējams, ka upuru skaits tuvākajās dienās pieaugs, jo ievainojumus guvuši vairāk nekā 230 cilvēku. Tas bija kārtējais no terora aktiem, kas pēdējā gada laikā piedzīvoti Turcijā, bet šoreiz uzbrucēji par mērķi bija izvēlējušies vienu no pasaulē lielākajām lidostām, kurā spēkā ir stingri drošības pasākumi. Tas licis uzdot jautājumus par atbildīgo dienestu darbu.  

Terora akts, kuru sarīkojuši trīs bruņoti uzbrucēji, notika Ataturka lidostas terminālī, kas apkalpo starptautiskos lidojumus. Tas, iespējams, darīts ar nolūku, lai nonāvētu pēc iespējas vairāk ārzemnieku. Turcijas varasiestādes līdz trešdienas pēcpusdienai informēja vismaz par 13 ārvalstu pilsoņu nāvi. Viņu vidū ir Ukrainas, Irānas, Saūda Arābijas, Ķīnas, Irākas, Jordānijas, Tunisijas un Uzbekistānas pilsoņi, vēsta raidsabiedrība BBC.   

Uzbrucēji lidostā esot ieradušies ar taksometru. Pie ieejas terminālī viņi atklājuši uguni no automātiem AK-47, vismaz divi uzbrucēji iekļuvuši lidostā, kur uz viņiem sāka šaut policisti. Sociālajos medijos publicēts video, kurā redzams, ka vienu no teroristiem sašauj un viņš nokrīt uz grīdas. Aptuveni pēc 20 sekundēm viņš uzspridzinās. Arī viņa biedri detonēja sprāgstvielas, nogalinot sevi.  

Izmeklētāji veic padziļinātu videonovērošanas kameru un pasažieru ar mobilajiem telefoniem uzņemto videoierakstu izpēti, lai mēģinātu noteikt uzbrucēju identitāti. Uzbrucēju mirstīgo atlieku autopsijā secināts, ka viņi varētu būt ārzemnieki, vēstīja ziņu aģentūra Dogan.  

Pēc uzbrukuma lidosta uz vairākām stundām tika slēgta, bet trešdienas rītā daļēji atsāka darbu. Turcijas pirmā prezidenta Mustafas Kemala Ataturka vārdā nosauktā lidosta 2015. gadā bija trešā noslogotākā Eiropā un 11. pasaulē, apkalpojot vairāk nekā 61 miljonu pasažieru.  

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka uzbrukumam ir jākļūst par pavērsiena punktu starptautiskajā cīņā pret terorismu. "Mēs sagaidām, ka pasaule, un jo īpaši rietumvalstis, izvērsīs stingrus pretpasākumus teroristiskajām organizācijām," viņu citē izdevums Hürriyet. "Turcija turpinās cīņu pret teroristu organizācijām par jebkādu cenu līdz terorisma galam."

Visu Ulda Ķezbera rakstu IV piesaka karu Turcijai lasiet ceturtdienas, 30.jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits