Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Brahimi: Sīrijas miera sarunās radīts pamats turpmākajam procesam

Sīrijas valdības un opozīcijas miera sarunās ir panākts neliels progress un tās devušas cerību, ka var tikt panākts atrisinājums Sīrijas pilsoņkaram, piektdien sacīja ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Lahdars Brahimi, kuram sarunās bija vidutāja loma.

"Es uzskatu, ka daži elementi var nodrošināt sākumu, pamatu, uz kura stāvēt," noslēdzoties sarunām, kas Ženēvā aiz slēgtām durvīm notika nedēļas garumā, žurnālistiem sacīja Brahimi.

Viņš jau iepriekš norādījis - tas, ka teju trīs gadus ilgstošā konflikta gaitā pirmo reizi izdevies valdību un opozīciju nosēdināt pie sarunu galda, jau uzskatāms par varoņdarbu.

"Progress tiešām ir ļoti lēns, bet puses ir iesaistījušās pieņemamā veidā," norādīja diplomāts. "Tas ir ļoti pieticīgs sākums, tomēr tas ir sākums, uz kura mēs varam celt."

Brahimi ierosinājis, ka sarunas varētu atsākties 10.februārī.

"Es ierosināju, ka mēs varētu atsākt, balstoties uz darba kārtību, par kuru būtu panākta vienošanās, un ka mēs tiekamies 10.februārī," sacīja Brahimi.

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems, kurš vadīja valdības delegāciju miera sarunās, piektdien atzina, ka sarunām nav nekādu taustāmu rezultātu.

"Man ar nožēlu jums jāsaka, ka mēs šīs nedēļas laikā neesam guvuši nekādus taustāmus rezultātus," žurnālistiem Ženēvā sacīja ministrs.

Pretējai sarunu pusei "trūka brieduma un nopietnības", turklāt tā mēģināja sarunas "uzspridzināt", skaidroja Muallems.

"Viņi uzvedās tā, it kā mēs būtu gribējuši šeit ierasties uz stundu un visu nodot viņiem. Tas ir rādītājs tam, kādās ilūzijās viņi dzīvo," viņš sacīja.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads un viņa valdība no sākuma iepazīsies ar delegācijas ziņojumu un tikai tad lems par nākamo soli, sacīja ministrs, piebilstot, ka sarunvedēji atgriezīsies, ja sabiedrība to pieprasīs.

Valdība un opozīcija lauž šķēpus par to, kura no tām patiesībā pārstāv Sīrijas tautu. Valdība apgalvo, ka nemiernieki ir tikai ASV, Turcijas un Persijas līča monarhiju rotaļlieta.

"Mēs pārstāvam mūsu tautas raizes un intereses," uzstāja Muallems. "Mēs esam valsts. Mums ir mūsu valdība, mūsu institūcijas. Mēs gribam diskutēt, bet, lai tas notiktu, mums ir jāzina otras puses identitāte - ir viņi sīrieši vai nav?"

Sarunas virzījušās ap Ženēvas komunikē, kas 2012.gadā tika izstrādāts starptautiskajā konferencē, kurā nedz valdība, nedz opozīcija nepiedalījās.

"Ženēva-1 kā komunikē tika formulēts, sīriešiem klāt neesot," norādīja ministrs, piebilstot, ka šī dokumenta interpretācijas ir stipri atšķirīgas.

Cita starpā tajā arī pausts aicinājums izveidot Sīrijas pārejas valdību, kurā piedalītos kā pašreizējā valdība, tā opozīcija.

"Mūsu galvenās bažas ir cīņa ar terorismu," sacīja Muallems, piebilstot, ka opozīcija ir "pilnīgi nošķirta no tā, kas notiek Sīrijā".

Opozīciju Ženēvas sarunās pārstāvēja Nacionālā koalīcija - lielākā trimdas organizāciju alianse, kas uz savām sanāksmēm parasti pulcējas Stambulā.

Damaska par "teroristiem" dēvē visu nemiernieku nometni, īpašu izceļot, ka tajā aktīva loma ierādīta radikālo islāmistu grupējumiem un ārzemju karotājiem. Opozīcija taisnojas, ka mērenajiem nemierniekiem pašiem nākas cīnīties ar džihādistiem, kas, kā skaidro opozicionāri, darbojoties saziņā ar režīmu.

Londonā bāzētā aktīvistu organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) piektdien ziņoja, ka kaujās dažādās Sīrijas frontēs miera sarunu laikā dzīvību zaudējuši 1900 cilvēki. Daudz kritušo ir kā mēreno grupējumu kaujās ar režīma spēkiem, tā arī nemiernieku savstarpējās kaujās un džihādistu kaujās ar valdības armiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits