Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Erdogans aicina Rietumus atbalstīt Turcijas cīņu pret PKK

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, uzrunājot NATO dalībvalstu parlamentāriešus, pirmdien nāca klajā ar aicinājumu Eiropas Savienībai (ES) un citām rietumvalstīm aktīvāk atbalstīt Ankaras cīņu ar kurdu bruņoto separātistu grupējumu Kurdistānas strādnieku partija (PKK).

Erdogans izteicās, ka viņš sagaida NATO dalībvalstu atbalstu cīņā pret visiem teroristiskajiem grupējumiem, tostarp pret PKK, Islāma valsti un pret trimdā dzīvojošā islāmistu sludinātāja Fetullas Gilena sekotājiem, kurus Ankara apsūdz 15.jūlija apvērsuma mēģinājuma organizēšanā.

Turcijas prezidents mudināja ES ieņemt stingrāku nostāju pret PKK. Lai gan Brisele šo grupējumu atzinusi par teroristisku organizāciju, tās biedri, kā apgalvoja Erdogans, brīvi pārvietojoties pa bloka teritoriju.

"Tie, kam ir atturīga attieksme pret teroristu organizācijām, agrāk vai vēlāk paši kļūs par mērķi," uzrunājot NATO Parlamentārās asamblejas locekļus, brīdināja Turcijas valsts galva.

Nedēļas nogalē Erdogans izteicās, ka Turcija varētu pievienoties Krievijas un Ķīnas izveidotajai Šanhajas Sadarbības organizācijai, taču pirmdienas uzrunā viņš to nepieminēja.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pauda alianses "solidaritāti" ar Ankaru pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma un uzsvēra tās tiesības vērties pret tiem, kas par to atbildīgi.

Vienlaikus ģenerālsekretārs izvairījās no nīderlandiešu deputāta mēģinājuma viņu piespiest nosodīt plašās tīrīšanas, kuras Turcijas varasiestādes izvērsušas pēc puča un par kuru upuriem kļuvuši arī opozīcijas politiķi un žurnālisti.

Stoltenbergs vienīgi norādīja, ka izteicis Turcijas līderiem nepieciešamību puča dalībnieku tiesiskajā vajāšanā turēties likuma varas ietvaros.

Tajā pašā laikā alianses ģenerālsekretārs atzinīgi izteicās par Ankaras sadarbību pēc puča ar Eiropas Padomi tiesiskos jautājumos, norādot, ka tā varētu kļūt par "svarīgu instrumentu" likuma varas un cilvēktiesību nodrošināšanā.

Stoltenbergs nepieminēja arī turku virsniekus, kas dienējuši augstos NATO komandējošos amatos un kas, kā pagājušajā nedēļā tika ziņots, pēc apvērsuma mēģinājuma pieprasījuši politisko patvērumu.

Tajā pašā laikā ģenerālsekretārs izteicās, ka vēlētos redzēt "vairāk iedrošinošu pasākumu" no NATO dalībvalstu puses, sniedzot atbalstu Turcijai tās nedrošo robežu nostiprināšanā, papildus pašreizējiem izlūklidojumiem un zenītraķešu izvietošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits