Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Erdogans aizstāv plānu piešķirt Turcijas pilsonību sīriešu bēgļiem

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien aizstāvējis ideju par Turcijas pilsonības piešķiršanu bēgļiem no Sīrijas, norādot, ka valstī ir gana daudz vietas.

Erdogans 2.jūlijā paziņoja, ka sīriešiem galu galā var tikt piešķirta Turcijas pilsonība, ja viņi to vēlas. Turcijas opozīcija un sociālie mediji prezidenta izteikumus uztvēra ļoti asi.

Pašreiz Turcijā dzīvo vairāk nekā 2,7 miljoni Sīrijas bēgļu, kam piešķirts viesu statuss, liecina Turcijas valdības informācija.

Pirmo reizi komentējot šo ieceri pēc tās paziņošanas, Erdogans norādīja, ka situācijā, kad sīriešiem ir dubultpilsonība, viņiem pēc konflikta beigām obligāti nav jāatgriežas Sīrijā.

"Vai dubultpilsoņiem (..) obligāti jāatgriežas savā izcelsmes valstī? Kad turki devās uz Vāciju 1963.gadā, neviens neprasīja, vai viņi atgriezīsies vai neatgriezīsies Turcijā," NATO samita laikā Varšavā sacīja Erdogans. Viņa izteikumus pirmdien publicēja laikraksts Hurriyet.

"Bažām nav pamata, šajā valstī 79 miljoni cilvēku dzīvo uz 780 000 kvadrātkilometru zemes. Vācija ir uz pusi mazāka, un tajā ir 85 miljoni cilvēku," viņš piebilda, nedaudz pārspīlējot Vācijas iedzīvotāju skaitu.

"Mēs esam valsts, kas spēj viegli pārvarēt problēmas," sacīja Erdogans.

Prezidents pat ierosināja, ka valsts aģentūru saceltās tukšās mājas varētu tikt izmantotas sīriešu bēgļu izmitināšanai.

"Vairums šo sīriešu strādā nelegāli. Mēs sakām, ka nepieciešams risinājums. Šo cilvēku vidū ir ārsti, inženieri, juristi, medicīnas darbinieki, skolotāji; visi šie cilvēki var nest labumu mūsu valstij: viņiem var tikt piešķirta pilsonība," sacīja Erdogans.

Šā gada janvārī Turcija atļāva sīriešu bēgļiem izsniegt darba atļaujas, bet tādas saņēma tikai 5502 sīrieši, atsaucoties un Nodarbinātības ministrijas datiem, ziņoja mediji.

Laikraksts Haberturk sestdien vēstīja, ka valdība plāno piešķirt Turcijas pilsonību līdz 300 000 bēgļu no Sīrijas, priekšroku dodot kvalificētiem potenciālajiem darbiniekiem.

Drīz pēc tam tviterī par vadošo tematu Turcijā kļuva aicinājums nepieļaut sīriešu palikšanu Turcijā.

Galēji labējās Nacionālās kustības partijas (MHP) līderis paziņoja, ka Erdogana plāns atņemšot nozīmīgumu Turcijas pilsonībai un izraisīs etnisko konfliktu.

Turcijas premjerministra vietnieks Numans Kurtulmušs pirmdien pēc valdības sēdes paziņoja, ka plāns vēl nav pabeigts, bet pie tā tiek strādāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits