Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Erdogans pārmet ES vilcināšanos ar solīto trīs miljardu eiro piešķiršanu bēgļiem

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien kritizējis Eiropas Savienību (ES) par vilcināšanos ar solīto trīs miljardu eiro piešķiršanu, ko paredz vienošanās par nelegālo imigrantu plūsmas ierobežošanu.

"Līdz šim mums iedoti tikai 179 miljoni eiro. Solīti tika trīs miljardi eiro (..). Gads jau tuvojas noslēgumam," televīzijā paziņoja Erdogans.

"Viņi dod solījumus, bet tos netur," sacīja prezidents.

Saskaņā ar Briseles un Ankaras martā panākto vienošanos Grieķija var nosūtīt atpakaļ uz Turciju visus nelegālos imigrantus, kas, sākot ar 20.martu, ierodas tai piederošajās salās, šķērsojot Egejas jūru. Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, ko Ankara uzņems atpakaļ no Grieķijas.

Saskaņā ar vienošanos ES piekritusi arī paātrināt iepriekš apsolīto trīs miljardu eiro piešķiršanu Turcijā esošo bēgļu apgādei un uzturēšanai. Vienlaikus apsolīts līdz 2018.gada beigām savākt papildus vēl līdz trim miljardiem eiro, taču šī summa nonāks Ankaras rokās tikai tad, ja pirmie trīs miljardi būs iztērēti.

ES piekritusi arī paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem un aktivizēt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā.

ES publiskotā informācija liecina, ka Brisele šogad vien piekritusi līgumiem par vairāk nekā 1,2 miljardiem eiro dažādu humāno palīdzības projektu īstenošanai bēgļu atbalstam. Līdz šim no minētās summas izmaksāti 467 miljoni eiro.

Tostarp ES pagājušajā mēnesī sāka teju 350 miljonu eiro vērtu programmu, kuras gaitā Turcijā bēgļi, galvenokārt sīrieši, tiks nodrošināti ar debeta maksājumu kartēm. Tas ir viens no vērienīgākajiem projektiem, kas tiek īstenots atbilstoši ES un Turcijas līgumam par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu.

Turcijā atrodas aptuveni trīs miljoni bēgļu, galvenokārt no Sīrijas.

Erdogans sacīja, ka neatkarīgi no tā, vai ES iedos solīto naudu, Turcija pildīs savu humāno pienākumu pret cilvēkiem, kuri bēg no konflikta šausmām.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Ukraiņi notriekuši trīs raķetes

    Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz pirmdienu notriekuši trīs no sešām krievu raķetēm, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits