Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Gaidāmas vētrainas ES un Turcijas sarunas

Briselē ceturtdien un piektdien pie sarunu galda sēdīsies Eiropas Savienības (ES) 28 dalībvalstu vadītāji un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu, lai mēģinātu panākt vienošanos par Ankaras iesaistīšanos Eiropas migrantu krīzes risināšanā. Turcija ES piedāvājusi uzņemt atpakaļ neregulāros ieceļotājus, kas caur tās teritoriju ir nonākuši migrantu krīzes vissmagāk skartajā valstī Grieķijā.

Turki apmaiņā pret to prasa noteiktu politisku lēmumu pieņemšanu un ievērojamu finansiālo palīdzību, kas atsevišķās ES dalībvalstu galvaspilsētās jau nodēvēta par "šantāžu", ceturtdien vēsta laikraksts Diena.Pagājušajā nedēļā Turcijas premjers Davutoglu nāca klajā ar papildu priekšlikumiem krīzes risināšanai. Tie paredz, ka turpmāk neregulārie migranti, kas no Turcijas ierastos Grieķijā, tiktu nosūtīti atpakaļ uz Turciju. Apmaiņā pret katru sīrieti, kas tiks nogādāts atpakaļ Turcijai, ES vajadzēs uzņemt vienu bēgļu nometnē Turcijā izmitinātu sīrieti.Lai plāns īstenotos, Turcija no ES prasa vēl trīs miljardus eiro, līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem iespēju ieceļot ES bez vīzām un atsākt jau vairākus gadus iesaldētās sarunas par Turcijas uzņemšanu ES, vēsta BBC.Sarunas par Ankaras piedāvājumu solās būt sarežģītas un var pat noslēgties bez vienošanās, jo dažām ES dalībvalstīm ir iebildumi.Par galveno šķērsli vienošanās panākšanai var kļūt Kipra, kurai ar Turciju ir saspīlētas attiecības. Sala, kuras ziemeļu daļā kopš 1974. gada valda starptautiski neatzītā turku republika, iebilst pret Ankaras prasību no jauna atvērt vairākas sadaļas sarunās par Turcijas uzņemšanu ES. Nikosija 2009. gadā daļu no tām bloķēja, jo Turcija atteikusies atzīt Kipras Republiku un liegusi kipriešiem pieeju savām ostām un lidostām.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 17.marta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits