Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Islāmisti Gazas joslā apkaro rietumniecisko frizūru modi

Palestīniešu islāma radikāļu Hamas kontrolētajā Gazas joslā policija terorizē jauniešus, kuru frizūra vai apģērbs neatbilst islāmistu priekšstatiem par pienācīgu izskatu. Par policijas mērķi kļuvuši jaunekļi, kuri uzdrīkstējušies izaudzēt garus matus, ieveidojuši tos ar želeju vai atļāvušies uzvilkt apspīlētas vai pazeminātās jostasvietas bikses, tādējādi, pēc islāmistu domām, sekojot rietumnieku modei.

Aktīvisti brīdinājuši, ka policija burtiski sagrābj uz ielām jauniešus, iestumj džipā, apsmej un aizved uz policijas iecirkni, kur puišiem noskuj matus. Tos, kuri mēģina pretoties, pirms matu noskūšanas piekauj.

«Vienīgais, ko es gribu darīt, ir pamest valsti,» aģentūrai AP atzina 19 gadu vecais Aimans el Saīds, kura galvu pusgaro matu vietā pēc viesošanās policijas iecirknī rotā īss «ezītis». «Man ir bail. Viņi tevi bez jebkāda iemesla sagrābj uz ielas. Man nav ne jausmas, ko viņi izdomās darīt tālāk.»

Hamas amatpersonas noliedz, ka mērķtiecīgi vērstos pret rietumniecisko modi pieņēmušajiem jauniešiem. Gazas valdības premjera vietnieks Ziāds el Zaza norādīja, ka šāda policijas rīcība esot tikai atsevišķs incidents, kas neatkārtošoties. Taču aktīvisti aicinājuši uzsākt izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Ziņas par jauniešu terorizēšanu izskanēja neilgi pēc tam, kad Hamas kontrolētais parlaments Gazas sektora skolās pavēlēja veidot atsevišķas klases puišiem un meitenēm. Lai gan dzimumu nodalīšana skolās jau pirms tam bijusi populāra, tās nostiprināšana likumdošanā vēsta par kārtējo Hamas soli pretim striktākām islāma tradīcijām.

Tāpat mēģināts kā obligātu prasību sievietēm ieviest tērpšanos islāma tradicionālajos, ķermeni aizsedzošajos tērpos, taču ideja pieklususi virknes protestu priekšā, un Hamas galveno uzmanību velta tam, lai pēc islāma tradīcijām tērptos visas skolas vecuma meitenes.

«Tā vietā, lai slēptos aiz tradīcijām, kādēļ viņi skaidri nepasaka, ka vēlas islamizēt sabiedrību,» aģentūrai Reuters uzsvēra sieviešu tiesību aizstāve Zeinaba el Goneimi, uzsverot, ka Hamas pāriet uz aizvien konservatīvāka islāma formas iedibināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits