Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vācu komiķim par Erdoganu aizskarošo dzejoli varētu draudēt cietumsods

Ja Turcija izlems vērsties tiesā par satīrisko dzejoli, kas aizskāris prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, populārākajam vācu jaunās paaudzes komiķim Janam Bēmermanam draud cietumsods.

Bēmermans apzinājās, ko dara, kad ceturtdienas vakarā televīzijas tiešraidē nolasīja paša sacerētu dzejoli, kurā tika nežēlīgi izsmiets Erdogans.

Savas vārsmas komiķis pieteica, tieši vēršoties pie Turcijas prezidenta.

"Tas, ko gatavojos nolasīt, nav atļauts. Ja tas tiks nolasīts publiski, Vācijā tas būs aizliegts," pirms ķerties pie sava "zaimu dzejoļa" lasīšanas, paziņoja Bēmermans.

Citu klaju apvainojumu vidū Erdogans tika nosaukts par "kazu p****u", kas "skatās bērnu pornogrāfiju, kamēr spārda kurdus".

Citādi sausajā un šabloniskajā vācu komēdijas žanrā Bēmermans jauniešu vidū iekarojis neredzētu popularitāti ar savu humoru, kas pastāvīgi balansē uz pieļaujamā robežas.

Ar savām izaicinošajām vārsmām komiķis reaģēja uz Turcijas varasiestāžu oficiālo protestu pret satīrisko videoklipu, ko martā pārraidīja sabiedriskā televīzija NRD, kurā Erdogans tika izsmiets par viņa pompozitāti un vēršanos pret pilsoniskajām brīvībām.

Kā aģentūra DPA uzzinājusi no avotiem Turcijas valdībā, Ankara pēc šī incidenta Berlīnei pieprasījusi, lai šis videoklips nekad vairs netiktu pārraidīts.

Šķiet, ka Bēmermans ar savu dzejoli centies Turcijas prezidentam paskaidrot atšķirību starp satīru un zaimiem.

Taču laikraksts Der Tagesspiegel tagad vēsta, ka tiesiskās sekas komiķim var būt smagas - līdz pat pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Berlīnē iznākošā avīze atsaucas uz Ārlietu ministrijas iekšējo juridisko izvērtējumu, kurā atzīts, ka Bēmermana rīcība "ļoti ticami" ir noziegums.

Vācijas Ārlietu ministrija juridisko izvērtējumu veikusi pēc Turcijas kolēģu paustā sašutuma par notikušo.

Saskaņā ar Vācijas federālā sodu likuma 103.pantu citas valsts galvas aizskaršana sodāma ar trīs gadu cietumsodu, bet ja aizskārums satur apzinātus zaimus, tad vainīgo var sodīt ar piecu gadu cietumsodu.

Sabiedriskā raidorganizācija ZDF jau izvākusi šo ierakstu no sava interneta arhīva.

Kā ziņots, kanclere Angela Merkele svētdien šo dzejoli telefoniski pārrunājusi ar Turcijas premjerministru Ahmetu Davutolu, sarunas laikā atzīstot, ka Bēmermana vārsmas esot "apzināti aizskarošas".

Taču, lai pret Bēmermanu varētu sākt tiesisko vajāšanu, Turcijai jāiesniedz oficiāla sūdzība.

Der Tagesspiegel gan vēsta, ka Merkeles personiskā iejaukšanās esot Ankaru nomierinājusi un ka tāpēc oficiālas sūdzības iesniegšana esot mazticama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits