Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Olbaltumvielu nozīme svara zaudēšanā un kontrolē

Vērtējot galvenos uztura pārkāpumus, visbiežāk tiek pieļautas divas tipiskākās kļūdas – uzturs ir vai nu nepietiekams vai arī tiek ēsts pārmērīgi daudz. Uzturvielu trūkuma rezultātā var rasties apetītes traucējumi, parādīties avitaminoze, dažādas veselības problēmas. Herbalife Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts Aleksandrs Martinčuks skaidro, ko nozīmē nepilnvērtīgs uzturs un kāpēc tieši olbaltumvielu uzņemšana organismā ir tik svarīga veselīgai organisma funkcionēšanai.

Nepietiekamu uzturu veido maltītes, kas sastāv no bulciņas, gatavajām sviestmaizēm, ātrajām uzkodām, kafijas u.tml. Regulāri izvēloties šādu maltīti, organisms nesaņem pietiekamā daudzumā vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas, kas rezultējas gan veselības un vielmaiņas traucējumos, gan kopējā organisma diskomfortā.

Lai apgādātu organismu ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām, dietologi rekomendē izvēlēties sabalansētu uzturu, ēdienkartē iekļaujot tikai enerģētiski vērtīgus un piesātinātus produktus, tādā veidā saglabājot visu organismam nepieciešamo uzturvielu līdzsvaru – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, vitamīnus un minerālvielas. Herbalife eksperts Aleksandrs Martinčuks norāda, ka svarīgi ir trīs reizes dienā ēst pilnvērtīgi ar divām uzkodas reizēm, dienas kaloriju devai nepārsniedzot 1500 kalorijas. Uzturvielu normai jāveido šāda proporcija: olbaltumvielas – 20%, tauki – 20% ogļhidrāti – 60%.

Jāuzsver, ka īpaši bīstami ir nesaņemt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, jo olbaltumvielas ir šūnu uzbūves materiāls, kas nepieciešams, lai nodrošinātu normālu vielmaiņu un veselīgu organisma funkcionēšanu. Olbaltumvielas uztur sāta sajūtu ilgāk nekā tauki un ogļhidrāti. Tāpat olbaltumvielas ir nepieciešamas muskuļu masas veidošanai, kā arī tās apgādā organismu ar enerģiju un palīdz uzturēt aktivitāti. Tieši tāpēc olbaltumvielām uzturā jābūt katrā ēdienreizē!

Vērtējot daudzumu, tad cilvēkam dienā ir jāuzņem vidēji 80 g olbaltumvielas atkarībā no ķermeņa masas lieluma. Lai uzņemtu maksimālo olbaltumvielu daudzumu, tas jādara vienmērīgi – aptuveni pa 20–22g katrā ēdienreizē. Šāds olbaltumvielu daudzums ir 100 gramos cūkgaļas, 100 gramos siera, 750 mililitros piena un aptuveni četrās olās. Daudziem no mums gan ir visai grūti iztēloties sevi vienā ēdienreizē apēdam četras olas vai izdzerot teju paku piena, tāpēc visā pasaulē pieaug t.s. funkcionālās pārtikas popularitāte, piemēram, Herbalife olbaltumvielu kokteilis Formula 1, kas ir «ēdiens glāzē» un kuru iesaka dietologi visā pasaulē jau 30 gadus. Viena porcija Formula 1 kokteiļa, kas pagatavots ar samazināta tauku satura pienu, satur 18g olbaltumvielu, vitāli svarīgus vitamīnus un minerālvielas un tikai 200 kcal. Tā ir pilnvērtīga maltīte, kas nodrošinās sāta sajūtu vairāku stundu garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti