Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Riska faktori un problēmu novēršana suņiem ar urīnizvadkanālu saslimšanām

Akmeņu un smilšu veidošanās suņiem urīpūslī ir pieteikami bieži izplatīta problēma, kura skar kā šķirnes, tā arī bezšķirnes suņus.

Visbiežāk no akmeņiem un smiltīm urīnpūslī cieš mazi suņi, lielākoties vīriešu kārtas un vidēja vecuma vai veci. Akmeņu formēšanos urīnpūslī suņiem ietekmē viņu fiziskā aktivitāte, ēdināšana, mazs ūdens patēriņš, traucēta vielmaiņa, iedzimtība, predisponētās sķirnes (mini šķirņu kucēni, takši, pekinieši, Jorkšīras terjeri, spanieļi, dalmācieši, melnie terjeri, mini šnauceri, vācu aitusuņi, utt.), hroniski urīnceļu iekaisumi, neregulāras vai īsalaicīgas pasataigas. Urīna sārmainā-skābā balansa izmaiņas var būt par iemeslu dažādu vielmaiņas atlieku nogulsnēšanai un kristālu veidošanai.

Urīnpūslī izveidojušos akmeņu raksturs var atšķirties. Piemēram, dalmāciešiem bieži vien sastopami urātu akmeņi, ņufaundlendiem – cistīni, bet miniatūrajiem pūdeļiem, Jorkšīras terjeriem un līdzīgām šķirnēm – struvīti un oksalāti.

Kādi ir slimības simptomi?

Noteikti ir vērts pievērst uzmanību uz izvadītā urīna biežumu un apjomu pastaigas laikā, kā arī uz asins pilieniem urīnā, diskomforta sajūtu vai sāpēm urīnēšnas laikā. Ja Jūs ievērojat tādus simptomus savam sunim, Jums būtu nekavējoties jāgriežas pie veterinārārsta. Iesējams, ka suņa urīnpūslī ir izveidojušies akmeņi. Tādu akmeņu izmēri lielā mērā var atšķirties – no sīka graudiņa līdz akmeņiem pāris centimetru diametrā. Akmeņi var brīvi pārvietoties urīnpūslī, bet kādā mirklī tie nokļūst urīnceļos un nosprosto tos. Parasti tam seko pēkšņas sāpes, kas arī apgrūtināta urinēšanu.

Ja sunim diagnosticēta minētā slimība un ir nozīmēts ārstēšanas kurss, noteikti vajadzētu izmainīt ēdināšanu. Speciālā diēta papildina ārtēšanas kursu un veicina ātrāku izveseļošanos. Royal Canin diētisko barību sērija ietver divas dažādas barības, kuras nozīmējamas atbilstosi diagnosticēto akmeņu veidam («Urinary S/O» un «Urinary Low Purine»), ar kurām suņus nepieciešams barot līdz tiek sasniegti urīna analīžu rezultāti, kas uzrāda, ka tas vairs nesatur akmeņus un kristālus.

Veterinārārstam vajadzētu nozīmēt pareizu barību Jūsu sunim. Diētiskā barība Royal Canin «Urinary S/O» palīdz šķīdināt urīnpūslī izveidojušos struvītu kristālus. Minētā barība aizkavē minerālvielu, vielmaiņas atlikvielu uzkrāšanos urīnpūslī, tādā veidā aizkavē atkārtotu struvītu un oksalātu veidošanos. Bez akmeņu šķidināšanas un/arī novērš to atkārtu veidošanos, barības «Urinary S/O» un «Urinary Low Purine» palīdz atjaunot bojāto urīnpūšļa sieniņu. Stingra veterinārārsta nozīmētā ārstēšanas plāna ievērošana un speciālā diēta novērsīs akmeņu veidošanos urīceļos un nodrošinās mīļotajam dzīvniekam dzīvi bez rūpēm un sāpēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti