Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Devītā Dienas sēne

Augustu esot izgudrojuši senie romieši. Tas nozīmē, ka kaut ko par latviešiem viņi ir zinājuši un varbūt pat zinājuši vairāk, nekā latvieši paši par sevi zina. Patiesi, vai tad ir kāds latvietis, kas varētu pārliecinoši un nepārprotami izskaidrot, kas ir tas noslēpumainais spēks, kas latvietim augustā liek gluži vai vilkatī pārtapt – vilkt mugurā vecas drēbes, ņemt asu nazi un ar zvērojoši asu skatienu jau pašā rīta agrumā, kad ikviens normāls cilvēks guļ un nomodā ir tikai ērces, klīst pa mežiem, ikvienu citu mežā pamanītu radību uztverot labākajā gadījumā kā konkurentu? Turklāt arī mūsu dienās, kad visu ko, ieskaitot pat to, ko tev patiesībā nemaz nevajag, var dabūt lielveikalā?

Bet paga, paga – gluži visu varbūt lielveikalā tomēr nevar dabūt. Un runa nav tikai par tām sajūtām, kuras nav atrodamas nekur citur kā vien mežā. Pirmām kārtām jau sajūtu, ka maņu orgāni tev vēl ir veseli, ja reiz spēj gan dabas skaistumu saskatīt, gan sadzirdēt, kur šobrīd baravika lien no sūnām laukā, lai pagūtu piesteigties pie viņas, kamēr vēl to nav izdarījis sēņodiņš, kailgliemezis vai… jā, vai kāds cits konkursa Dienas sēne dalībnieks ar savu fotokameru. Makšķernieks var atlaist atpakaļ lielu zivi, mednieks var nolaist stobru un pārtapt fotomedniekā, ieraudzījis skaistu dzīvnieku, bet sēņotājs ar dižu sēni vienmēr rīkosies tāpat kā leģendās tie valdnieki, kuri savu greznāko piļu arhitektiem cirta galvu vai izdūra acis, lai citam arhitekta talants netiek. Es vismaz nezinu nevienu sēņotāju, kurš baraviku, ja vien viņam vēl ir kāds stūrītis grozā, kreklā, zem cepures vai citā vietā, kur sēni iebāzt, būtu atstājis mežā, ja vien tas nav viņa privātais mežs, kuram žogs apkārt. Un arī tur sēni ilgi nevar turēt, precinieki būs klāt. Ja sēņojat Ziemeļvidzemē un lasāt presi un sociālos tīklus, tad zināt, kas tur šogad var pienākt klāt – tas, kura mīļākā sēņu recepte ir baravikas kopā ar medu no svaigi izpostīta stropa.

Bet atgriežamies pie tā, ko nevar dabūt lielveikalā. Vai jūs kaut vienā mūsu lielveikalā esat redzējis kādas sēnes, izņemot šampinjonus un varbūt gailenes? Svaigas, tikko lasītas, nevis konservētas baravikas? Apšu bekas? Priežu vai egļu rudmieses varbūt, nu, kaut vai tārpainas, jo netārpainas tās ir grūti atrast pat mežā? Vai bezgalgardās saulsardzenes dižsardzenes? Melnās miroņu taurenes? Vēlākā rudenī smiltenes? – jo, reiz paņēmis rokā sēņu nazi, latvietis neapstājas, kamēr vien sēnes aug, un arī tajos decembros, kad parādās ziņas par mežā atrastām gailenēm, viņš noteikti dosies uz savām gaileņu vietām pārliecināties.

Tāpat arī Diena kopā ar valsts akciju sabiedrību Latvijas valsts meži grib pārliecināties, vai sociālo tīklu, GPS un dronu laikmetā latvietis nesāk zaudēt spēju atrast to, ko nepalīdz atrast ne sociālie tīkli (vai esat redzējis pie neskaitāmajām baraviku bildēm sociālajos tīklos kaut vienu klāt pieliktu norādi, ka šādas sēnes jāmeklē tajā un tajā mežā kvartālā pie līkā bērza, lielās apses vai starp tām un tām priedītēm?), ne droni, ne kāda cita tehnika. Tāpēc arī šogad tiek izsludināts nu jau tradicionālais sēņu fotogrāfiju konkurss Dienas sēne.

Konkurss norisinās jau devīto gadu. Fotogrāfijas tam var iesniegt no 26. jūlija līdz 18. oktobrim.

Šajā gadā tiks noteikta:
1) skaistākā sēnes fotogrāfija;
2) interesantākais atradums.

Skaistākās sēnes fotogrāfijas autors balvā saņems laikraksta Diena + KDi triju mēnešu abonementu.

Interesantākā atraduma autors balvā saņems laikraksta Diena + SestDiena triju mēnešu abonementu.

Redakcija noteiks savu simpātiju balvas šajās divās kategorijās.

Ne beku, ne gaileņu!

Uzņemtās fotogrāfijas un stāstus aicinām pievienot projekta īpašajā vietnē www.diena.lv/sene, sūtīt elektroniski uz e-pastu [email protected] vai sūtīt pa pastu (ar norādi "Konkursam DIENAS SĒNE", Andrejostas iela 23, Rīga, LV-1045).


https://www.diena.lv/sene

Top komentāri

Ausma
A
Vai nedēļas balvas šogad nebūs ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas