Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Britu skolēniem vienkāršos pieteikšanos pie medmāsām

Daudzās britu skolās skolēniem nemaz nav tik vienkārši saņemt kvalificētas medmāsas pakalpojumus, secinājusi Lielbritānijas valdība, kas plāno veikt zināmas reformas sistēmā, ziņo izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase.lv.

Veselības aizsardzības ministrijas plāns gan neparedz palielināt skolu medmāsu skaitu, tā vietā uzsvaru liekot uz labākas komunikācijas nodrošināšanu starp skolēniem un medmāsām, vēsta britu raidkorporācija BBC.

BBC atgādina, ka saskaņā ar likumu ikvienam skolēnam ir tiesības uz medicīniskā darbinieka pakalpojumiem skolā. Tomēr Skolu un veselības aizsardzības medmāsu asociācijas pārstāve Šārona Vaita norādījusi, ka tas nenozīmē, ka katrā skolā nepārtraukti dežurē vismaz viena medmāsa. Daudzās privātajās mācību iestādēs tā patiešām notiek, taču valsts izglītības sistēmā viena medmāsa parasti apkalpo aptuveni 10 līdz 12 skolas. Tas nozīmē, ka skolēni nevar vienkārši nepieciešamības gadījumā aiziet līdz medicīniskā darbinieka kabinetam, bet nepieciešams iepriekš pierakstīties.

Kā noskaidrots veselības aizsardzības ministra Endrjū Lenslija uzraudzībā veiktajā pētījumā, tieši šeit arī rodas problēmas - izrādās, ka daļa skolēnu nezina, kā pieteikties medmāsas apmeklējumam, bet vēl daļa nez kādēļ kautrējas no skolas biedriem vai skolotājiem.

"Mūsu jaunā plāna pamatā ir komunikācijas uzlabošana," skaidrojis E. Lenslijs, piebilstot, ka tiks izstrādāta sistēma, kas ļoti ērti ļaus pieteikties medmāsas apmeklējumam ar mobilā tālruņa īsziņas, viedtālruņa sīkrīka jeb aplikācijas vai e-pasta vēstules palīdzību. "Skolu medmāsu profesija ir ļoti svarīga, jo tieši šie speciālisti jauniešiem spēj sniegt padomus, kas attiecas uz visiem veselīga dzīvesveida aspektiem," BBC citē ministra sacīto.

Savukārt ministrijas ierēdne Viva Beneta piebildusi, ka jaunā sistēma būs krietni elastīgāka un ļaus skolu medmāsām konsultācijas skolēniem sniegt arī ārpus konkrētās skolas. "Ja medmāsa apkalpo vairākas skolas, iespējams, viņai var ierīkot darbavietu, kas atrodas aptuveni vienādā attālumā no visām skolām - piemēram, kādā municipalitātes ēkā vai parkā," viņa ieteikusi. Tajā pašā laikā BBC norāda, ka ministrijas plāns neparedz medmāsu skaitu palielināšanu, lai gan tieši uz šādu risinājumu uzstājusi Karaliskā medmāsu koledža, kas sagatavo skolu medmāsas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi