Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ātrais ceļš atgriežas Rīgā

Pirms deviņiem gadiem pirmais mēģinājums noorganizēt spīdveja Grand Prix seriālu Rīgā noslēdzās ar sāpīgu neveiksmi. Tomēr spīdveja gars galvaspilsētā nav zudis, un 12. augustā Biķernieku mototrekā beidzot satiksies visi pasaules labākie braucēji sporta veidā, kurā sportisti uz motocikliem bez bremzēm brauc pa ovālu, sasniedzot pat 120 kilometru stundā lielu ātrumu. Īso braucienu dēļ skatītājiem tribīnēs ne mirkli nav garlaicīgi.

Jubilejas gads. Šogad apritēs simtā gadskārta, kopš 1923. gada 15. decembrī Austrālijā tika aizvadītas vēsturē pirmās spīdveja sacensības uz motocikliem, un sešdesmitā jubileja, kopš 1963. gada 17. novembrī stadionā pie Daugavpils 2. vidusskolas aptuveni 3000 skatītāju klātbūtnē pirmās šī sporta paraugsacensības notika Latvijā. Kopš tā laika tieši Daugavpils izveidojusies par neapšaubāmu mūsu valsts spīdveja centru, tomēr 1976. gada 9. oktobrī pirmie spīdveja mači notika arī Rīgā. Pēc neatkarības atgūšanas galvaspilsētas entuziastiem spīdveju saglabāt neizdevās un 2002. gadā Biķernieku mototreku uz ilgāku laiku slēdza.

Pirmā Rīgas pieredze piedeg. Spīdveja Grand Prix seriālā aptuveni desmit posmu garumā katru sezonu sacenšas 15 pasaules labākie braucēji. 2006. gadā šo sacensību etaps pirmoreiz tika aizvadīts Daugavpilī, un tur kopumā noticis astoņas reizes. 2014. gadā Grand Prix posmu bija plānots organizēt atjaunotajā mototrekā Biķerniekos, tomēr pirms sacensībām galvaspilsētā vairākas dienas spēcīgi lija, trases kanalizācijas sistēma ar lielo nokrišņu daudzumu netika galā, celiņa segums bija kļuvis mīksts, kamdēļ cīņas nācās pārcelt uz Daugavpili.

Vismaz viens mūsējais. 4000 skatītājiem sacensībās būs iespējams vērot vismaz vienu Latvijas braucēju, tomēr ļoti iespējams, ka viņu skaits arī dubultosies. Daugavpilietis Andžejs Ļebedevs šosezon ir seriāla pirmais rezervists un iepriekšējā posmā Zviedrijā, izcīnot astoņus punktus, piedzīvoja sezonas debiju. Ja kāds no 15 pamatsastāva braucējiem Rīgā nevarēs startēt, Ļebedevs pie šādas iespējas tiks automātiski un īpašo ielūgumu izmantos kāds cits mājinieks

Pasaules labākie juniori. Dienu pirms Grand Prix posma turpat Biķerniekos notiks sacensības Speedway of Nations 2 jeb pasaules Nāciju čempionāts U21 vecuma grupā, kurā sacentīsies septiņas labākās izlases, ieskaitot Latviju. Paredzams, ka Latvijas izlases sastāvā brauks rīdzinieki Francis Gusts un Ričards Ansviesulis, kā arī daugavpilietis Ernests Matjušonoks.

Ar latvieti vadībā un nākotnes plāniem. Jau otro gadu Warner Bros. Discovery Sports Limited pasākumu komercdirektors ir latvietis Raimonds Strokšs, viņš uzrauga arī Rīgas posma sarīkošanas gaitu. Strokšs neslēpj, ka Biķernieku spīdveja celiņu jau šogad paredzēts aprīkot ar prožektoriem, lai sacensības varētu norisināties vēlāk vakarā, kā tas spīdveja pasaulē ierasts. Tas viss tiek darīts ar skatu nākotnē – ja sacensības šomēnes norisināsies veiksmīgi un atbilstoši visām prasībām, spīdveja Grand Prix norise var kļūt par ikgadēju sporta notikumu Latvijas galvaspilsētā.

Speedway Grand Prix seriāls Rīgā
Biķernieku mototreks
11. augusts
, 2023 DeWalt FIM Speedway of Nations 2
12.00 treniņi, 18.00 sacensības

12. augusts, 2023 OlyBet FIM Speedway GP of Latvia – Riga
11.00 kvalifikācijas treniņš, 17.00 sacensības

Biļetes pieejamas Biļešu Paradīze tirdzniecības vietās

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze augusta numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā