Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par brangu ziemu

Lielākie ziemas orientēšanās svētki šajā sezonā notiks Latvijā, Smeceres sila trasē Madonā, no 30. janvāra līdz 5. februārim aizvadot Eiropas čempionātu un Pasaules kausa posmu elitei, kā arī pasaules čempionātu junioriem un Eiropas čempionātu jauniešiem. Par gaidāmajām sacensībām stāsta Latvijas Orientēšanās federācijas viceprezidente Ildze Straume.

Orientēšanās uz slēpēm. Ziemas orientēšanās, salīdzinot ar citiem orientēšanās paveidiem, nav tik daudzskaitlīga, tomēr tā ir ļoti interesanta, tāpēc arī pietiekami populāra. Daļa sportistu ar orientēšanos nodarbojas arī vasarā, bet daļa specializējas ziemai. Vasarā ļoti svarīgas ir tieši orientēšanās prasmes, bet ziemā viss notiek pa iebrauktām sliedēm un galvenā ir pareiza ceļu izvēle. Tehniski tas ir vieglāk – nav iespējams aizbraukt pilnīgi šķērsām. Sacensības Madonā būs lielākās, kas šosezon šajā sporta veidā notiks. Tām pieteikušies ap 300 dalībnieku vismaz no 13 valstīm, bet vēl aptuveni 200 varētu piedalīties publiskajās sacīkstēs, kur iespēja sevi pārbaudīt būs ikvienam.

Šoreiz beidzot jānotiek. Šīs būs lielākās ziemas orientēšanās sacensības, kas Latvijā aizvadītas. Iepriekš Eiropas čempionāts pie mums notika arī 2013.gadā, bet 2006. gadā uzņēmām Pasaules kausa posmu. Bijām ieguvuši tiesības rīkot Pasaules kausu arī 2020. gadā, bet toziem sniega Latvijā nebija vispār. Vispirms sacensības pārcēla par mēnesi uz priekšu, bet pēc tam uz Zviedriju. Līdz ar to tagad tikt pie rīkošanas mums bija daudz vieglāk – toreiz sagatavošanās procesā bijām tikuši ļoti tālu, jau bija pamatīgas iestrādes. No atkušņa neesam pasargāti, bet šobrīd mums ir liela pārliecība, ka, pateicoties bagātīgajam decembra sniegam, čempionāts notiks, jo veikta sniega pieblīvēšana, kas paildzinās tā dzīvi. Tomēr ceram, ka nevajadzēs knapināties un sniega būs daudz, jo tad pasākums būs kvalitatīvāks.

Cerības uz jauniešiem un junioriem. Pieaugušo sacensībās uz medaļām neceram, bet jauniešu grupās mums jau iepriekšējos gados bijuši medaļnieki, un viņi varētu labi nostartēt arī šoreiz. Pērn pasaules junioru čempionātā bronzu ieguva Gustavs Staņa, bet Eiropas jauniešu čempionātā pie bronzas stafetē tika Ritvars Ļepeškins, Renārs Grasis un Audris Odo Vītoliņš. Visticamāk, viņi visi startēs arī šoreiz. 

Ar TV tiešraidēm. No čempionāta plānotas televīzijas pārraides, ko būs iespējams redzēt Latvijā, un interesi izrādījušas arī ārzemju televīzijas. Trasē būs dažas fiksētās kameras, tāpat filmēs drons un interesantākajās vietās kamera sekos labākajiem sportistiem. Īpaši aizraujoša orientēšanās ir GPS sekošanas dēļ, jo iespējams redzēt, kādus ceļus ikviens izvēlas, kur kļūdās. Neskatoties uz translācijām, noslēdzošajās divās dienās, kad tiks aizvadītas stafetes, iesaku ierasties klātienē – interesanti būs arī tiem, kuri ar orientēšanos nav pazīstami. Stafetēs sportisti vairākkārt slēpos cauri sacensību centram un būs vairāk redzami skatītājiem, turklāt uzreiz pēc stafetēm notiks publiskas sacīkstes.

Bez fluora. Starptautiskā Orientēšanās federācija kļuvusi par pirmo, kas aizliegusi slēpju sagatavošanai izmantot vaskus, kuri satur videi kaitīgo fluoru. Slēpošana un biatlons to bija plānojuši darīt jau pirms vairākiem gadiem, tomēr vairākkārt lēmumu atcēluši, jo fluora klātbūtni ir grūti kontrolēt – iekārtas, kas to nosaka, ir ļoti dārgas, turklāt tas var parādīties, ja slēpots tikai pāri vietai, kur fluors bijis. Esam par zaļu sportu, tāpēc tika nolemts, ka ir būtiski to beidzot ieviest.

Ziemas orientēšanās Eiropas čempionāts un Pasaules kausa posms, kā arī pasaules čempionāts junioriem un Eiropas čempionāts jauniešiem

Smeceres sila bāzē Madonā 31. janvārī elitei, junioriem un jauniešiem notiks sprints, 1. februārī – vidējā distance, 3. februārī – garā distance ar kopēju startu, 4. februārī – stafete, kā arī tiks aizvadīta vidējā distance publiskajās sacīkstēs. Savukārt 5. februārī gaidāma sprinta stafete elites grupai un sprinta distance publiskajās sacīkstēs. 

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze janvāra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā