Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Basketbola saimniecībā migla sāks izklīst augustā

Basketbola saimniecības 2010.gada sezonas sakarā situācija ir tieši tāda pati, kā citās Latvijas dzīves jomās.

Pirmkārt, ir skaidrs, ka nākamais gads būs jāpavada ar cieši sajoztu taupības jostu.

Otrkārt, vēl nepavisam nav skaidrs, par cik caurumiņiem tā būs jāsavelk ap katru konkrēto "vēderu", un šī neziņa rada diskomfortu gan rīkotājiem, gan klubiem, gan spēlētājiem.

Treškārt, reti kurš spēj atturēties no ilūzijas, ka uz savu roku krīzi izdosies pārvarēt vieglāk, nekā saliedējoties kopīgai rīcībai.

Vārdu sakot, basketbols kārtējo reizi apliecina nacionālā sporta veida statusu — ar visiem nācijai piemītošajiem plusiem un mīnusiem.

BBL: problēmu nebūšot

Baltijas Basketbola līgas (BBL) nosaukumā vairs nebūs līdzšinējā ģenerālsponsora SEB vārda, taču līgas pastāvēšana nav apdraudēta — apgalvo BBL prezidents Ojārs Kehris. Uz jautājumu par jaunu ģenerālsponsoru O.Kehris atbildēja izvairīgi, taču klubu aprindās dzirdēts, ka notikušas sekmīgas sarunas ar MasterCard.

Sportiskais nolikums elites grupai apstiprināts jau aprīlī, un tajā paredzēts 10 komandu turnīrs divos apļos ar sešu labāko līdzdalību izslēgšanas spēlēs. Intrigu gan sagādā, piemēram, ASK Rīga neskaidrais statuss (Vai komanda pastāvēs? Kāds būs sastāvs?).

O.Kehris uzsver, ka šai ziņā lēmums būšot Latvijas Basketbola savienības kompetencē, bet viņš kā BBL prezidents ieturēšot neitralitāti. BBL valdes sēde paredzēta augusta vidū — līdz tam noslēpumiem vajadzētu gaist.

LBL: deviņi gribētāji

Formāli skaidrībai jābūt līdz 5.augustam, bet jau ceturtdien paredzēta klubu pārstāvju sanāksme, kurā, jācer, interesējošās atbildes saņems gan klubu menedžeri (par izmaksām un izspēles kārtību), gan rīkotāji (par klubu reālo varēšanu).

Pagaidām LBL direktora Jāņa Janševica balsī skan piesardzīgs optimisms. Dalības naudu jau samaksājuši BK Ventspils, VEF Rīga un jelgavnieki (tiesa, tur klubā sākušās pārmaiņas). Baronam LBS kontā esot atlikums no pērnās sezonas, tiesa, vajadzīgs kluba vadības apliecinājums, ka to var uzskatīt par dalības maksu.

Ar Valmieras un Liepājas pārstāvjiem bijusi tikšanās, un nav šaubu, ka šīs pilsētas būs pārstāvētas. Vēl trīs komandas ir zem jautājuma zīmes, taču ne bezcerīgas.

"Tikos ar ASK Rīga administratori. Viņa neapgalvoja, ka komanda spēlēs, bet drīzāk tā notikšot. Arī Ķeizarmežs un Līvāni dara visu, lai piedalītos," saka J.Janševics.

Klubi: lielā pauze

Līgas spiestas bremzēt organizatoriskos procesus, jo nav skaidrs klubu varējums. Savukārt klubi nesteidzas, jo nav skaidrs, kāda līmeņa spēles varēs piedāvāt skatītājiem un sponsoriem. Šis riņķa dancis kavē gan komplektāciju, gan darba sākšanu.

Lielāka skaidrība ir čempionvienībā BK Ventspils, kuras sastāvā pagaidām pārsteigumu nav (Strēlnieks, Sokolovs, Jurevičus, Bertāns, Berķis, Kanbergs, Bērziņš, Zaķis, Plivda; no pērnā virknējuma nebūs Vairoga un Veselova).

Var spriest, ka kluba finansiālā varēšana palikusi aptuveni pērnajā līmenī. Sportiskajai vajadzētu iet uz augšu uz spēlētāju individuālā progresa rēķina, arī papildinājums vēl tiek lūkots. Iespējams, Ventspilī varētu nonākt kāds no trenera Gunta Endzela audzēkņiem — šis speciālists ieņems čempionvienības otrā trenera posteni.

VEF Rīga, kam ierindā palikuši četri pērnie spēlētāji — Jahovičs, Aleksejevs, Freimanis un Šeļakovs. Pārējā komplektācija netiek sasteigta. "Visā Eiropā spēlētāju tirgus apstājies. Basketbolisti grib lielākas algas, bet gandrīz visi klubi samazinājuši budžetus. Vajadzīgs laiks, lai pozīcijas tuvinātos. Īstā māksla ir nokomplektēt labu sastāvu par pieņemamu cenu," kluba stratēģiju atklāja galvenais treneris Valdis Valters.

Par spēlētāju pārmērīgajām cenām sūkstās arī Barona ģenerālmenedžeris Andis Vanags ("Skatāmies, bet nesteigsimies..."), gan Valmieras ģenerālmenedžeris Jānis Kļaviņš: "Dažiem pērnajiem spēlētājiem piedāvāts samazināt līgumus. Ja piekritīs — spēlēs, ja ne, meklēsim citus."

ASK cer atdzīvoties

Īpašs solās būt stāsts par ASK Rīga. Kluba maksātnespējas procesa ietvaros līdz septembrim jāpiesakās visiem kreditoriem, kuri tad lems par kluba likteni (vislielākais esot Parex banka — viens no ASK Rīga dibinātājiem). Līdz tam klubs var turpināt darboties, ja vien netiek pasliktināts kreditoru stāvoklis. Bet skaidrs, ka kreditoriem ir cerības vismaz daļēji atgūt zaudēto tikai tādā gadījumā, ja klubs turpinās darbu, nevis tiks likvidēts.

"Neko negribu solīt, bet idejas kluba atdzīvināšanai ir," ģenerālmenedžeris Māris Jučmanis uzsver, ka ASK Rīga neatsauc dalību ne LBL, ne BBL. Atklāts gan paliek jautājums, kā kluba vadība domā pārliecināt potenciālos spēlētājus, ka pērnais bēdu stāsts vairs neatkārtosies.

Iekams nebūs skaidras sastāva kontūras, likumsakarīgi būs BBL vadītāju jautājumi par ASK Rīga iederību elites grupā, un uz tiem var nākties atbildēt arī Baronam. "Viņi jau var spriest visādi, bet, cik zinu, arī Lietuvā daudziem nav lielas skaidrības," A.Vanags atgādina, ka ekonomiskā krīze skārusi visu Baltiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi