Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

FOTO: Krāsaini rudenīgi Smeceres silā Madonā noslēgusies 11. Stirnu buka sezona

Pagājušo sestdien iecienītajā aktīvās atpūtas un sporta centrā “Smeceres sils”, kas pazīstams ar slēpošanas, biatlona un kamanu suņu starptautiskajām sacensībām, norisinājās iemīļotā tautas taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" 2024. gada sezonas noslēguma septītais posms, kas tika aizvadīts krāsaini rudenīgi un kurā garākajā “GARMIN Lūsis” 27km distancē uzvarēja Kristaps Bērziņš un Anete Švilpe, informē organizatoru pārstāvis Ivars Bācis.

Par laimi nepiepildījās drūmākās prognozes, ka Madonā varētu atkāroties pagājušās sezonas dubļainas Sabiles posms, no kā daļu varēja izbaudīt šogad septembrī “Sveikuļu meža” posmā. Līdz ar to vairāk nekā trīs tūkstoši dalībnieku visās distancēs kopā brīnišķīgos rudenīgos laikapstākļos izbaudīja skaistās “Smeceres sila” un tuvākās apkārtnes Latvijas augstākās Vidzemes augstienes pauguru masīvus ainavas.

Kā ierasts, pasākums tika atklāts deviņos no rīta ar ENEFIT pārgājiena distanču dalībniekiem, kuri nesteidzīgi izbaudīja apkārtnes skaistumu. Tad vienpadsmitos startēja paši mazākie GARDU MUTI Susuri, kam pusstundu vēlāk sekoja kanikross (skrējējs sasaistē ar suni). Dienas vidū trasē divas garākās distances – GARMIN Lūsis un VENDEN Stirnu buks – skrējēji. Sezonas noslēguma jaunums bija LATVIJAS VALSTS MEŽI skolēnu čempionāta un Vāveres distances kopīgais starts pulksten 12:30, ko varēja īstenot saistībā ar “Smeceres sila” labiekārtotā sporta kompleksa pietiekami plato taku tīklu, lai trasē vienlaicīgi uzņemtu lielāku dalībnieku skaitu, neradot neērtības apkārtējiem skrējējiem. Sezonas beidzamais starts tika dots vienos KARTE VESELĪBA Zaķis skrējējiem.

27km GARMIN Lūsis jau piekto reizi šajā gadā pārliecinoši uzvarēja 10km vicečempions un pusmaratona bronzas medaļnieks Kristaps Bērziņš, kurš pirms nedēļas triumfēja 14km Bruņinieku distancē Lāčplēšu krosā. Otro posmu pēc kārtas, šoreiz jau tuvāk (3:38) Bērziņam, vicelīdera statusā finišēja bronzas medaļnieks taku skriešanā un kārtējo Vilkaču maratona rekordu uzstādījušais Gvido Kalniņš. Trijnieku otro reizi šosezon noslēdza lietuvietis Valdas Rubel, kuram minūti piekāpās Vents Lupkins.

Sievietēm uzvaras sēriju līdz četrām pagarināja šogad lielisku formu un sniegumu rādošā Anete Švilpe, kura nesen uzvarēja Ultra maratonā Īrijā. Sezonas sākuma līdere un šī gada taku čempione Agate Armane, kura septembrī Sveikuļu meža posmā ieguva pirmo vietu Stirnu buka distancē, trešo reizi sezonā ierindojās aiz Švilpes otrajā vietā, šoreiz savas trenerei piekāpjoties desmit minūtes. Pagājušā posmā otrās vietas ieguvēja Aiga Taulīna otro reizi šosezon finišēja trešā.

STIRNU BUKA 21km distancē pēc otrās vietas septembrī uzvarētāja godā atgriezās daudzkārtējais Latvijas čempions dažādās skriešanas distancēs Jānis Girgensons. Pirmo reizi dubultuzvara bija Jāņiem, jo savā labākajā sezonā pēc dažām 4. vietām pirmo reizi trijniekā iekļuva un otro vietu izcīnīja Jānis Jerofejevs. Pēc sarežģītā sezonas vidus, kur nācās cīnīties ar traumā, sezonas noslēgumā uz pjedestāla atgriezās Klāvs Stankevics, kurš Saulkrastos un Alsungā bija otrais un trešais, bet ceturtais finišēja lietuvietis Andrius Šipkinas, kurš Top3 iekļuva pirmajos piecos posmos.

Sievietēm uz pjedestāla augstākā pakāpiena tāpat kā sezonas pirmajos divos posmos atgriezās šī gada Latvijas čempionāta bronzas medaļniece Klinta Lauska, parādot ļoti labu sniegumu, raksturu un tikšanu pāri sarežģītām situācijām. Cita šajā sezonā Stirnu bukā trīs pirmās vietas ieguvusī Zanda Malančuka, kura, sākot no pagājušajā “Stirnu buka” posma, uzvarēja četras nedēļas nogales pēc kārtas – Izskrien Ogri 10km, Apkārt Lielezeram Limbažos 13,7km, 14km Bruņinieku distnacē Lāčplēša krosā, šoreiz finišēja otrā. Otro posmu pēc kārtas un trešo reizi šajā sezonā trešo vietu ieguva Ilona Daģe, kuras kontā tagad ir bronza Latvijas čempionātā 5km.

KARTE VESELĪBA Zaķis 12km distancē līdzīgi kā Bukā pirmajās divās vietās bija dalībnieki ar vienādu vārdu, šoreiz tiem esot Andriem. Divu Latvijas rekordistu – Uģa Joča un Dmitrija Serjogina – prombūtnē, kuri bija uzvarējuši iepriekšējos posmos, ar ļoti labu ātrumu pirmo vietu izcīnīja Andris Ronimois, kurš nupat bija uzvarējis Īrijas Ultra maratona distancē. Otro vietu ieguva pirms nedēļas noslēdzošajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā uzvarējušais Andris Jubelis. Pirmo reizi trijniekā iekļuva un trešo vietu nopelnīja Andis Sakne, kurš nupat ar panākumiem startēja ASV notikušajā pasaules čempionātā šķēršļu skrējienā, izcīnot godalgas savā vecuma grupā.

Sievietēm arī neiztika bez orientēšanās sporta pārstāvniecības, jo otro posmu pēc kārtas nepārspēta palika daudzkārtējā orientēšanās čempione Sandra Grosberga. Līdzīgajā cīņā par otro vietu Diāna Liepiņa apsteidza Inetu Jerofejevu, tādējādi abām samainoties pozīcijām, salīdzinot ar iepriekšējo posmu. Tobrīd Diāna vēl nenojauta, ka nākamajā dienā iegūs bronzu Latvijas čempionātā krosā.

LATVIJAS VALSTS MEŽU skolēnu čempionātā 5,3km pirmais finišā otro posmu pēc kārtas ieradās Latvijas čempionāta medaļnieks distanču un rollerslēpošanā Ginters Bērziņš, aiz kura otrais finišēja U16 grupas čempions skriešanā Adrians Vaisjūns, bet trijnieku noslēdzu Leons Zīders, kurš par dažām sekundēm apsteidza distanču slēpotāju no Gulbenes novada Adrianu Stepi.

Meitenēm otro reizi sezonā uzvarēja pagājušās sezonas līdere distanču slēpošanā U16 grupā Martīne Djatkoviča, kurai sekoja Ventspils posma uzvarētāja un viena no vadošajām sava vecuma orientieristēm Melānij Rožukalne. Trešā bija Laura Jansone, kurai līdz labākais veikums bija 4. vieta Vecpiebalgā.

Vāveres 5,3km distancē tāpat kā Vecpiebalgā uzvarēja Helmuts Rasa, par pakāpienu augstāk Mareks Zālītis, kurš pirms nedēļas uzvarēja Lāčplēšu krosā 5km Lāčplēša distancē, bet Andrim Bukovskim pirmā godalga ar trešo vietu, neļaujot trešo reizi trijniekā iekļūt Arturam Nordenam. Sievietēm trešā uzvara Signei Birkenbergai, kuras māsa uzvarēja Smeceres silā pirms septiņiem gadiem, kad tur iepriekšējo reizi ciemojās Stirnu buks. Pirmā posma uzvarētāja Evita Skruļa nopelnīja sesto godalgu, otro reizi esot otrajai, bet pirmo reizi uz pjedestāla kāpa trešā laika uzrādīja Pārsla Kathina.

SALOMON sprinta etapā daudzi “uzelpoja”, ka nav Uģa Joča, kur taupījās svētdienas uzvarai Latvijas čempionātā krosā. Šādu situāciju izmantoja pagājušā posma otrs ātrākais sprinteris kalnā Arnis Pašķēvics, kuram sekoja savulaik jauniešu grupā panākumus biatlonā guvušais Vladislavs Ņedaivodins, kurš bija ieguvis sprinta titulu maijā trešajā posmā Joča prombūtnē. Otro reizi trijniekā iesprintoja Mārtiņš Krauklis, kuram pavisam tuvu bija Andis Sakne. Sievietēm otro posmu pēc kārtas pirmās divas vietas nemainīgas – Sandra Grosberga un Anete Švilpe. Iepriekšējos divos posmos tuvu trijniekam bija, bet tagad tur iekļuva un tāpat kā pirmajā posmā trešo laiku uzrādīja neatlaidīgā Agita Kaļva.

SPORTLAND komandu ieskaitē otrais panākums šajā sezonā Jēkanpils skrien/Mizuno. Vēl virs 7000 punktiem sakrāja kopvērtējuma līderkomanda “Rieksti mīl vāveres”, bet trešie bija Talsu pakalnu sporta klubs. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi