Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Latvija sasniedz Eiropas čempionāta otro posmu; zināmi pretinieki un kalendārs

Ainara Bagatska vadītā Latvijas basketbola izlase pirmdien Slovēnijā notiekošajā Eiropas čempionātā izcīnīja jau trešo uzvaru B apakšgrupā - 76:66 pret Maķedoniju, tādējādi pirmo reizi kopš 2001.gada sasniedzot grupu turnīra otro posmu jeb labāko divpadsmitnieku. Tas nozīmē, ka Latvijas izlasei šajā turnīrā garantētas vēl vismaz trīs spēles. Turpinājumā E apakšgrupā būs jātiekas ar Ukrainu, Franciju un Beļģiju.

Otro posmu E grupā mūsējie sāks bez uzvarām turnīra tabulā. Jau zināms, ka spēles notiks 11., 13. un 15.septembrī. Pirmā spēle trešdien plkst. 15.30 ar Ukrainu. Divas dienas vēlāk pretiniekos Francija (22.00), bet pēdējo E grupas spēli mūsējie aizvadīs svētdien pret beļģiem (15.30). Lai sasniegtu ceturtdaļfinālu, šajā kompānijā jāierindojas vismaz 4.vietā. Pirms otrā posmā sākuma situācija E grupā ir šāda: Francijai un Serbijai bilance ir 2-0, Lietuvai un Ukrainai pa 1-1, bet Latvijai un Beļģijai 0-2.

Tikmēr F grupā sacentīsies Itālija, kas vienīgā sāks ar diviem panākumiem, bilance 1-1 būs Spānijai, Slovēnijai, Somijai un Horvātijai, bet ar 0-2 sāks Grieķija.

Pirmdien otrajā B grupas mačā Lietuva ar 72:78 piekāpās Bosnijai un Hercegovinai, tādējādi nodrošinot vietu otrajā posmā. Ja mūsu dienvidu kaimiņu būtu zaudējuši ar vismaz 10 punktu starpību, tad viņu vietu tālākajās cīņās ieņemtu bosnieši un Latvija otro posmu varētu sākt ar vienu panākumu tabulā. Vēlajā mačā grupā 1.vietu jau nodrošinājušie serbi ar 76:83 piekāpās Melnkalnei.

B grupas noslēgumā četrām izlasēm - Serbijai, Lietuvai, Latvijai, kā arī Bosnijai un Hercegovinai - piecos mačos bija pa trim uzvarām. Serbi uzvarēja visus trīs konkurentus, tāpēc viņiem 1.vieta grupa, tikmēr Latvija (punktu attiecība +3 mačos ar Lietuvu un Bosniju) apsteidza Lietuvu (+2) un bosniešus (-5). Ceturtajā vietā finišēja Melnkalne (2-3), bet pēdējie grupā palika iepriekšējā čempionāta pusfinālisti maķedonieši (1-4).

Produktīvākais uzvarētājiem ar 15 punktiem un 9 atlēkušajām bumbām bija Kaspars Bērziņš, 15 punkti Kristapam Janičenokam. Vēl 12 punkti un 9 atlēkušās Mārtiņam Meieram, 12 punkti arī Dairim Bertānam. Maķedonijai 16 punktus guva Pero Antičs.

Rezultātu ar tālmetienu pār sedzēja rokām mača 1.minūtē atklāja Kaspars Bērziņš, bet brīdi vēlāk Dairis Bertāns ar caurgājienu panāk jau 5:0. Pēc kārtējās kļūdas uzbrukumā un rezultāta 0:7 maķedoniešu galvenais treneris sauca savējos uz apspriedi. Uzreiz pēc tam seko vēl viens Bērziņa tālmetiens - Kasparam jau 8 punkti un 10:0. Beidzot pirmos punktus guva arī maķedonieši, kad Pero Antičs bija precīzs no tālienes. Turpinājumā maķedonieši divreiz tika līdz sešu punktu atstatumam, bet pie 14:20 pārkāpa noteikumus pret Janičenoku, kurš izpildīja tālmetienu. Kristaps realizēja visus trīs soda metienus, palīdzot nedaudz atrauties. Pirmās 10 minūtes tik svarīgajā mačā izdevās uzvarēt ar +11 - 27:16.

Arī otro ceturtdaļu sekmīgāk sāka latvieši, drīz vien iegūstot jau 15 punktu pārsvaru (35:20). Latvijas izlase regulāri realizēja sarežģītus metienus pat uzbrukumu pēdējās sekundēs, tādējādi tikai vairojot pārliecību. Īpaši izcēlās Armands Šķēle, īsā brīdī gūstot astoņus punktus. Tiesa, pēc tam jau aktīvāk sāka darboties arī Maķedonija, nedaudz samazinot starpību (43:32) un liekot minūtes pārtraukumu pieprasīt Bagatskim. Līdz puslaika beigām gan mūsējie palielināja pārsvaru, un Jāņa Strēlnieka pēdējās sekundēs gūtie divi punkti un vēl precīzais soda metiens ļāva atpūtā doties ar +13 (49:36).

Gluži kā pirmo, arī otro puslaiku ar precīzu trejaci uzsāka K.Bērziņš, bet brīdi vēlāk Bertāns ar vēl vienu precīzu tālmetienu jau palielināja Latvijas pārsvaru līdz 17 punktiem. Tikmēr pēc diviem Janičenoka precīzajiem soda metieniem jau +19 (57:38) - lielākais pārsvars šajā mačā. Dažus punktus Maķedonija spēja atspēlēt, tomēr Latvijas pārsvars stabili saglabājās 13-17 punktu robežās. Pēdējās minūtēs pretinieki aktivizējās, pirms pēdējās ceturtdaļas samazinot starpību līdz 10 punktu atstatumam (62:52).

Ceturtās ceturtdaļas sākumā maķedonieši samazināja starpību līdz astoņiem punktiem (56:64), bet Meiera veiksmes uzbrukumā ļāva turēties vismaz šādā attālumā. Īsā brīdī Maķedonija vairākkārt kļūdījās un arī pārkāpa noteikumus, tikmēr mūsējie spēlēja pacietīgi. Vairāk nekā minūtes komandas punktus nespēja gūt (tobrīd rezultāts 68:56 Latvijas labā) un arī tas nāca tikai par labu latviešu izredzēm. Ieilgušo klusuma pauzi pārtrauca divi precīzi maķedoniešu soda metieni un Janičenoka trejacis. Tūdaļ gan piekto personīgo piezīmi saņēma Kaspars Bērziņš, bet uzbrukuma pēdējā sekundē ļoti tālu trīspunktnieku realizēja Bertāns - uzvara divu minūšu attālumā. Atlikušajā laikā mūsējie pārliecinoši nosargāja panākumu - 76:66!

Latvija pārliecinoši uzvarēja cīņu zem groziem (41:25) un krietni precīzāk meta no spēles (48,4% pret 38,6%), kas lielā mērā izšķīra cīņas iznākumu. 

Eiropas čempionāts basketbolā. B grupa. 2013.gada 9.septembris. Jeseņice, Slovēnija. 

Latvija - Maķedonija 76:66 (27:16; 22:20; 13:16; 14:14) 

Latvijas sākumsastāvs: Bertāns (12 punkti), Janičenoks (15), Strēlnieks (5+4 piesp.), K.Bērziņš (15+9 atl.), Šeļakovs (2+5 atl.); 

Rezervē: Meijers (12+ 9 atl.), Mejeris, Freimanis (6), Blūms (1), J.Bērziņš, Kuksiks, Šķēle (8). 

Latvija čempionātu iepriekš sāka ar diviem panākumiem - 86:75 pret Bosniju un Hercegovinu, kā arī 73:72 pret Melnkalni. Lietuviešiem nācās piekāpties ar 59:67, bet tikpat saistošā mačā svētdienas vakarā vēl viena neveiksme cīņā ar Serbiju - 71:80. 

Ar informāciju par nākamajiem pretiniekiem un spēļu kalendāru papildinātas pirmās četras rindkopas


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tenaks izcīna uzvaru sezonas priekšpēdējā WRC posmā

Igaunijas autosportista Ota Tenaka ekipāža svētdien izcīnīja uzvaru pasaules rallija čempionāta (WRC) 12.posmā - Centrāleiropas rallijā -, pirmspēdējā etapā vēl nekļūstot zināmam kopvērtējuma uzvar...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi