Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Stirnu bukā Šlokenbekā garākajā distancē uzvaras Latvijai un Lietuvai, olimpiešiem Žolnerovičiem 2. vietas

Pagājušo sestdien, 12. augustā, Baltijas valstīs prestižākais taku skriešanas seriāls Stirnu buks jubilejas desmitajā sezonā pēc pāris gadu pauzes atgriezās savā izcelsmes un sākotnējā norises vietā – Šlokenbekā, dalībniekiem sacenšoties sezonas piektajā posmā Šlokenbekas muižas Gjensedige Stirnu bukā. Garākajā GARMIN Lūša distancē jau ceturto reizi šosezon uzvarēja kuldīdznieks Kristaps Bērziņš, bet sievietēm pirmo reizi ar ātrāko rezultātu izcēlās Lietuvas čempione Gitana Akmanavičiute. Tikmēr vidējā VIVACOLOR Zaķa distancē otrās vietas ieguva olimpieši Valērijs un Inna Žolneroviči.

Pagājušajā nedēļas nogalē  iecienītajam taku skriešanas seriālam “Gjensedige Stirnu buks” bija pienākusi kārta jubilejas sezonas piektajam posmam – “Šlokenbekas muižas Stirnu bukam”, kur vairāk nekā trīs tūkstoši dalībnieki – gan augsta līmeņa dažādu sporta veidu pārstāvji, gan taku skriešanas mīļotāji – saulainos un siltos laika apstākļos izbaudīja Pietukuma meža takas un slaveno Āža kalnu, kura pakājē 2014. gadā aizsākās šobrīd tik populārais taku skriešanas seriāls. Lielais vairums pēc pieciem gadiem atkal varēja izjust Šlokenbekas muižas pagalma burvību, kur atradās sacensību centrs ar startu un finišu.

Pēc palikšanas ārpus trijnieka un finišēšanas negaidītajā 4. vietā pagājušajā posmā sev neparocīgajā ļoti kalnainā trasē Alūksnē “VENDEN Stirnu buka” distancē tagad Šlokenbekā ierastajā uzvarētāja godā atgriezās četrkārtējais Latvijas čempions maratonā  Kristaps Bērziņš, 30km veicot 2:06:41 un ceturto reizi šosezon uzvarot “GARMIN Lūsis” distancē. Pēc ceturtās vietas neraksturīgi īsajā “VIVACOLOR Zaķis” distancē svelmainajā Valmieras posmā aprīļa beigās divkārtējais grūtā Vilkaču maratona uzvarētājs un rekordists Gvido Kalniņš ar godalgoto otro vietu atzīmējās ierastākajā lūsī. 2021. gada taku čempions Kalniņš uzvarētājam Bērziņam piekāpās nepilnas divas minūtes, bet par astoņām minūtēm apsteidzot trešās vietas ieguvēju Klāvu Stankevicu, kuram tā bija pirmā godalgotā vieta “Stirnu bukā”. Hokeju spēlējošs Klāvs, kurš pirmajos divos sezonas posmos Ropažos un Valmierā bija tuvu trijniekam, finišēdams 4. vietā, bija priecīgs par pjedestāla sasniegšanu, taču sportiskā garā atzina, ka tas vairāk arī tāpēc, ka viņa konkurents par 3. vietu Andris Ronimoiss vēl nebija atguvies pēc skrietās ultra distances pagājušajā nedēļas nogalē. Pirms pusotra mēneša beidzot ilgi gaidīto pirmo vietu izcīnījušais Ronimoiss, kurš Alūksnes posmā 88km Vilka distancē finišēja pirmais, pirms septiņām dienām bija lieliski veicis iespaidīgo 100 jūdžu jeb 161km distanci Austrijā, izcīnot 2.vietu.

Sievietēm lūsī nestartēja lielisku progresu šajā sezonā rādošā un iepriekšējos četros posmos uzvarējusī Agate Armane. Taku skriešanas līderes un bērniņa gaidībās esošās Anete Švilpes audzēknes prombūtnē iespēju Liepu stādīt nopelnīja Lietuvas čempione un rekordiste 100km Gitana Akmanavičiute, kura distancē patērēja nedaudz vairāk par divām ar pusi stundām. Distances beigu posmā lietuviete jau faktiski noķērusī pieredzējusī Latvijas taku skriešanas izlases dalībniece Linda Boldāne beigās finišēja ierastajā otrajā vietā. Divkārtējai Vilkaču maratona uzvarētājai Boldānei līdz uzvarai pietrūka pusotras minūtes. Pēc piektajām vietām Bukā un Vilkā pirmo godalgu šogad nopelnīja un trešā finišā ieradās Aiga Taulīna, liekot pagājušā Lūša distances trešās vietas ieguvējai Lindai Meirēnai samierināties ar 4. vietu.

“VENDEN Stirnu buks” 24km pie trešās uzvaras tika šī gada Latvijas čempionāta bronzas medaļas ieguvējs maratonā Kristaps Vējš-Āboliņš, spoži reabilitējoties par 6. vietu pagājušajā reizē Alūksnē. Taču Kristapam uzvara nācās grūtā cīņā, par 12 sekundēm apsteidzot daudzkārtējo Latvijas čempionu orientēšanās sportā Andri Jubeli, kuram tā ir pirmā godalga šogad. Rūgtā pieredze ar divām ceturtajām vietām 2018. gada Šlokenbekā neatkārtojās šī gada pasaules čempionāta 18. vietas ieguvējam biatlona stafetē un Latvijas čempionam 30km slēpojumā brīvajā stilā Gintam Lūsim, talsiniekm otro posmu pēc kārtas ieņemot trešo vietu un ceturtajā vietā atstājot divkārtējo taku čempionu Artūru Vadzi. Sievietēm jau trešo posmu pēc kārtas pirmajā trijniekā pilnīgi tās pašas dalībnieces. Trešā uzvara pēc kārtas LČ pusmaratona bronzas medaļas ieguvējai Zandai Malančukai. Otro vietu izcīnīja Kristīne Kuzņecova, kura ir vienīgā šajā grupā, kas tikusi trijniekā visos posmos. Trijnieku vēlreiz noslēdza olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos trīsdesmitniekā tikusī Agnese Pastare.

“VIVACOLOR Zaķis” 14km vīriešiem sanāca ļoti spēcīga konkurence, ka pat deviņus posmus pēc kārtas trijniekā tikušajam un arī divas uzvaras šogad izcīnījušajam Andrejam Dmitrijevam nācās samierināties ar 4. vietu, pavisam nedaudz pietrūkstot līdz trijniekam. Toties titulētais triatlonists no Andrejostas rajona Rīgā tāpat kā pērn un tāpat kā komentētājs Ivars Bācis bija devis priekšroku “Stirnu bukam” nevis tajā pašā datumā Mežaparkā notiekošajam Rīgas triatlonam ar Eiropas junioru kausu. Trešo reizi startējot šogad, pie trešās uzvaras tika daudzkārtējais Latvijas čempions skriešanas distancēs Jānis Girgensons, kura māsa Līga turpat uzvarēja Šlokenbekā iepriekšējā reizē 2018. gadā tajā pašā zaķī. Un vēl viena sakarība ar Šlokenbeku, proti, pirms pieciem gadiem tur “Stirnu bukā” ar 3. vietu debitēja daudzkārtējais Latvijas čempions un olimpietis Valērijs Žolnerovičs, bet šoreiz Latvijas rekordists maratonā skrēja īsāku distanci un bija nedaudz augstāk, iegūstot 2. vietu. Pēc posm izlaišanas ar kārtējo godalgoto vietu šogad atzīmējās orientierists un labākais Latvijas šķēršļu skrējējs Artjoms Rekuņenko, kuram panākumi arī lielajās sacensībās ārzemēs.

Sievietēm šajā distancē pirmo reizi šogad startēja Evelīna Krista Sitnika. Latvijas čempionāta uzvarētāja 5000m  un ai Agates Caunes vicečempione 1500m tāpat kā pērn Stirnu bukā bija pirmā, atstājot aiz sevis divas krietni vecākas konkurentes un olimpietes. Sezonas pirmā posma uzvarētāja – olimpiete Inna Žolneroviča – otro posmu pēc kārtas finišēja otrā. Zīmīgi, ka Inna pirms 20 gadiem Eiropas junioru čempionātā paveica gandrīz to pašu, ko nupat Caune, proti, izcīnīja pārliecinošu zeltu ar 20 sekunžu pārsvaru 3000m, bet 5000m ieguva sudraba medaļu. Savukārt vēl viena olimpiete Ilona Marhele, kura uzvarēja otrajā posmā Valmierā, finišēja trešā.

8km skrēja gan “SPORTLAND Vāvere”, gan Latvijas Valsts mežu skolu čempionāta taku skriešanās dalībnieki. LVM skolu čempionātā otrās uzvaras SS “Arkādija” pārstāvjiem – Eiropas Jaunatnes olimpiskā festivāla 11. vietas ieguvējam un Latvijas čempionāta medaļniekam pieaugušajiem un jauniešiem Kristeram Kudlim un 5000m bronzas medaļas  ieguvējai Alisei Petrovai. Savukārt Vāveres distancē pirmo reizi uzvarēja Reinis Markvarts, kuram pirms tam bija otrā un trešā vieta, bet sievietēm šī gada jauniešu čempione Latvijā un Baltijā 3000m Marta Luīze Pētersone.

Visātrāk “SALOMON” sprinta etapu  šogad veica un kalna karaļa un karalienes titulu ieguva trenere un audzēknis – Ilona Marhele un Alfrēds Apinis. Tikmēr GREEN MOTORS/Škoda koamndu ieskaitē ceturto posmu pēc kārtas pirmo vietu ieguva “Pulsometrs.lv/Jāturpina trnēties”, kuriem tituls nācās sīvā cīņā, jo tuvākie konkurenti “ASK Patria Sportland” Abas labākās komandas vienīgās iekrāja pāri par 7000 punktiem

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi