Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Guntis Keisels: Zvaigžņu visatļautībai pieteikts karš

Nebūt ne perfekts, tomēr nopietns signāls, ka basketbola sabiedrības spice beidzot sasparojusies reāli mainīt morālo klimatu savā saimniecībā — tā, manuprāt, vērtējams Latvijas Basketbola savienības valdes lēmums uz dažādiem termiņiem no valstsvienības diskvalificēt piecus spēlētājus.

Kristapam Valteram sods noteikts uz trim gadiem, Armandam Šķēlem — diviem, bet Kasparam Bērziņam, Andrim Biedriņam un Kasparam Kambalam — pa gadam nosacīti. Pamatojumā norādīts, ka LBS valde bijusi tik skarba, balstoties uz izlases personāla pārskatiem, masu medijos izskanējušo informāciju, kā arī "ņemot vērā, ka Nacionālās izlases basketbolisti ir paraugs tūkstošiem jauno sportistu, kuri ikdienā seko un atdarina savu elku uzvedības modeli".

Pēdējais formulējums varēja būt gludāks, tāpat kā tālredzīgi, šķiet, būtu bijis izvairīties no termina "diskvalifikācija". Tagad iebrišana juridiskajos džungļos vēl sola dažu atrakciju. Piemēram, K.Valters jau solījis LBS sūdzēt tiesā, bet cītīgākie "advokāti" metušies studēt LBS dokumentus, kuros diskvalifikācijas iespēja šādos gadījumos neesot minēta.

Taču aiz juridiskajām niansēm nevajadzētu pazaudēt galveno. Proti, nepieciešamību skaidri norādīt, ka valstsvienības dalībnieka statuss no sportista paģēr ne tikai augstu meistarības līmeni, bet arī cienījamu cilvēcisko īpašību komplektu. Ja tādu pietrūkst tik lielā mērā, ka negatīvie efekti nomāc pozitīvos, katras nacionālās komandas veidotājiem (šajā gadījumā — LBS) ir tiesības attiecīgo pretendentu izbrāķēt un ignorēt pat bez formālas diskvalificēšanas. Tiesa, skaidri un izsmeļoši pamatojot savu lēmumu.

Arī šajā gadījumā būtu vērtīgi paskaidrot, piemēram, kāpēc Kristaps Valters pelnījis visbargāko sodu. No komentāru pusvārdiem noprotams, ka vērā ņemti vairāki desmiti dažādu aspektu — attiecības ar komandas biedriem un līdzjutējiem, atbilstība statusam komandā, spēja kritiski izvērtēt savu rīcību utt. Visas nianses izstāstīt neesot iespējams, bet situācijas nopietnību apliecinot valdes vienbalsība.

LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps kategoriski noraidīja minējumu, ka pret Bērziņu un arī Andri Biedriņu sankcijas bijušas mīkstākas, ņemot vērā abu grūti kompensējamo nozīmi komandā. Bērziņam talkā nācis jau izciestais sods (nepiedalīšanās čempionātā), savukārt Biedriņa rīcība pēc čempionāta priekšvakarā ieturētās pauzes liecinājusi, ka viņš situāciju tomēr izvērtējis kā īsts profesionālis, atzīdams savu kļūdu. Nākamais pārkāpums gan būšot pēdējais.

Visticamāk, LBS stājai sekos pretreakcija — kā spēlētāju, tā arī ierindas interesentu izpildījumā. Gan jau tiks pieminēta sviedrēšanās "patriotisma vārdā", kamēr citviet izlašu spēlētājiem tiek maksāti tūkstoši. Gan jau LBS vadība tiks kaunināta par meistaru "ielikšanu kaktā" nieka ētisku iemeslu dēļ. Gan jau tiks draudēts ar boikotiem un biedēts ar Eiropas B līgu.

Putra būs karsta, un šaubos, vai izstrebjama vienā sezonā. Taču, ilgtermiņā vērtējot, solis sperts pareizajā virzienā. Jācer, tā nebūs bijusi principialitāte izņēmuma kārtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

LBS diskvalificē piecus valstsvienības basketbolistus

Šneps nešaubās par basketbolistiem piepriestā soda pamatotību

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi