Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

PČ vieglatlētikā - Bolta septītais pasaules zelts un jauna barjersprinta zvaigzne

Slavenais jamaikiešu sprinteris Useins Bolts sestdien kļuva par pirmo sportistu vēsturē, kurš pasaules vieglatlētikas čempionātā trīs reizes triumfējis 200 metru distancē, kā arī izcīnīja savu septīto zelta medaļu pasaules čempionātos.

Bolts finālā distanci veica 19,66 sekundēs, sasniedzot sezonas labāko rezultātu pasaulē. Tomēr no trim jamaikieša pasaules čempionāta zeltiem 200 metros šis bijis lēnākais skrējiens. Otro vietu izcīnīja cits jamaikietis Vorens Veirs, kurš noskrēja 19,79 sekundēs, sasniedzot jaunu personisko rekordu, bet bronzu ieguva amerikānis Kērtiss Mičels, finišējot pēc 20,04 sekundēm.

Pirms tam šonedēļ Bolts ar rezultātu 9,77 sekundes triumfēja arī 100 metru sprintā. Savukārt svētdien viņam gaidāms starts 4x100 metru sprinta finālā.  Pasaules čempionātos viņš tagad ticis pie deviņām godalgām, no kurām septiņas ir zelta.  Savukārt pēdējās divās olimpiskajās spēlēs 26 gadus vecais Bolts ieguvis zeltu 100, 200 un 4x100 metru distancēs. 

Tāpat lielu uzmanību piesaistīja 100 metru barjersprints sievietēm, kur triumfēja jaunā amerikāniete Brianna Rolinsa. Savas 22.dzimšanas dienas priekšvakarā Rollinsa finālā noskrēja 12,44 sekundēs.

Amerikāniete distances izskaņā par 0,06 sekundēm apsteidza līdzšinējo pasaules čempioni Salliju Pērsoni no Austrālijas. Savukārt trešo vietu izcīnīja Lielbritānijas skrējēja Tifānija Portere, kura finišēja pēc 12,55 sekundēm.

Vispirms gan maratonā uzvarēja Londonas olimpisko spēļu čempions Stīvens Kiprotičs no Ugandas. Izšķirošo atrāvienu veicot pēdējos divos kilometros, Kiprotičs finišēja pēc divām stundām, deviņām minūtēm un 51 sekundes, noslēgumā par 21 sekundi apsteidzot Lelisu Desisu no Etiopijas.

Savukārt trešajā un ceturtajā vietā distanci noslēdza vēl divi Etiopijas sportisti Tadese Tola un Segajs Kebede. Līdz ar to pirmoreiz kopš 2005.gada pasaules čempionāta maratona skrējienā uz goda pjedestāla nekāpa neviens Kenijas sportists. Labākais kenijietis šoreiz palika vien devītajā vietā.

Jāatgādina, ka pērn Londonas Olimpiādē Kiprotičs distanci veica divās stundās astoņās minūtēs un vienā sekundē, izcīnot Ugandai pirmo zelta medaļu pēdējo 40 gadu laikā.

Āfrikas skrējējas dominēja arī 5000 metru distancē, kurā par pasaules čempionāta uzvarētāju pēc sešu gadu pārtraukuma kļuva Mesereta Defara no Etiopijas.  Finiša spurtā Defara apsteidza kenijieti Mersiju Čerono un savu tautieti Almazu Ajanu.

Savu pirmo čempiones titulu Defara ieguva 2007.gadā Osakā, bet šoreiz distanci veica 14 minūtēs un 50,19 sekundēs. Pēdējos piecos pasaules čempionātos Defara bez diviem zeltiem izcīnījusi arī vienu sudrabu un divas bronzas godalgas. Tāpat Defara olimpiskajās spēlēs triumfēja ne tikai pērn, bet arī 2004.gadā Atēnās.

Tikmēr augstlēkšanas sektorā uzvarēja Krievijas sportiste Svetlana Škoļina, kura labākajā mēģinājumā uzlēca 2,03 metrus augstu, atkārtojot savu personisko rekordu.

Otro vietu ar 2,00 metriem izcīnīja amerikāniete Bridžeta Bareta, bet trešo vietu dalīja pašreizējā pasaules un olimpiskā čempione Anna Čičerova no Krievijas, kā arī spāniete Rūta Beitija, kuras abas uzlēca 1,97 metru augstumā.

Krievijas sportistes triumfēja arī 4x400 metru stafetē sievietēm. Krievijas kvartets ar Jūliju Guščinu, Tatjanu Firovu, Kseniju Rižovu un Antoņinu Krivošapku ierindā finišēja pēc trim minūtēm un 20,19 sekundēm.

0,21 sekundi uzvarētājām zaudēja ASV sportistes, bet pie bronzas godalgas tika Lielbritānija. Iepriekšējo reizi Krievija zeltu šajā disciplīnā bija izcīnījusi 2005.gada pasaules čempionātā Helsinkos.

Savukārt par uzvarētāju šķēpmešanā sestdien kļuva čehu sportists Vitezslavs Veselijs. 30 gadus vecais čehs, kuru trenē leģendārais Jans Železnijs, jau pirmajā metienā šķēpu raidīja 87,17 metrus tālu un vēlāk savu rezultātu nespēja uzlabot, kas arī nebija nepieciešams.

Tikai desmit centimetrus Veselijam zaudēja 2007.gada pasaules čempions Tero Pitkamaki no Somijas, bet bronzu pēdējā, sestajā, mēģinājumā izrāva krievs Dmitrijs Tarabins (86,23 metri). Ar savu pēdējo mēģinājumu Tarabins izdzēsa Kenijas sportista Jūliusa Jego sapni, kurš palika ceturtais ar 85,40 metriem. Šis rezultāts bija jauns nacionālais rekords.

Jāatgādina, ka šķēpmešanas finālam nespēja kvalificēties Latvijas sportists Vadims Vasiļevskis, kurš kvalifikācijā ceturtdien ar 79,68 metriem ieņēma 15.vietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi