Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Peldēšanas un, iespējams, arī triatlona izlašu dalībnieki treniņus aizvadīs Rēzeknes āra baseinā

Latvijas peldēšanas un, iespējams, arī triatlona izlašu dalībnieki, kuriem savās pilsētās nebūs iespēju trenēties peldēšanā, piedalīsies nometnēs Rēzeknē, aģentūrai LETA atklāja abu sporta veidu pārraugošo federāciju prezidenti.

Pagājušajā ceturtdienā valdība lēma, ka no 12.maija klātienē var notikt arī organizēti bezkontakta sporta treniņi vai nodarbības, ievērojot vairākus nosacījumus, tai skaitā būs jāievēro savstarpēja divu metru distance un vienā treniņgrupā vienlaikus nevarēs pulcēties vairāk kā 25 personām. Valdības pieņemtais lēmums attiecas arī uz iekštelpu sporta norises vietām, kas ir arī peldbaseini.

Kā ceturtdien ziņoja Latvijas Televīzija, Rīgas pašvaldība liegusi sporta bāzēs izmantot ģērbtuves un dušas, tādējādi peldbaseini nevar atsākt savu darbību. Turklāt, peldbaseiniem, kas nav valsts vai pašvaldības infrastruktūras objekti, ierobežojumi nav finansiāli izdevīgi. 

Kā aģentūrai LETA atklāja Latvijas Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs, liela daļa izlases peldētāju ar nākamo nedēļu varētu trenēties Rēzeknes olimpiskā centra āra baseinā, kurā ir seši 25 metrus gari celiņi. Treneru komisijas izveidotajā sarakstā iekļauti deviņi peldētāji, starp kuriem ir Latvijas izlases vadošie sportisti, tajā skaitā pēdējos gados vairākus valsts rekordu labojusī Ieva Maļuka, un juniori.

Sportisti grasās uzturēties viesnīcā blakus olimpiskajam centram, ievērojot visus piesardzības pasākumus. Ja arī nākamnedēļ saglabāsies drēgns laiks, tas nometnes norisi būtiski neietekmēs.

"Baseinā ūdens temperatūra būs treniņiem atbilstoša - 27-28 grādi. Varbūt laikapstākļi radīs diskomfortu, taču par to nevajadzētu žēloties. Sportisti dzīvos netālu un varēs paņemt līdzi biezākas drēbes, ko uzvilkt, atrodoties ārpus baseina. Galvenais, ka ir iespēja kvalitatīvi nodrošināt treniņu procesu. Ārzemēs, jo īpaši vasarās, treniņi norit āra baseinos. Savulaik Daugavpilī bija atklātā tipa 50 metru baseins, kurā trenējās izlašu dalībnieki, piemēram, Romāns Miloslavskis, Andrejs Dūda un citi. Tas nav nekas ekstremāls," stāstīja Platonovs.

Katrā valstī peldbaseinu pieejamība atšķiras, piemēram, Dānijā šobrīd nav iespējams trenēties ūdenī iekštelpās, bet Lietuvā to varēja darīt jau pirms pāris nedēļām.

"Lietuvā olimpisko spēļu normatīvus izpildījušies sportisti jau pirms divām nedēļām varēja trenēties baseinā, taču ne vairāk par diviem vienlaicīgi. Bija pašvaldība, kas nāca pretī un ļāva trenēties, neskatoties uz to, ka finansiāli tas nav izdevīgi. Šajā programmā bija tikai daži sportisti. Igaunijā, ņemot vērā jaunos noteikumus, iespējams, baseinā vienlaicīgi varēs atrasties desmit sportisti. Peldēšanas, triatlona un modernās pieccīņas federācijas kopā izveidojušas sarakstu ar 25 sportistiem, kuriem ir tiesības šobrīd trenēties," skaidroja Platonovs.

Rēzeknes nometne tiks finansēta no peldēšanas federācijas budžeta un tā būs brīvprātīga, jo augstākā līmeņa starptautiskās sacensības varētu būt tikai decembrī. No Latvijas peldētājiem ārzemēs šobrīd atrodas tikai Arina Baikova, kura studē un trenējas Kazaņā, taču arī viņai šobrīd baseins nav pieejams.

Lai gan triatlonā sacensības notiek atklātā ūdenī, tomēr līdz vasarai treniņos tiek izmantots peldbaseins. Kā stāstīja Latvijas Triatlona federācijas prezidents Aigars Strauss, sportisti šobrīd brīvā dabā trenējas skriešanā un riteņbraukšanā.

"Daži ir pamēģinājuši arī peldēt, taču atklātā ūdeni vēl ir pārāk auksti. Baseini tikai tagad saņēma atļauju, un gaidām atbildi no tām pilsētām, kur ir aktīvi triatlona klubi, piemēram, Daugavpils un Dobeles. No Rēzeknes esam saņēmuši piedāvājumu, ka ar 20.maiju viņi ļauj izmantot savu āra baseinu," atklāja Strauss.

Ja uz Rēzekni dosies arī triatlonisti, tad to skaits nepārsniegs desmit - Latgalē trenēsies izlases kodols un tuvākie valstsvienības kandidāti. 

"Ceram, ka mums kaut ko atļaus darīt Daugavpilī, taču, ja uzsils ūdens, tad varēsim mazos treniņus aizvadīt atklātā ūdenī Stropos vai Vaidavas ezerā," atzīmēja Strauss.

Peldēšanas treniņus nevar aizvadīt arī Latvijas modernās pieccīņas izlases sportisti, taču viņi uz atsevišķu nometni negrasās doties, jo olimpiskā kvalifikācija turpināsies tikai nākamgad. 

"Esam uzsākuši paukošanas treniņus, kā arī turpinām skriešanu, jāšanu un šaušanu. Tā kā apstiprināta jauna olimpiskā kvalifikācija, tad varam plānot, kā gatavoties un kurām disciplīnām noteiktajā laikā specializēties. Pārsvarā strādājam pie vispārējās fiziskās sagatavotības ar mērķi uz nākamo gadu. Šogad no mačiem būs tikai, iespējams, Eiropas čempionāts, bet nākamgad sacensību kalendārs būs gana smags un blīvs. Izmantojam laiku, lai paceltu kvalitāti paukošanā, ko mēs sezonas laikā nevarētu darīt," stāstīja modernās pieccīņas izlases treneris Mihails Jefremenko.

Peldbaseinos vienai personai jāparedz vismaz 12 kvadrātmetru liela ūdens virsmas platība, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātās rekomendācijas par fiziskajām aktivitātēm, pulcējoties sporta norišu vietās ārkārtējās situācijas laikā no 12.maija.

Tāpat nav pieļaujama apmeklētāju pulcēšanās peldbaseina malā, kā arī atrodoties ūdenī, un ministrija nosaka, ka koplietošanas individuālais treniņu inventārs netiek izmantots un peldbaseinu nedrīkst apmeklēt personas, kas jaunākas par 12 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi