Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sezonas otrajā posmā taku skrējienu seriāla Stirnu buks 2024 dalībnieki iepazīs Suitu zemi

Populārā un kupli apmeklētā taku skriešanas seriāla Stirnu buks 11. sezonas otrais posms norisināsies 20. aprīlī Kuldīgas novada Alsungā. Pirmajā posmā martā Saulkrastos visās distancēs kopā piedalījās vairāk nekā 4200 dalībnieku, un arī šoreiz ir gaidām tikpat liels skriet gribētāju skaits.

Dzīvojot savrup kā neliela katoļu saliņa apkārtējā luteriskajā Kurzemes vidē, suiti paturējuši to, kas nevienā citā novadā Latvijā nav saglabājies tādā blīvumā un tādā koncentrācijā, – īpatnēju raksturu, paražas, tautastērpus, tradicionālās kultūras lietas un priekšmetus. Latvijā visatpazīstamākā suitu tradīcija ir burdons – suitu sievu dziedāšana. 2009. gadā suitu kultūrtelpa tika iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Iesakām uz šo posmu doties ar visu ģimeni uz vairākām dienām, lai pamatīgi iepazītu Alsungu, etnisko kultūras centru "Suiti" ar radošajām darbnīcām, ekspozīciju, suitu mantojumu krātuvi, izgaršotu šīs puses lepnumu sklandrausi, arī nedaudz izkustinātu kājas taku skrējienā, bet mājupceļā piestāt pie Abavas rumbas, kad aprīļa beigās virs tās būs novērojama unikāla dabas parādība – vimbām dodoties uz nārsta vietām augšup pa upi, tās cenšas pārvarēt ūdenskritumu to pārlecot. Hercoga Jēkaba laikā Ventas rumbā tika ierīkoti zivju ķeršanas grozi, zivīm pašām ielecot grozos. Šī iemesla dēļ, jau kopš seniem laikiem Kuldīga ir pazīstama kā pilsēta, kur zivis ķer gaisā.

Taku skrējiena "Suitu zemes Stirnu buks" dalībnieki seriāla otrajā posmā ielēks pašā Kurzemes sirdī, kur mežs mijas ar pļavām, un kur slēpjas vieta ar senu vēsturi un unikālām tradīcijām - Alšvanga.

Ielēksim 17. gadsimtā, kad attīstījusies šīs vietas identitāte - no meža līdz zudušā bānīša pēdām, no Ēdoles pils uz Alsungas pili līdz Alsungas katoļu baznīcai, kur radies un cauri nests gadsimtiem unikāls mantojums - dosimies tam cauri, līdz pat mūsdienām, lai stāstītu tālāk to, kas iekļauts UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā un lolots arī šodien - savdabīgais raksturs, paražas, ēdieni, kolorītie tautastērpi, tradicionālās kultūras lietas un priekšmeti.

Sklandrauši finišā būs!

Organizatori piedāvā 1km “Gardu muti Susurs” distanci, kanikrosu jeb skrējējs sasaistē ar suni, 7km “Vāveres” un Latvijas Valsts mežu skolu čempionātu taku skriešanā,  “Karte Veselība Zaķis” 12,5km, “Venden Stirnu buks” 25km, “Gamin Lūsis” 31km.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi