Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Skandāls satricina Latvijas šorttreka saimi: Aizvainojumi izlija rakstu plūdos

Ielejiet glāzē ūdeni un noturiet to taisni izstieptā rokā. Nemaz nav tik smaga tā glāze, vai ne? Bet paturiet to izstieptā rokā minūti, stundu, dienu, gadus... Nesanāks! Agri vai vēlu roka kļūs stīva, bet glāze ūdens sāks šķist smaga kā svaru bumba. Vienā brīdī roka vairs neizturēs šo vieglo svaru un bezspēkā izlaidīs glāzi, kas sašķīdīs.

Tieši tas noticis ar Latvijas šorttrekistiem. Gadiem ilgi pie sevis vai šaurā cilvēku lokā turētie aizvainojumi izlija rakstu plūdos - pašlaik labākais Latvijas šorttrekists Roberto Puķītis 15. janvārī ar savas bijušās komandas biedrenes, nu jau treneres Evitas Krievānes starpniecību nosūtījis vēstuli cilvēkiem, kuri varot pieņemt svarīgus lēmumus Latvijas šorttreka labā. Vēstules sekas - ilggadējā Latvijas izlases trenera Māra Birzuļa atlūguma uzrakstīšana un iekšējo konfliktu tālāka risināšana ar rūgtumu par pagātni un optimistisku skatienu nākotnē.

Birzulim vēstulē izvirzītas nopietnas apsūdzības. Vairākumu no tām viņš sarunā ar Dienu arī vīrišķīgi uzņēma, sakot "jā, bija" vai "droši vien, ka man nevajadzēja tā darīt". Tikai dažas no apsūdzībām viņš nevēlējās komentēt, bet citkārt parādīja arī monētas otru pusi.

Galvenais, ko pārmet Birzulim, ir necilvēcīga attieksme pret saviem audzēkņiem, kuri psiholoģiskā spiediena dēļ regulāri lidinājuši slidas pa gaisu, arī trenera virzienā uzreiz pēc finiša neveiksmīgi aizvadītās sacensībās. Lielākā daļa no trenera bijušajiem audzēkņiem esot mocījušies psiholoģiski, citi ir izmantojuši arī psihoterapeitu palīdzību, faktiski neviens no viņiem nevēlas par to runāt. Arī pats Puķītis ne. Vēstules uzrakstīšanas mērķis esot bijis panākt izmaiņas, bet iekšējie aizvainojumi lai paliek pie viņiem pašiem. Puķītis to rakstīja gan savā, gan citu šorttrekistu vārdā. Viņš pateica to, par ko daudzi citi baiļu dēļ izvēlējās klusēt.

Birzulis uzsver, ka viņš ir bijis prasīgs treneris, kam pirmajā vietā ir disciplīna, ar ko vairākiem viņa audzēkņiem bērnībā un jaunībā esot bijušas problēmas. "Jā, varbūt es arī esmu pieļāvis kļūdas, jā, varbūt man daudz ko nevajadzēja darīt vai varbūt vajadzēja to darīt citādi, taču to visu es darīju, vēlot saviem audzēkņiem tikai labāko, nevis ko ļaunu. Nevēlos tagad ķidāt netīro veļu uz ārpusi. Lai paliek tā, ka esmu pieļāvis kļūdas! Mani gribēja noņemt no amata, un tas veiksmīgi izdevies. Nedomāju, ka pēc visa šī es vēl kādreiz varēšu nodarboties ar trenēšanu," valdoties pēdējiem spēkiem sarunu pabeidza Birzulis.

Plašāk par skandālu Latvijas šorttreka saimē, tostarp bijušā šorttrekista Haralda Silova viedokli, lasiet Iļjas Poļakova rakstā Aizklapē lidojošo slidu namu pirmdienas laikrakstā Diena

Top komentāri

NOVĒROTĀJS
N
SKUMJI, ka Birzulim, kurš veltījis savu dzīvi bērnu trenēšanā un audzināšanā kaut kas tāds ir tagad jāpārdzīvo. Birzulis ir stingrs, bet taisnīgs treneris. Krievāne - "zvaigzne" un intrigu vērpēja, kura trenē tikai dažus "biezo" bērnus. Cerams, Puķītis kādreiz sapratīs, ka ir izmantots Krievānes intrigās, bet no nekurienes viņu izvilcis Birzulis.
slidotajs
s
Esmu personīgi bijis Māra audzēknis, disciplīna pie viņa bija ļoti stingra. Ja sūdus taisījām, tad arī dabūjām iekšā! Treneris bieži motivēja sportistus ar inventāra izsniegšanu jeb par to ko citi sportisti no citam pilsētām maksāja, mums bija par velti! Šajā gadījumā neticu, ka pagale viena pati deg! Cik redzēts Puķītis jau ar nav nekads zeltiņš! Šis viss izskatās vairāk pēc Krievānes pirksta, kura īsti neko vēl nav sasniegusi. Manuprāt, problēma ir meklējama daudz dziļāk - Federācija, Asociācija, Prezidenti... Parasti, ja sistēmu grib mainīt, tad jasāk ir ar augšgalu nevis lejasgalu. Esmu pateicīgs trenerim, ka viņš manī ieguldījis daudz darba, lai es izaugtu nevis par sportistu, bet gan par inteleğentu, pieklājīgu, godīgu cilvēku. Trenerim veiksmi un izturību!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi