Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Trešdien Rīgā sākas 6.Baltijas sporta zinātnes konference; piedalās 200 Eiropas vadošie sporta zinātnieki

Lai dalītos sporta zinātnes pētījumu gūtajā pieredzē un secinājumos, trešdien – 24.aprīlī, pulksten 9:00, viesnīcā Radisson BLU Daugava Hotel (Rīgā, Kuģu ielā 24) sāksies 6. Baltijas sporta zinātnes konference, kurā piedalīsies 200 vadošie Eiropas sporta zinātnieki no 15 valstīm.

Konferencē Sporta zinātne ilgtspējīgai sabiedrībai trešdien un ceturtdien apspriedīs jautājumus, kas ir būtiski ne tikai čempioniem pasaules rekordu sasniegšanai. Mainoties sabiedrībai un tās interesēm, sporta zinātnieku pētījumi kļūst pieprasīti aktīva dzīvesveida attīstībai, lai veicinātu cilvēku veselību un pašattīstību neatkarīgi no dzimuma, fiziskajām spējām, vecuma vai sociālekonomiskā stāvokļa. 

Sporta zinātnieki brīdina, ka ģimenē un skolā būtiski palielinās bērnu skaits, kuriem trūkst motivācijas mācībām un fiziskām nodarbībām. Sporta profesionāļi risina problēmu, cenšoties jauno paaudzi piesaistīt fiziski aktīvam un veselīgam dzīvesveidam, piedāvājot dažādas metodes situācijas uzlabošanai, kas ir balstītas uz zinātniskiem pētījumiem. 

Konferencē prezentēs 174 zinātniski pētnieciskos darbus sešos virzienos: sabiedrības veselība un fiziskās aktivitātes, psiholoģiskā sagatavotība un pedagoģija sportā, augsto sasniegumu veicināšana sportā, rekreācija dažāda vecuma cilvēkiem, sporta medicīna un fizioterapija, kā arī  talantu attīstīšana sportā. 

Šogad ar referātiem uzstāsies zinātnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Šveices, Itālijas, Vācijas, Dānijas, Spānijas, Polijas,  Bulgārijas, Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas. 

Konferenci atklās Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis. Savukārt par  galvenajām sporta attīstības tendencēm Eiropā  informāciju sniegs Eiropas Komisijas pārstāvis Barts Ojens (Bart Ooijen), kurš ir atbildīgā persona par sporta zinātni un izglītību Eiropas Kopienas valstīs.  

Trešdienas - 24.aprīļa, priekšpusdienā trīs vadošie pasaules sporta zinātnieki  profesors Roberts Seilers (Šveice), un profesors Antonio Čičella (Itālija) ar konferences dalībniekiem dalīsies sporta psiholoģijas un biomehānikas pētījumu pieredzē, kas sekmējusi sportisko rezultātu uzlabošanos, bet  profesore Anita Hokelmane (Vācija) informēs par dejas iedarbību uz cilvēku garīgo un fizisko attīstību vecumā no 65 – 80 gadiem.  

Pēcpusdienā konferencē uzstāsies Baltijas valstu jaunie sporta zinātnieki un augstskolu doktoranti. Tā būs lieliska iespēja jaunajiem pētniekiem un studentiem prezentēt labākos izpētes darbus kompetentiem nozaru speciālistiem, lai pieteiktu sevi kā perspektīvākos topošos speciālistus sportā. Konferences laikā norisināsies arī jauno zinātnieku pētniecisko darbu konkurss, kura laureāti saņems Latvijas izglītības fonda naudas balvu un atzinības rakstu.  

Nākamajā dienā (25.aprīlis) savus pētījumus prezentēs arī  vadošie Latvijas sporta zinātnieki un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) mācībspēki:  profesori  Andra Fernāte, Juris Grants,  Uldis Grāvītis,  Rasma Jansone,  Igors Ķīsis,  Jānis Lanka, Viesturs Lāriņš, Alvis Paeglītis, Inese Pontaga, Žermēna  Vazne, kā arī daudzi citi Latvijas sporta speciālisti. 

Pasākumā aicināti piedalīsies arī klausītāji, kuri iegūtās zināšanas ar Treneru tālākizglītības centra organizēto kursu palīdzību nodos treneriem, sporta darbiniekiem un arī sportistiem.   

Konferenci Sporta zinātne ilgtspējīgai sabiedrībai, rīko LSPA un Baltijas sporta zinātnes biedrība. To finansiāli atbalsta Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), Starptautiskās Olimpiskās komitejas programma Olimpiskā Solidaritāte, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Latvijas Izglītības fonds un Zviedrijas institūts. 

ZINĀŠANAI:
Pirmā Baltijas sporta zinātnes konference notika Tartu, Igaunijā  2008.gadā.
Baltijas sporta zinātnes konferencē, kas notika 2009.gadā Viļņā izveidota Baltijas Sporta zinātnes biedrība (Baltic Sport Science Society). 
Biedrības mērķis:
     - sekmēt sporta zinātnes attīstību visās trijās Baltijas valstīs, 
     - izveidot vienotu starpvalstu doktora studiju programmu sporta zinātnē,
     - kopīgi integrēties Eiropas un pasaules sporta zinātnes apritē.
Latvijā Baltijas sporta zinātnes konference notiks jau otro reizi.  Pirmo reizi sporta zinātnieki Latvijā tikās  2010.gadā.
6.Baltijas sporta zinātnes konferences „Sporta zinātne ilgtspējīgai sabiedrībai” programma un tēžu grāmatas skatāma  LSPA interneta vietnē www.lspa.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi