Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Vīruss ārda cerības

Vainīgais atrasts vīrusa "personā", taču tas neglābj Latvijas vīriešu biatlona izlasi no realitātes — šās sezonas rezultāti neatbilst Olimpiskās vienības (LOV) kritērijiem, tāpēc draud finansējuma samazinājums. Nākotne miglā tīta ne tikai naudas jomā. Neviens nezina, kad atkāpsies šosezon uzklupušās veselības likstas un kādas sekas tās atstās uz gatavošanos Vankūveras olimpiskajām spēlēm.

Šajā sezonā LOV sastāvā no biatlonistiem bija Ilmārs Bricis, Jānis Bērziņš, Edgars Piksons un Kaspars Dumbris. Tieši šo kvartetu skāra veselības problēmas. LOV ārsti Līga un Aldis Cīruļi apgalvo, ka tās ir Epšteina-Barra vīrusa izraisītas sekas. Pirms tam tika izvirzīta versija par pārtikas piedevu negatīvo iespaidu mijiedarbībā ar slodzēm.

Vīruss tika atklāts janvārī, tomēr vairāk nekā mēnesi pēc tam biatlonisti vēl nesteidz likstas norakstīt tikai uz to. Dažs paudis, ka atsevišķas piedevas lietotas pirmo reizi dzīvē, ka "tas viss" (piedevas plus nedaudz citāda treniņslodze) bijis tāds kā eksperiments. Taču arī vainot ārstus sportisti nesteidzas, sakot, ka "kļūdījāmies visi".

Vīriešu izlases galvenais treneris Vitālijs Urbanovičs nedz apstiprināja, nedz noliedza, vai piekrīt ārstu diagnozei ("Nekomentēšu līdz sezonas beigām"). Viņa līdzšinējais skaidrojums par veselības problēmas bijis skops — savainojumi, slimības un eksperimenti. Treneris arī noliedz versiju, ka šosezon gatavošanās plāns būtu radikāli mainīts, arī šo aspektu solīdams komentēt pēc sezonas beigām. Paši biatlonisti atklāja, ka konsultanta lomā piesaistītais igauņu olimpiskās čempiones Kristinas Šmigunas tēvs un treneris Anatolijs ieviesis jaunas nianses, taču tās nav uzskatāmas par kardinālām pārmaiņām.

Iespējams, ir tikai sakritība, ka veselības likstas nav piemeklējušas tos trīs biatlonistus — Kristapu Lībieti, Jāni Pleikšnu un Gintu Rozenbergu —, kuri nebija iekļauti LOV sastāvā, trenējās atsevišķi un, kā atzina Pleikšnis, — sezonai gatavojās bez piedevām. Ārsti Cīruļi pieļauj, ka šis trio vīrusu izslimojis agrāk.

Latvijas Biatlona federācijas (LBF) prezidents Jānis Bērziņš esot lietas kursā par diagnozi, taču to pievieno vienīgi versiju sarakstam, nevis uzskata par vienīgo patiesību. "Tas ir LOV ārstu skaidrojums, taču ja tā, tad vīrusam bija jābūt visiem. Nesteigšos ar spriedumiem. Gribu visu saprast līdz galam, jo muskuļu pampšana — tas tomēr ir kaut kas," Bērziņš palika pie agrāk paustā, ka ar secinājumiem nesteigsies, taču neslēps, kad tie būs izdarīti.

LBF prezidents pauda arī pārliecību, ka pēc šādas sezonas "biatlonam naudas nebūs". Savukārt Latvijas Olimpiskās komitejas viceprezidents Žoržs Tikmers Dienai paziņoja, ka vispirms situācijas izvērtējums un priekšlikumi par gatavošanos olimpiskajām spēlēm tiek gaidīti no Biatlona federācijas valdes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi