Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Fērgusonam strādāt ar Latvijas virslīgas klubu ļautu vien izņēmuma gadījumā

Eiropas Futbola asociācija (UEFA) jau pirms laba laika ieviesa vienotu treneru standartu. Sākot no 2010. gada, visu Eiropas augstāko līgu klubu treneriem jābūt UEFA Pro trenera licencei, kas ļauj strādāt visaugstākajā līmenī ar klubiem un nacionālajām izlasēm. UEFA noteikumos rakstīts - ja trenerim šādas licences nav, viņš nevar būt Čempionu līgas vai Eiropas līgas dalībnieces galvenais treneris. Realitātē gan tā nav.

Arī Latvijas Futbola federācija (LFF) 2005. gadā ir parakstījusi konvenciju ar UEFA, kas nozīmē, ka virslīgas klubu galvenajiem treneriem obligāti jābūt Pro licencei. Anglijas Futbola asociācija (FA) ilgu laiku nepakļāvās UEFA prasībām, tāpēc premjerlīgā ir ļoti daudz treneru, kuri strādā bez Pro licences. Ja pasapņojam un pieļaujam, ka, piemēram, Mančestras United ilggadējais boss sers Alekss Fergusons gribētu vadīt kādu Latvijas virslīgas klubu, tad viņam šādu tiesību nemaz nav… Nolēmu papētīt, vai Pro licence ir vienīgais pareizais trenera kvalitātes apliecinājums un vai tiešām nepieciešams tik stingri pieturēties pie UEFA prasībām?

Izņēmumi pieļaujami

LFF Izglītības daļas vadītājs Jurijs Andrejevs atzīst, ka Anglijā jauno prasību pieņemšana prasījusi ilgāku laiku nekā citur, bet pēdējos gados situācija kļūstot aizvien labāka un tas esot vienīgi laika jautājums, kad arī premjerlīgā strādās treneri tikai ar Pro licenci. «Šādas kārtības ieviešana drīzāk attiecināma uz jaunajiem treneriem. Bija ļoti daudz tādu, kas uzreiz pēc futbolista karjeras beigām steidza kļūt par treneriem, neko nemācoties un neizglītojoties jomās, kurās tas ir nepieciešams. Sevišķi viegli pie darba tika kādreiz zvaigžņotie spēlētāji. Lotārs Mateuss bija pēdējais, kuram deva atlaides pēc futbolista karjeras beigām. Viņš tika pielaists pie Pro licences eksāmena bez UEFA B un A licencēm.»

Skaidrs, ka Aleksa Fergusona panākumi pietiekami daiļrunīgi apliecina viņa trenera talantu arī bez Pro licences, kāda, starp citu, ir viņa dēlam Darenam, bet kura trenera panākumi ir daudz pieticīgāki. Lai neatstātu jau atzītus trenerus pavisam bez jebkāda kvalitāti apliecinoša dokumenta, Anglijas FA treneriem, kuriem ir vismaz desmit gadu pieredze, piešķīra trenera diplomu, kas ļauj viņiem strādāt premjerlīgā. Šāds diploms ir Fergusonam, bijušajiem Mariana Pahara treneriem Harijam Rednapam (Southampton, Tottenham, QPR u. c.), Glenam Hodlam (Anglijas izlase, Southampton, Tottenham, Wolverhampton), Ianam Holovejam (Blackpool, Crystal Palace), Kaspara Gorkša «fanam» Nīlam Vornokam (QPR, Leeds) un daudziem citiem. «Fergusonam ir prātam neaptverama pieredze futbola trenera darbā. Ja viņš gribētu strādāt ar kādu Latvijas virslīgas klubu, izņēmuma kārtā viņam to ļautu,» skaidro Andrejevs.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 6.marta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

UEFA Pro treneru licences studenti Latvijā: Jurijs Popkovs, Viktors Ņesterenko, Mihails Koņevs, Jānis Intenbergs, Dainis Kazakevičs, Vladimirs Pačko, Marians Pahars, Jurģis Pučinsks, Vladimirs Babičevs, Vitālijs Astafjevs, Oļegs Blagonadeždins, Sergejs Pogodins, Aleksejs Jagudins, Andrejs Štolcers, Andris Riherts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi