Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Arta Ābola Tatarstānas tests

Pirmās KHL spēles, kuras translēja _Viasat Sport Baltic _bija Gagarina kausa izcīņas sērija starp Ak Bars un Lokomotiv 2008./09.gada sezonā un tās komentēja Artis Ābols. Šo trešdien, 39 gadu vecumā Artis Ābols kļūs par otro jaunāko treneri šajā sezonā KHL (par vienu gadu jaunāks ir Andrejs Nazarovs no Severstaļ) un viņa pirmais pretinieks būs tieši Kazaņas Ak Bars  - nu jau divkārtējie Gagarina kausa ieguvēji un viena no bagātākajām komandām līgā, kuru savās mājās dinamiešiem vēl nav izdevies uzvarēt.

Fons debijai nav tas pateicīgākais– Dinamo atrodas priekšpēdējā vietā Rietumu konferencē un trešajā no beigām līgā, vismazāk vidēji gūtie vārti spēlē (2,08),  katastrofāla  vairākuma realizācija (11,8%) un briesmīgs mazākums (76,5%) plus vēl savainoti trīs vadošie aizsargi. Grūti prognozēt, kā turpināsies Rīgas Dinamo sezona, un, kā veiksies Artim Ābolam, tomēr uzreiz jāsaka, ka viņa apstiprināšana galvenā trenera amatā ir pats labākais lēmums, ko kluba vadība pēdējo pāris gadu ir pieņēmusi. Pirmkārt jau kā signāls vietējiem treneriem, ka arī viņi kādreiz var savu iespēju sagaidīt (ieguvējs ir arī HK Rīga treneris Ronalds Ozoliņš, kurš tagad ir pievienojies Rīgas Dinamo treneru korpusam). Otrkārt, četrās ar pusi sezonās iegūtā pieredze ir nopietns arguments, lai uzticētos Ābolam - viņš ir iepazinis visu KHL komandu spēlētājus un treneru veidotās maiņas, ir pieredzējis Juliusa Šuplera liberāli demokrātiskās metodes, Pekas Rautakalio autoritāro režīmu, kā arī Teda Nolana indiāņu motivācijas mākslu. Tā ir lieliska bagāža, no kuras paņemt piemērotāko, un to arī plāno Artis Ābols norādot, ka „galvenais uzdevums šobrīd būšot atrast balansu komandas spēlē”.

Tieši līdzsvars komandas spēlē līdz šim arī ir bijusi lielākā Rīgas Dinamo problēma. Sezonas sākumā mēs reti guvām vairāk par diviem vārtiem spēlē, bet tajā pašā laikā varējām priecāties arī par ļoti labu aizsardzību. Pirms pārtraukuma bija vairākas spēles, kurās „Dinamo” demonstrēja skatāmu un rezultatīvu hokeju, bet tajā pašā laikā statistika rāda, ka pēdējās deviņās spēlēs zaudēti vidēji 3,8 vārti un izcīnītas tikai divas uzvaras. Citiem vārdiem sakot, neglītus zaudējumus ir nomainījuši zaudējumi skatāmā spēlē. Hokejā (un arī citos sporta veidos) nav un netiks izdomāta universāla taktiskā shēma kā uzvarēt spēli.Ir dažādas skolas un dažādas pieejas, bet pats galvenais princips visās ir atrast līdzsvaru komandas spēlē starp aizsardzību un uzbrukumu tādā veidā, lai spēles beigās rezultāts uz tablo rādītu to, ka ir gūts par vieniem vārtiem vairāk kā pretiniekam un šo līdzsvaru Rīgas Dinamo šīs sezonas modelī tagad mēģinās atrast Artis Ābols.

Viena no lielākajam Pekas Rautakalio kļūdām bija sūkstīšanās par spēlētāju meistarības trūkumu, norādot,  ka komanda spēlē labi (treneris visu ir izdarījis pareizi), bet nespēj realizēt izveidotos momentus, jo pietrūkst meistarības (slikti spēlētāji). Ja tas tiek atkārtots regulāri, spēlētāji pamazām ar to samierinās un viņu pārliecība pār saviem spēkiem samazinās.

Artis Ābols jau savā  pirmajā intervijā pēc apstiprināšanas par galveno treneri laikrakstam Diena, pauda, ka: „Puiši sastāvā nav tik slikti, kā to varbūt parāda rezultāti” un par savu otru galveno uzdevumu uzskata pārliecības iedvešanu (vai atgūšanu) spēlētājiem. Visos savos izteikumos Artis Ābols līdz šim ir parādījis, ka viņš ir pilnībā gatavs jaunam posmam savā karjerā un, ka viņam ir skaidrs plāns, kā uzlabot komandas spēli. Trešdienas vakars Arēnā solās būt ļoti emocionāls, jo sagaidāma spēle pie pilnām tribīnēm un iespējama arī Laura Dārziņa iziešana uz ledus pretinieku komandas formā.

Valdību parasti vērtē pēc pirmajām 100 dienām, bet hokejā trenerim neviens tik daudz laika nedod. Ļoti rūpīgi hokeja līdzjutēji un žurnālisti sekos līdz nākamajām komandas spēlēm un pirmās četras no tām būs ar Tatarstānas komandām - ar Ak Bars un Ņeftehimik Rīgā un pēc tam izbraukumā. Spēcīgi pretinieki un, lai izcīnītu panākumu, nepieciešama būs arī veiksme. To arī novēlēsim Rīgas Dinamo galvenajam trenerim Tatarstānas testā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi