Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Cerības uz Latvijas jauno hokejistu iekļaušanos NHL

Divi stabili spēlētāji, trīs — ar labām cerībām iekļūt sastāvā un vēl divi ar izredzēm nedaudz tālākā nākotnē — tāda izskatās Latvijas hokejistu perspektīva Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubos jaunās sezonas priekšvakarā. Šonedēļ pirmās spēles savos klubos, visticamāk, aizvadīs divi mūsējie — Kārlis Skrastiņš (Panthers) un Raitis Ivanāns (Kings).

Gan jau otrā iespēja nostiprināties Floridas Panthers sezonas laikā tiks dota Jānim Spruktam. Pēc divām veiksmīgām sezonām fārmklubā NHL durvīm beidzot vajadzētu pavērties Mārtiņa Karsuma priekšā.

Straujiem soļiem NHL pietuvojies 20 gadu vecais aizsargs Arturs Kulda. Jauno spēlētāju līgumi ar NHL ir arī Oskaram Bārtulim un Kasparam Daugaviņam. Visi trīs piedalījās NHL pirmssezonas treniņnometnēs, taču vēl pirms pārbaudes spēļu sākuma tika nosūtīti uz fārmklubu.

NHL sezona sākās jau sestdien ar divām spēlēm Eiropas pilsētās Prāgā un Stokholmā. Skrastiņam pirmā spēle 10.oktobrī Karolīnā ar Hurricanes, Ivanānam — 11.oktobrī Sanhosē ar Sharks.

***

RAITIS IVANĀNS

Klubs: Losandželosas Kings

Ampluā: uzbrucējs

Vecums: 29 gadi

NHL: 143 spēles, 16 (10+6) punktu, -23,283 minūtes

Pārbaudes spēlēs: 4 spēles, 1 (0+1), -1,7 minūtes.

Ivanāns gatavojas uzsākt savu trešo pilno NHL sezonu. Izmalies cauri zemāko līgu dzirnavām, Raitis savā "policista" ampluā ieguvis labu reputāciju un nostabilizējies NHL līmenī. Pagājušajā sezonā gūtais vaiga kaula lūzums nemainīja Kings labvēlīgo nostāju pret Latvijas uzbrucēju. Pirmssezonas pārbaudes spēlē Ivanāns savu kvalifikāciju apstiprināja veiksmīgā dūru cīņā ar Edamu Kīfu no Fīniksas Coyotes. Tāpat kā Panthers, arī Kings izredzes NHL čempionātā netiek vērtētas augstu. Valda uzskats, ka kluba ģenerālmenedžeris Dīns Lombardi veidojot nākotnes komandu, kura varētu sevi apliecināt 2010./11.gada sezonā. Jautājums tikai, vai tad vēl komandā būs Ivanāns?

*

JĀNIS SPRUKTS

Klubs: Floridas Panthers

Ampluā: uzbrucējs

Vecums: 26 gadi

NHL: 13 spēļu, 3 (1+2) punkti, +1,2 minūtes

Pārbaudes spēles: 4 spēles, 3 (1+2) punkti, +2,2 minūtes.

Sprukts vasaras sākumā nevienojās ar Rīgas Dinamo, un varbūt pat labi, ka tā viss notika. Parakstīts jauns līgums ar Panthers un rezultatīvi aizvadītas NHL pārbaudes spēles. Pirms pāris gadiem, nenostabilizējies Floridas komandas sastāvā, Jānis izšķīrās par finansiāli izdevīgāku piedāvājumu Somijā. AHL viņš sevi jau bija veiksmīgi apliecinājis, sezonas 58 spēlēs iekrādams 59 (18+41) rezultativitātes punktus. Spruktam šī būs izšķiroša sezona attiecībā uz NHL. Puslīdz droši var prognozēt, ka, neizcīnot vietu sastāvā, Jānis pēc gada atgriezīsies Eiropā. Slikti ir tas, ka Sprukts nepalika to 20 uzbrucēju skaitā, kuri vēl nedēļas nogalē kandidēja uz vietu sastāvā Panthers pirmajā sezonas spēlē.

*

KĀRLIS SKRASTIŅŠ

Klubs: Floridas Panthers

Ampluā: aizsargs

Vecums: 34 gadi

NHL: 599 spēles, 97 (23+74) punkti, koeficients -49, 283 soda minūtes

Pārbaudes spēlēs: 4 spēles, 0 punkti, +2,2 minūtes.

Skrastiņam šī būs 10.jubilejas sezona NHL un pirmā, kas sāksies Floridā (pagājušās sezonas otrajā pusē Kārli iemainīja no Kolorādo Avalanche). Panthers ir atdevusi savu uzbrukuma līderi somu Olli Jokinenu, to skaidrojot ar aizsardzības stiprināšanu. Pretī komanda ieguva aizsargu Braienu Makeibu. Panthers izredzes augstu nekotējas. Personiskās ambīcijas Kārlis jau ir apmierinājis, sasniegdams NHL aizsargu rekordu pēc kārtas aizvadīto spēļu skaita ziņā. Būtu labi ko paliekošu paveikt arī ar klubu, bet izskatās, ka nebūs lemts.

*

MĀRTIŅS KARSUMS

Klubs: Bostonas Bruins

Ampluā: uzbrucējs

Vecums: 22 gadi

NHL: nav spēlējis

Pārbaudes spēlēs: 3 spēles, 3 (0+3) punkti, +1,0 minūtes.

Karsuma neizsaukšana uz NHL jau ir radījusi sašutumu vilni Latvijas hokeja līdzjutējos. Pagājušajā sezonā Mārtiņš bija otrs rezultatīvākais Bostonas fārmkluba spēlētājs (79 spēlēs 63 (20+43) punkti), tomēr izsaukumu uz NHL viņš tā arī nesagaidīja. Pēc NHL ekspertu aplēsēm, Karsums varētu pretendēt uz otrās maiņas spēlētāja statusu, turklāt, par spīti vidējam augumam (179 cm), ir spējīgs cīnīties arī ceturtajā — pretiniekus neitralizējošajā trijniekā. Jau divas pilnas sezonas Mārtiņš sevi ir apliecinājis AHL. Par Karsumu gan ir dzirdēts arī tāds pieņēmums, ka priekš AHL viņš ir ļoti labs, bet NHL nezin vai iederētos. Dodiet iespēju, un tad arī būs redzams!

*

ARTURS KULDA

Klubs: Atlantas Thrashers

Ampluā: aizsargs

Vecums: 20 gadu

NHL: nav spēlējis

Pārbaudes spēles: 2 spēles, 0 punktu, -1,0 minūtes.

Kuldas karjera pēdējā pusgadā virzījusies uz augšu galvu reibinošā ātrumā. Tikai piecas spēles pirms sezonas beigām Arturu no junioru līgas OHL izsauca uz AHL klubu Čikāgas Wolves. Viņš ne tikai izturēja konkurenci, bet izslēgšanas spēlēs ar lietderības koeficientu +12 kļuva par vienu no galvenajiem aizsardzības balstiem. Kuldas izredzes palielina arī izmaiņas Thrashers treneru korpusā. Šovasar par galveno treneri tika apstiprināts Džons Andersons, kura vadībā Arturs izcīnīja Kaldera kausu. Cildinošas atsauksmes par Latvijas jauno aizsargu jau lasāmas Atlantas kluba mājaslapā, uz pusdienām viņu uzaicinājis komandas līderis Iļja Kovaļčuks. Galvenais, lai sezonas sākumā sniegums AHL būtu tikpat stabils kā pagājušās sezonas izslēgšanas spēlēs.

*

OSKARS BĀRTULIS


Klubs: Filadelfijas Flyers

Ampluā: aizsargs

Vecums: 21 gads

NHL: nav spēlējis

Pārbaudes spēles: nepiedalījās.

Bārtulis vēl pirms pārbaudes spēļu sākuma no Flyers treniņnometnes pārbrauca uz fārmklubu Phantoms. Par Oskara iekļaušanos AHL pagājušajā sezonā izskanēja daudzsološas atsauksmes. Virzību pretī NHL apturēja gūtais smadzeņu satricinājums. Tomēr AHL iegūtais CV ir viela pārdomām Flyers treneriem — 57 spēlēs otrais labākais plus mīnuss koeficients (+10). Jau 2005.gada pavasarī Oskars debitēja Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātā. Līdzīgi kā komandas partnerim junioru izlasē Mārtiņam Karsumam, arī Bārtulim pēdējā barjera pirms NHL izrādījusies visaugstākā. Ar neuzaicināšanu uz NHL pārbaudes spēlēm laikam jau jāsaprot, ka Bārtulis nav tuvākais kandidāts uz iekļaušanos Flyers. Paredzama vēl viena sezona sevis apliecināšanai AHL.

*

KASPARS DAUGAVIŅŠ

Klubs: Otavas Senators

Ampluā: uzbrucējs

Vecums: 20 gadu

NHL: nav spēlējis

Pārbaudes spēles: nepiedalījās.

Kaspars Daugaviņš fārmklubā Bingemtonas Senators veiksmīgi debitēja jau 2007.gada pavasarī, vienā spēlē iemezdams divas ripas. Pēc tam sekoja rezultatīva un laba spēle Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātā Maskavā. Tomēr pagājušo sezonu Kaspars atkal aizvadīja junioru līgā OHL un ne visai veiksmīgi nospēlēja pasaules čempionātā Kanādā, dodams pamatu runām par izaugsmes nobremzēšanos. Otavas Senators vasaras treniņnometnes smārdu viņš izbaudījis jau divas vasaras, tomēr līdz pārbaudes spēlēm pagaidām vēl nav ticis. Pats hokejists gan reāli izvērtē savas nākotnes izredzes — kamēr nav bijusi rezultatīva un stabila sezona AHL klubā, par NHL domāt pāragri. Jācer, ka šosezon tiks sperts solis uz priekšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi