Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Helsinkos un Stokholmā startē 77.Pasaules čempionāts hokejā

Piektdien ar četrām spēlēm Stokholmā un Helsinkos sākas 77.Pasaules čempionāts hokejā. Jau 17.pavasari elites divīzijā spēlēs arī Latvijas hokejisti, kuriem pirmā spēle sestdien pret Krieviju. Bet nu par visu pēc kārtas.

Vēlreiz Zviedrijā un Somijā

Pasaules čempionāts otro gadu pēc kārtas norisināsies Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā (S grupa) un Somijas galvaspilsētā Helsinkos (H grupa), kur spēlēs arī Latvija. Zviedri turnīru rīko 13 850 skatītājus uzņemt spējošajā Ericsson Globe arēnā, bet H grupas spēles notiks Hartwall Areena (13 506).

Jaunā izspēles kārtība, kas pirmo reizi tika lietota pērn, būs spēkā arī šoreiz. 16 komandas sadalītas divās grupās - H un S, kurās aizvada viena apļa turnīru (3.-14.maijs). Tas katrai izlasei turnīrā garantē vismaz septiņas spēles. Turpinājumā katras grupas vājākā komanda elites divīziju pamet (vietā nāks Kazahstāna un Itālija), savukārt četras labākās savā starpā izspēlē ceturtdaļfinālus - pirmā tiekas ar ceturto, bet otrā - ar trešo. Pusfināli un spēles par medaļām šogad notiks Stokholmā. Ceturtdaļfināli paredzēti 16.maijā, pusfināli - 18.maijā, bet dienu vēlāk noskaidros medaļu ieguvējus.

S grupa - Čehija, Zviedrija, Kanāda, Norvēģija, Šveice, Dānija, Baltkrievija, Slovēnija

H grupa - Krievija, Somija, Slovākija, ASV, Vācija, Latvija, Francija, Austrija

Favorīti 

Kā allaž, galvenie favorīti iekļūšanai godalgoto trijniekā būs hokeja lielvalstu pārstāvji - Krievija, Kanāda, Zviedrija, Čehija, Somija, Slovākija un ASV.  Kanādieši (24 pasaules čempionu tituli) pie medaļām nav tikuši jau trīs gadus pēc kārtas, savukārt čehi pēc triumfa 2010.gadā pēdējos divus turnīrus kaklā kāruši bronzu. Ambiciozā Krievija pēdējos piecos čempionātos tikusi pie trim zelta un vienas sudraba medaļas. Vēl jau ir arī 2011.gada čempioni somi, pērnie neveiksminieki zviedri. Pērn lielāko pārsteigumu tomēr sagādāja Slovākija, tiekot pie sudraba medaļām. 

Kas notika pērn?

2012.gada čempionātā uzvarēja Krievijas izlase, kas finālā pārliecinoši ar 6:2 apspēlēja Slovākiju. Tikmēr bronza tika čehiem, kuri ar 3:2 Helsinkos uzvarēja laukuma saimniekus somus. Otra čempionāta rīkotāja Zviedrija izstājās jau 1/4 finālā, kur ar 3:4 piekāpās Čehijai.

Teda Nolana vadītā Latvijas izlase arī pērn čempionātu sāka pret Krieviju (2:5), turpinājumā izcīnot divas uzvaras pret Vāciju (3:2) un Itāliju (5:0). Atlikušie četri mači gan sagādāja vienīgi rūgtumu - vispirms 1:3 ar Čehiju, bet tad trīs mačos pēc kārtas nevieni gūti vārti: 0:3 pret Norvēģiju, 0:2 ar Dāniju un 0:4 spēlē ar laukuma saimniekiem zviedriem. Latvija S grupā ierindojās 5.vietā, bet turnīra kopvērtējumā ieņēma 10.vietu.

Lipmana uzdevums - vieta labāko astoņniekā

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans 2013.gada pasaules čempionātā izlasei noteicis uzdevumu iekļūt ceturtdaļfinālā. Lai to paveiktu, konkurencē ar Krieviju, Somiju, Slovākiju, ASV, Vāciju, Franciju un Austriju jāiekļūst H grupas labāko četriniekā.

Septiņās pārbaudes spēlēs ar Čehiju (3:4 un 0:1), Zviedriju (1:2 un 0:6), Baltkrieviju (0:3 un 4:1) un Franciju (1:3) Latvijas izlase izcīnīja tikai vienu uzvaru un iemeta vien deviņas ripas. Nevienā no šiem mačiem nevarēja piedalīties pamatvārtsargs Edgars Masaļskis, kuram uzreiz pēc KHL sezonas beigām tika veikta meniska tīrīšana. Pēdējā informācija liecina, ka Masaļskis atguvis sportisko formu, tomēr vēl nav skaidri zināms, vai viņš stāsies vārtos jau pirmajā mačā ar Krieviju. Kā noprotams pēc Teda Nolana izteikumiem, vārtsargu rangā jaunais Kristers Gudļevskis šobrīd ir pussoli priekšā Mārim Jučeram. 

Līdz šim aizvadītajos 16 A grupas pasaules čempionātos Latvija trīs reizes izcīnījusi 7.vietu, reizi bijusi astotā, un vēl trīs - 9.pozīcijā. Pēdējos trīs čempionātos gan rezultāti pieticīgāki - 2010.gadā Vācijā 11.vieta, pēc gada Slovākijā -13.pozīcija, bet pērn Zviedrijā/Somijā jau minētā 10.vieta.

Latvijas izlases sastāvs

Vārtsargi: Edgars Masaļskis (Jugra, KHL) Kristers Gudļevskis (HK Rīga, MHL), Māris Jučers (Rīgas Dinamo)

Aizsargi: Artūrs Kulda (Jets, NHL), Georgijs Pujacs (Avangard, KHL), Kristaps Sotnieks, Krišjānis Rēdlihs (abi Rīgas Dinamo), Māris Jass (Scorpions, DEL), Agris Saviels, Jānis Andersons (abi Kompanion, Ukraina), Ralfs Freibergs (Bowling Green State universitāte, ASV)

Uzbrucēji: Lauris Dārziņš (Ak Bars, KHL), Jānis Sprukts (CSKA, KHL), Mārtiņš Cipulis (Lev, KHL), Roberts Jekimovs (SaiPa, Somija), Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Gints Meija, Vitālijs Pavlovs (visi Rīgas Dinamo), Aleksejs Širokovs (Red Ice, Šveice), Ronalds Ķēniņš (ZSC Lions, Šveice), Armands Bērziņš (Kompanion, Ukraina), Juris Štāls (HK SKP Poprad, Slovākija), Koba Jass (Rytiri, Čehija), Zemgus Girgensons (Ročestras Americans, AHL).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas spēles PČ

4.maijā 16:15 Krievija - Latvija
5.maijā 20:15 Latvija - ASV
7.maijā 16:15 Austrija - Latvija
9.maijā 20:15 Slovākija - Latvija
11.maijā 20:15 Vācija - Latvija
13.maijā 16:15 Latvija - Francija
14.maijā 20:15 Latvija - Somija

PČ spēles. 3.maijs.

16:15 H grupa Francija - Slovākija
17:15 S grupa Čehija - Baltkrievija
20:15 H grupa Somija - Vācija
21:15 S grupa Zviedrija - Šveice

Medaļnieki 2008-2012

2008 Krievija, Kanāda, Somija
2009 Krievija, Kanāda, Zviedrija
2010 Čehija, Krievija, Zviedrija
2011 Somija, Zviedrija, Čehija
2012 Krievija, Slovākija, Čehija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi