Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

„Minskas kaujas” hronoloģija un sekas

Svētdien, 6.novembrī Minskas Dinamo uzņēma KHL rupjāko komandu – Čehovas Vitjaz. Čehovieši Minskā ieradās pēc zaudējuma Slovākijā pret Popradas LEV, lai gan iepriekšējās 5 spēlēs bija pieveikuši Šuplera CSKA, Severstaļ, AkBars, Salavat Julajev un Ņeftehimik un krietni pietuvojušies play off zonai Rietumu konferencē.

Spēle.

-    Spēles rezultātu jau trešajā minūtē atklāja Vitjaz spēlētājs Georgijs Belousovs.

-              - 09:43. Rezultātu izlīdzina Minskas leģionārs Čārlzs Linglets. 1:1;

        - 22:37. Vitjaz vadībā izvirza komandas ašākais un meistarīgākais spēlētājs Mihails Aņisins. 2:1;

        - 42:16. Dinamo rezultātu izlīdzina Džefs Plets. 2:2;

        - 58:58. Visai apšaubāmu noraidījumu saņem Vitjaz spēlētājs Georgijs Belousovs;     

        - 59:16. Minskas komandu vadībā izvirza komandas kapteinis Jaroslavs Obšuts ar spēcīgu metienu no zilās līnijas. 3:2;

-       - 59:45. Vitjaz spēlētājs Sazonovs sit uz ledus guļošo Minskas leģionāru Tēmu Laini;

-       - 59:45. Noraidījums Sazonovam 2min+5min+20min;

         - 59:53. Kips Brenans brutāli dauza 2 minskiešus;

         - HK Vitjaz trenera Andreja Nazarova nervi neiztur, un viņš iesaistās skaļi svilpjošo līdzjutēju pārmācīšanā pār      aizsargstiklu, kas nodala spēlētājus no līdzjutējiem;

Skandalozās spēles video aplidojis vai visu pasauli, kurā redzami kadri, kā Nazarovs mēģina iekaustīt ar hokeja nūja līdzjutējus aiz stikla. Tie savukārt Nazarovam baksta ar karoga kātu, mēģina iesist, un gāna hokeja treneri. Dažos video redzams arī, kā trenera un spēlētāju soliņa virzienā lido gan sīka draza, gan plastmasas pudeles.

Noskatoties šādu video pirmajā momentā rodas pārliecinošs un viennozīmīgs viedoklis – HK Vitjaz ir dzīvnieki, treneris ir izdzimtenis! Komandu izslēgt no līgas uz visiem laikiem. Punkts. Tomēr vai viss ir tik viennozīmīgi, kā sākumā šķiet? Sekojot līdz publikācijām interneta medijos, parādās arī cita informācija, kas ne tuvu nav tik viennozīmīga kā vairumam skatītāju šķiet: Kā apgalvo hokeja apskatnieks Vadims Budanovs, kas spēles laikā atradās klātienē, atsevišķi baltkrievu līdzjutēji visas spēles laikā esot provocējuši čehoviešus, veltot tiem ironiskas piezīmes, rādot nepiedienīgus žestus utt. Viņš saka: „Nekādi nevaru saprast baltkrievus – kad jādod sēdvieta tantiņai sabiedriskajā transportā, tad pa visu Minsku nevienu atrast nevarot, bet kad uz ledus jāmet pudeles – gribētāju netrūkstot.” Žurnālists atzīst, ka trenera Nazarova rīcība pēdējās minūtēs laukumā laižot nevis spēlētājus, bet gan cīkstoņus neesot attaisnojama, bet tajā, kas notiek uz laukuma, līdzjutējiem nav jāiesaistās. Līdzjutēju mestās pudeles esot reāli apdraudējušas ne tikai spēlētājus, trenerus, bet arī pašus līdzjutējus un žurnālistus, kas par mata tiesu neesot cietuši. Žurnālists uzskata, ka šī konflikta cēlonis esot bijis neviennozīmīgais HK Vitjaz spēlētāja noraidījums spēles priekšpēdējā minūtē. Arī šī ir atbilde tam, kāpēc visa tiesnešu brigāde saņēma sodus.

Secinājumi.

-          -  HK Vitjaz galvenā trenera Andreja Nazarova rīcība ir absolūti un kategoriski nepieņemama nekādos apstākļos. Neaizmirsīsim, ka Nazarovs ir arī viens no Krievijas izlases treneriem, kas pēc loģikas uzliek īpaši augstus uzvedības standartus. Diemžēl ir pasaulē vietas, kur vārdam „loģika” vēl nav rasts tiešais tulkojums un nav radusies izpratne par vārda nozīmi. Nazarova taisnošanās, ka „pirms sist līdzjutējus es kārtīgi apskatījos apkārt, vai tuvumā nav bērni un sievietes”, izklausās, maigi sakot, infantili. Šis trenera skaidrojums liek domāt, ka tas nebija uzbrukums, kad cilvēkam "aizgājis ciet". Ja jau Nazarovs adekvāti spēja novērtēt iespējamos riskus, tad varam secināt, ka tas bija apzināts un mērķtiecīgs uzbrukums. 

      - Brenana, Mirastija, Tarnaska, Jablonska un citu šovmeņu performanci elementāri var regulēt līgas vadība. Vajag tikai gribēt. Ja pēc katras absolūti dzīvnieciskās klopes šiem cīkstoņiem automātiski pienāktos 10, 15, 20 spēļu diskvalifikācijas, nudien neticu, ka klubam būtu izdevīgi tiem maksāt algas.

-     -  KHL vadībai laikam šķiet, ka tās reputācija ir pupu mizas. Galvenajam trenerim par iesaistīšanos cīņās ar skatītājiem, nepiedienīgu žestu rādīšanu 15 000 līdzjutējiem (lai arī pilnīgi ticu, ka to vidū bija virkne pilnīgi atsaldētu deģenerātu) piespriest 2 spēļu diskvalifikāciju – tas jau vairs nav gaumes jautājums. Tas ir nopietns signāls, ka šajā līgā iespējams ir pilnīgi viss.

Un noslēgumā - ne viss ir tik melns kā sākumā šķiet. Bija asa spēle, bija provokācijas, bija neviennozīmīgas situācijas – tas veidoja šo kārtējo „vēsturisko” notikumu. Nespriedīsim „taisnu tiesu” vēl pirms video īsti nav ielādējies mūsu datoros. Šaubu nav – vainīgajiem ir jāsaņem sods – adekvāts un taisnīgs, lai turpinājumā ikviens spēlētājs, līdzjutējs, treneris un ledus mašīnas vadītājs, kas kaut kādā veidā iesaistīts konfliktos skaidri apzinātos, kas to sagaida tuvākajā nākotnē. Diemžēl šoreiz piespriestie sodi īstu pārliecību par to samērību pret izdarīto mums nesniedz. Tāds šobrīd ir KHL.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi