Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ātruma cilts: Timrots ar 320 km/h traucas Latvijā ražotā lidmašīnā

Diena.lv kopā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā jaunāko raidījuma Ātruma cilts sēriju. Tajā Pauls Timrots ar 320 km/h ir meties aviācijas piedzīvojumā un devies izpētīt, kā Latvijā top unikālie Tarragon lidaparāti.

"Tarragon" stāsts sācies 2010. gadā, kad latvieši iegādājušies pašsaliekamu itāļu lidaparātu un sapratuši – tam ir daudz nepilnību. Rezultātā, piesaistot investoru, ķērušies pie darba paši, un tā jau vairāk nekā 10 gadus SIA "Pelegrin" Latvijā ražo gaisa kuģus, kas izpelnījušies aviācijas ekspertu atzinību visā pasaulē. Šogad "Pelegrin" ražotnē tapuši astoņi lidaparāti, nākamgad plānots saražot vēl 10 līdz 12.

Visas 200 "Tarragon" detaļas tiek ražotas tepat, Latvijā. "Pelegrin" valdes loceklis Ingemārs Butkevičs zina stāstīt, ka kopš pirmsākumiem lidmašīnu ģeometrija saglabājusies nemainīga, bet veikti dažādi uzlabojumi. Sākotnējā lidaparātu jauda bijusi 100 zirgspēki, bet nu atsevišķos projektos tā sasniedz pat 200. Tāpat arī top "Tarragon" turbo modelis. Jānis Pētersons, ražošanas vadītājs, Paulam ierāda, kā lidmašīnas detaļas, kuru izmēri ir iespaidīgi, tiek sagatavotas un saliktas kopā.

Paulam ir arī iespēja izlidot Ingemāra vadībā, un viņam ir skaidrs, ka aviācija nav joka lieta – tā ir koncentrēšanās, kas paņem visas domas, spēku un enerģiju. "Tarragon" lidmašīnas ir veiklas un strauji maina virzienu, turklāt ātrums ir ievērojams – lidaparāti var izspiest līdz 370 km/h.

Pēc lidojuma Pauls secina, ka "Tarragon" ir aviācijas mazais "Bentley". Kā izrādās, viņš ir tuvu patiesībai – šādu lidaparātu cena ir no 300 000 eiro. Tāpēc tie ir tiešie konkurenti superkāriem ar putna lidojuma brīvību kā papildu pievienoto vērtību.

Kā Paulam izdosies savaldīt "Tarragon" lidojuma laikā un kāpēc lidmašīnām ir savi izpletņi, noskaidrosim jaunajā raidījuma sērijā.

Šajā "Ātruma cilts" sezonā Pauls Timrots un raidījuma komanda meklē piedzīvojumus, tehnoloģiju inovācijas, leģendāras personības un interesantus sarunu biedrus. "Ātruma cilts" katru ceturtdienu skatāma arī "LMT Viedtelevīzijā" un internetā. 

  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi