Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vitmāršs: Septiņas F1 komandas cīnās par izdzīvošanu

“McLaren” komandas vadītājs Martins Vitmāršs apgalvo, ka lielākā daļa no pašreizējām Formula 1 komandām piedzīvo finansiāli grūtus laikus.

Neskatoties uz to, ka F1 boss Bernijs Eklstouns nesen steidza mierināt satrauktos līdzjutējus, sakot, ka “visām komandām kopā naudas ir vairāk kā pašam Dievam”, realitāte varētu būt krietni savādāka.

Martins Vitmāršs, kurš ir ne tikai “McLaren” vadītājs, bet arī F1 komandu asociācijas (FOTA) prezidents, reālo situāciju finansu jomā zina labāk par daudziem.

Intervijā BBC viņš atzinis, ka “septiņas no 11 komandām šobrīd strādā izdzīvošanas režīmā”. Tāpat Vitmāršs stāsta, ka viss šis bizness balstās uz reklāmu, taču daudzi lielie līgumi, kas noslēgti vēl pirms krīzes sākšanās 2008. gadā, šobrīd beidzas un jaunus parakstīt tādā pašā apjomā vairs nebūs iespējams. Tāpat viņš atzīst, ka “dažām F1 komandām tuvākajos gados būs grūti realizēt dzīvotspējīgu stratēģiju”.

Vēl pesimistiskāks ir “Caterham” komandas vadītājs Sirils Abitebouls, kurš apgalvo, ka vienīgi “Red Bull Racing” vienībai ir pietiekams finansiālais atbalsts, kamēr visi pārējie vairāk vai mazāk, bet tomēr cieš no naudas trūkuma. Viņa vadītā komanda šogad ir viena no tām, kas bija spiesta pieņemt sastāvā divus maksāt spējīgus pilotus, tā vietā, lai izvēlētos starp pieredzējušajiem un talantīgākajiem. Tieši tādu pašu ceļu nācies iet “Marussia”, bet HRT komanda šoziem tika likvidēta.

Vitmāršs norāda, ka viena no problēmām ir pārāk negodīgā F1 ienākumu naudas sadale. Čempionāta komerciālo tiesību turētāji CVC, kas pieder Eklstounam, 2011. gadā nopelnīja 1.5 miljardu ASV dolāru, bet komandas, pēc pašreizējā Konkordes līguma nosacījumiem, savā starpā sadala tikai 47% no šīs summas. Jaunais līgums vēl nav parakstīts, taču paredzams, ka šis skaitlis, pateicoties Eklstouna pretimnākšanai, palielināsies līdz 63%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi