Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Neilandam un Skujiņam jaudīgs sniegums slavenajā Ljēžas velobraucienā

Ar dramatisku slovēņa Tadeja Pogačara uzvaru finiša spurtā svētdien Beļģijā aizvadīts Liege – Bastogne – Liege velobrauciens. Lieliski distances laikā sevi apliecināja arī Latvijas riteņbraucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands – kuriem attiecīgi 22. un 25. vieta, vēsta Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Centrālais notikums pasaules riteņbraukšanā neapšaubāmi svētdien bija Beļģijā notiekošais “Liege – Bastogne – Liege” velobrauciens. Sacensības norisinājās jau 107. reizi, esot senākais bagātākais Ardēnu velobrauciens. Savu tradīciju un prestiža dēļ, “Liege – Batogne – Liege” ir arī viens no pieciem pasaules riteņbraukšanas monumentiem.

Sacensību garums šajā gadā sasniedza 259,1 kilometru. Distancē tika iekļauti kopumā 11 kategorizētu pauguri. Lielākā daļa no tiem distances pēdējos 80 kilometros. Laika apstākļi Ljēžā un tās apkārtnē bija visnotaļ pavasarīgi, iztiekot bez lietus.

Otro gadu pēc kārtas slavenajā klasikā startēja divi Latvijas elites riteņbraucēji. “Trek – Segafredo” sastāvā tika iekļauts Toms Skujiņš, kuram šī bija jau sestā reize “Liege – Batogne – Liege”. Toma augstvērtīgais rezultāts līdz šim individuāli – 26. vieta 2019. gada sezonā. Šosezon individuāli par rezultātu Skujiņš cīnījies “De Brabantse Pijl” Ardēnu klasikā, kur carnikavietis finišēja piektais. Ljēžā Toma galvenie pienākumi sacensību laikā bija maksimāli palīdzēt Baukem Mollemam cīņā par rezultātu.

Savu otro “Liege – Batogne – Liege” aizvadīja Krists Neilands. Pērn Krists debijas reizē finišēja 37. pozīcijā. Šodien Kristam galvenie uzdevumi sacensību laikā bija sekot atrāvieniem, kā arī uz finišu maksimāli palīdzēt savas komandas līderiem Maiklam Vudsam.

Kā galvenie favorīti cīņā par uzvaru pirms starta tika minēti – pasaules čempions Žiljēns Alafilips, kurš trešdien triumfēja “La Flesche Wallonne” velobraucienā, pasaules ranga pirmais numurs Primožs Rogličs, Krista Neilanda komandas biedrs Maikls Vudss, Maksimilians Šahmans, “Tour de France” uzvarētājs Tadejs Pogačars un talantīgais Marks Hirši.

Distances sākuma daļā nokomplektējās septiņu vīru atrāviens. Pa diviem pārstāvjiem atrāvienā bija no Emīla Liepiņa bijušās vienības “Bingoal Pauwels Sauces WB”, kā arī pirmo gadu pasaules tūrē esošās “Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux” komandas. Bēgļu pārsvars pār grupu pārsniedza 10 minūtes. Peletona priekšā pamatā brauca pa vienam pārstāvim no “Jumbo – Visma”, “Deceuninck – Quick Step” un “UAE Emirates” vienībām. Priekšējā daļā turējās arī Neilands ar komandas biedriem.

Pirmie interesantie notikumi sāka risināties pirms Roiseras kāpuma (60 kilometrus pirms finiša). No peletona sekoja virkne atraušanās mēģinājumi. Aizbraukt izdevās trīs riteņbraucējiem – Markam Padumam, Harmam Vanhohem un Markam Donovanam. Ņemot vērā, ka starp bēgļiem nebija neviens no favorītiem, grupa nemetās uzreiz trio ķert.

Drīz vien sekoja “Ineos” komandas uznāciens. Šīs vienības braucējs un pērnā gada “Giro d’Italia” kopvērtējuma uzvarētājs Teo Geigens-Hārts veica spēcīgu izrāvienu, kas sadalīja jau tā mazskaitlīgo peletonu. Hārta grupā spēja būt arī ļoti pamanāmais Krists Neilands.

Kuldīdznieks demonstrēja patiesi ļoti jaudīgu sniegumu, jo arī iepriekš spēja sekot atrāvienu mēģinājumiem. Sekotāju grupā tikmēr arvien aktīvāki bija “Trek – Segafredo” vīri ar Tomu Skujiņu priekšgalā. Arī Toms bija ļoti pamanāms un strādāja komandas interesēs. 20 kilometrus pirms finiša solo izrāvienā devās cits “Ineos” braucējs Ričards Karapazs. Ekvadorietis iekrāja vairāk nekā 15 sekunžu pārsvaru, tomēr vēlāk tika panākts. Vienā no kāpumiem, kad Skujiņa un Neilanda grupas bija kopā, abi latvieši nonāca TV kameru uzmanības centrā, esot peletona priekšā.

13 kilometrus pirms finiša savu vārdu teica Neilanda komandas biedrs Maikls Vudss, kurš veica uzbrukumu vienā no noslēdzošajiem kāpumiem. Kanādietim spēja sekot tikai četri vīri – Alafilips, Pogačars, Davids Godū un leģendārais Alehandro Valverde. Tikmēr tuvākajā sekotāju grupā palika Rogličs, Bauke Mollema un Marks Hirši.

Līderu piecinieks spēja itin sekmīgi sastrādāties, paliekot konkurentiem nenoķerti. Pirms finiša uzbrukumu veica Vudss, tomēr nesekmīgi. Viss izšķīrās finiša spurtā. Pirmais spurtu iesāka Valverde, tomēr 41 gadus vecajam riteņbraucējam kjaudas uzvarai nepietika.

Dramatiskā cīņā ātrākais bija slovēnis Tadejs Pogačars. Pērnā gada “Tour de France” kopvērtējuma uzvarētājs par mata tiesu pārspēja pasaules čempionu Alafilipu. Tikmēr trešais bija Godū, kamēr “Israel Start – Up Nation” līderis Vudss palika piektajā vietā. Uzvarētājs distancē pavadīja 6 stundas 39 minūtes un 26 sekundes.

Toms Skujiņš un Krists Neilands finišēja trešajā grupiņā, 1 minūti un 21 sekundi aiz uzvarētāja. Carnikavietim Skujiņam 22. vieta, kamēr kuldīdzniekam Neilandam 25. pozīcija. Abi latvieši paveica lielisku darbu komandu interesēs, kā arī nelaida iespēju pacīnīties par augstākām vietām arī paši. Toms un Krists katrs nopelnīja arī pa 20 UCI punktiem, kas uzlabos gan pašu sportistu, gan arī Latvijas pozīcijas pasaules rangā.

Liege – Bastogne – Liege velobrauciens – 259 km (175 dalībnieki):

1. Tadej Pogacar, Slovēnis, UAE Team Emirates, 06:39:26

2. Julian Alaphilippe, Francija, Deceuninck-QuickStep, +00:00:00 

3. David Gaudu, Francija,  Groupama-FDJ, +00:00:00        

4. Alejandro Valverde, Spānija, Movistar Team, +00:00:00 

5. Michael Woods, Israel Start-up Nation, +00:00:00           

6. Marc Hirschi, Šveice UAE Team Emirates, +00:00:07

7. Tiesj Benoot, Beļgija, Team DSM, +00:00:07

8. Bauke Mollema, Nīderlande, Trek-Segafredo, +00:00:07

9. Maximilian Schachmann, Vācija, Bora-Hansgrohe, +00:00:09

10. Matej Mohoric, Slovēnija, Bahrain Victorious, +00:00:09

22. Toms Skujiņš, Latvija, Trek – Segafredo, +00:01:21

25. Krists Neilands, Latvija, Israel Start – Up Nation, +00:01:25

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi