Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Miris mūsdienu snovborda dēļa izgudrotājs

Amerikāņu snovbordists, mūsdienu snovborda dēļa izgudrotājs un snovborda aprīkojuma ražotājfirmas Burton Snowboards dibinātājs Džeiks Bērtons Kārpenters ir miris 65 gadu vecumā, paziņoja uzņēmuma vadība.

Kārpenters nomira trešdienas vakarā no sēklinieku vēža radītām komplikācijām Vermontas štata Bērlingtonas pilsētā.

Burton Snowboards vadītājs Džons Leisijs e-pasta vēstulē uzņēmuma darbiniekiem nosauca Kārpenteru par "mūsu dibinātāju, snovborda dvēseli, to, kurš devis mums šo sporta veidu, kuru mēs tik ļoti mīlam".

Kārpenters, studējot Kolorādo Universitātē Boulderā, cerēja pievienoties tās slēpošanas komandai, bet viņa sacīkšu slēpošanas karjera beidzās pēc autoavārijas. Vēlāk viņš pabeidza ekonomikas studijas Ņujorkas Universitātē un pievērsās ziemas sportam. 

Strādājot kādā šķūnī Vermontas štata Londonderijas pilsētā, Kārpenters uzlaboja mūsdienu snovborda dēļa priekšteci - rotaļu sniega dēli Snurfer

Septiņdesmito gadu beigās viņš pievienojās nelielai ražotāju grupai, kas sāka pārdot snovborda dēļus ar mūsdienīgāka dizaina elementiem. 

Viņa dibinātais uzņēmums ne vien kļuva par ievērojamāko snovborda sporta aprīkojuma ražotāju kopš astoņdesmito gadu beigām, bet arī attīstīja snovbordu kā dzīvesveidu, sportu un kultūru. Pēdējā gadu desmita laikā vairāk nekā ceturtdaļa no ASV kalnu kūrortu apmeklētājiem bija snovbordisti.

"Cilvēki to tagad uzskata par pašsaprotamu," sacīja žurnāla Snowboarder Magazine korespondents Pets Bridžess. "Viņi pat neiedomājas, ka vārds Burton nav uzņēmums. Tas ir cilvēks. Tas acīmredzami ir lielākais zīmols snovbordā. Šis cilvēks ir vēl dižāks."

Burton Snowboards gada apgrozījums 2015.gadā bija 500 miljoni ASV dolāru. 

Kārpenteru mūža pēdējos gadus nomāca veselības problēmas. 2011.gadā viņam tika diagnosticēts vēzis. Pēc atveseļošanās no tā viņam diagnosticēja retu slimību - Millera-Fišera sindromu, kuras dēļ viņš neilgu laiku bija pilnīgi paralizēts.

Pēc ilgas rehabilitācijas Kārpenters atkal pievērsās snovbordam un 2018.gadā stāvēja pie finiša līnijas, redzot, kā viņa sponsorētais snovbordists Šons Vaits ieguva trešo olimpisko zelta medaļu.

Šomēnes viņš nosūtīja sava uzņēmuma darbiniekiem e-pasta vēstuli ar tekstu "Jūs neticēsiet, bet mans vēzis ir atgriezies". Pēc nepilnām divām nedēļām uzņēmuma vadītājs Džons Leisijs ar citu e-vēstuli paziņoja darbiniekiem par Kārpentera nāvi. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi