Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ratiņkērlingisti apliecinājuši piederību elitei

Aizvadītajā nedēļā Latvijas ratiņkērlinga izlase atgriezās Rīgā no ziemas paralimpiskajām spēlēm, sīvā cīņā iekļūstot 9. vietā pasaules spēcīgāko ratiņkērlinga komandu vidū. “Mūsu komanda ir apliecinājusi, ka tā ir pasaules elitē, A grupā - pasaules spēcīgāko 12 komandu sastāvā,” saka Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte.

Viņa norāda, ka, braucot uz Pekinu, Latvijas izlase pasaules reitingā bija 12. vietā, bet tagad, pēc ziemas paralimpisko spēļu snieguma, tā pacēlusies uz 9. vietu.

“Esmu lepna, ka pēc 16 gadu pauzes atkal Latvija piedalās ziemas paralimpiskajās spēlēs! Šī ratiņkērlinga izlasei bija pirmā lielā starptautiskā pieredze, un rezultāts ir apmierinošs. Paldies treneriem, sportistiem un Latvijas Kērlinga asociācijai par ieguldīto darbu! Turpinām strādāt tālāk, lai šo sporta veidu attīstītu, piesaistot arī jaunus spēlētājus,” saka Daiga Dadzīte.

Viņa uzsver, ka Latvijas izlase ziemas paralimpiskajās spēlēs ir apliecinājusi dubultu drosmi - drosmi cīnīties sacensībās un drosmi kā pirmajiem pateikt skaidru “nē” spēlei ar Krievijas valstsvienību, tādējādi nosodot Krievijas karadarbību Ukrainā un solidarizējoties ar Ukrainas tautu.

“Paldies komandai par izrādīto atbalstu Ukrainas sportistiem un tautai! Ukrainas sportisti ļoti novērtēja to, ka bijām pirmie, kas kopā ar Igauniju, Lietuvu un Poliju uzrakstījām lūgumu Starptautiskajai Paralimpiskajai komitejai izskatīt Krievijas un Baltkrievijas valstsvienību piedalīšanos ziemas paralimpiskajās spēlēs un noteikt sankcijas šo valstu paralimpiskajām komitejām, kā arī bijām pirmie, kas publiski paziņoja, ka nespēlēs ar Krievijas valstsvienības izlasi, ja tā piedalīsies spēlēs,” saka Daiga Dadzīte.

Sportisti apņēmības pilni turpināt un gatavoties nākamajām sacensībām

Sportisti atzīst, ka līdzi no Pekinas paņems atmiņas par spēļu atklāšanas un noslēguma ceremonijām. Tās bijušas ļoti iespaidīgas un paliks atmiņā visu dzīvi.

Atrgriežoties Rīgā, komandas kapteine un skips Poļina Rožkova atzina, ka vēl viena lieta, ko atcerēsies - ka Pekinā bija ērta un pielāgota dzīvošana atbilstoši vides pieejamības prasībām, kā arī atsaucīgi brīvprātīgie. “Paņemšu līdzi to mieru, kas man bija sacensībās. Dažreiz nav jāspēlē pareizi, bet jāspēlē uz rezultātu,” saka Poļina.

Savukārt ratiņkērlingists Agris Lasmans atzīst, ka gribējās vēl paspēlēt: “Bijām tur jau rudenī, un nu jutāmies kā mājās.” Viņš saka, ka komandai pietrūka rezerves spēlētājs - “Aleksandrs ļoti labi spēlē, bet diemžēl sacensībās viņš nevarēja piedalīties, jo tika konstatēts covid”.

Sportisti novērtē, ka Pekinā bija ļoti labs ledus, un kopumā komanda, viņu vārdiem sakot, “diezgan labi” nostartējusi. Pietrūcis viens akmens, lai iekļūtu TOP 5. vai 6. vietā, un divi akmeņi - lai cīnītos par medaļām.

Latvijas delegācijas vadītāja Zane Skujiņa atzīst, ka Pekinā ziemas paralimpiskās spēles bija daudz sarežģītākas nekā Tokijā vasaras paralimpiskās spēles - gan organizatoriski, gan formalitāšu ziņā, jo komandā tika konstatēts viens covid pozitīvs cilvēks un divi bija kontaktpersonas. Līdz ar to viņi nedrīkstēja apmeklēt ēdnīcu un kopējās telpas, bija jānodrošina ēdiena piegāde un jāorganizē atsevišķs transports uz treniņiem un sacensībām, kas paņēma papildu resursus. 

“Šīs bija manas pirmās ziemas paralimpiskās spēles, un atšķirība ir krietni liela, salīdzinot ar vasaras spelēm,” saka Zane. Pekinā bijuši trīs dažādi paralimpiskie ciemati - mūsu sportisti dzīvojuši centrālajā ciematā, bet vēl atsevišķi ciemati bijuši slēpošanas disciplīnai un snovborda disciplīnai.

Zane atzīst, ka pasākumu noēnoja Ukrainā notiekošais, jo “visu laiku ir sajūta, ka ļoti gribas priecāties (...), bet visi kādā brīdī vienalga sāk runāt par karadarbību, un ir tāda vainas sajūta, ka priecājies, kamēr citur pasaulē viss ir slikti”. 

Komanda, kas panāca Krievijas un Baltkrievijas valstsvienību nepiedalīšanos ziemas paralimpiskajās spēlēs

Atgādinām, ka Latvija bija pirmā valsts, kuras sportisti paralimpiskajās spēlēs pauda reālu atbalstu Ukrainai un nosodījumu Krievijas agresijai. Īsi pēc Latvijas izlases paziņojuma, ka nespēlēs ar Krievijas valstsvienību, no spēles ar Krieviju atteicās arī Igaunija, savukārt par potenciāli līdzīgu soli informēja Šveices un Kanādas valsts pārstāvji. Pēc daudzu valstu paralimpisko komiteju un sportistu neapmierinātības ar sākotnējo Starptautiskās Paralimpiskās komitejas lēmumu atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt zem neitrāla karoga, Starptautiskā Paralimpiskā komiteja savu lēmumu mainīja, nosakot, ka Krievijas un Baltkrievijas komandas šī gada ziemas paralimpiskajās spēlēs piedalīties nevarēs. 

Latvijas Ratiņkērlinga izlases lēmums atteikties no spēles ar Krievijas valstsvienību izpelnījies plašu ārvalstu mediju atzinību, kā arī atbalstu sociālajās vietnēs, Latvijai saņemot uzslavas par drosmīgo un pamatoto soli. 

Ziemas paralimpiskās spēles Pekinā notika no 4. līdz 13. martam. Latviju tajās pirmo reizi pārstāvēja Ratiņkērlinga izlase. Kopš neatkarības atjaunošanas Latvija ziemas paralimpiskajās spēlēs šogad piedalījās trešo reizi. 

Latvijas Paralimpiskā komiteja pateicas visiem līdzjutējiem un atbalstītājiem

Latvijas Paralimpiskā komiteja pateicas visiem līdzjutējiem un sadarbības partneriem par atbalstu ceļā uz Pekinu. Institucionālajam partnerim – LR Izglītības un zinātnes ministrijai, ģenerālsponsoram “Mēness aptieka”, atbalstītājiem - Rīgas domes Izglītības un kultūras departamentam, “Centrālā Laboratorija”, “Venden”, “Lemon Gym”, “Sporta Laboratorija”, “Nike”, “Sportland”, AS “Brīvais vilnis”, SIA “Skrīveru Pārtikas Kombināts” un Latvijas Kērlinga asociācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi