Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Atklāj slēptu lietotāja izsekošanas funkciju Apple mobilajās ierīcēs

Informācijas tehnoloģiju (IT) koncerna Apple mobilās ierīces iPhone un planšetdatora _iPad _modeļi ar mobilo sakaru pieslēgumu slepeni izseko un glabā lietotāja atrašanās vietas datus, konstatējuši divi britu IT nozares speciālisti.

Atklājums starptautiskā presē, IT un telekomunikāciju nozares portālos tiek uzskatīts par skandālu, savukārt Apple šodien slepenās izsekošanas funkcijas atklāšanu nekomentēja. Portāla PC.mag.com komentētājs Džons Dvožaks raksta, ka skandāls ir pietiekams iemesls, lai vairs neuzticētos iPhone, un piebilst: "Nevēlos, lai man sekotu kā sunim."

Abi britu speciālisti, Alisdeirs Alens un Pīts Vordens, arī izstrādājuši bezmaksas internetā lejuplādējamu programmu iPhone Tracker, kas parāda telefonā vai iPad uzkrātos datus uz kartes. Kā ilustrācijas pētnieki mājas lapā ielikuši vairāku iPhone lietotāju izsekošanas pēdas, braukājot pa Angliju un starp Vašingtonu un Ņujorku, ASV.

Kā raksta pētnieki, cik viņiem zināms, Apple programmatūra atrašanās vietas datus glabā tikai ierīcē un nepārraida citur. Taču viņi aizrāda, ka šos datus ir viegli iegūt no attiecīgajām ierīcēm, ko pierāda viņu izstrādātā programma.

Cik noprotams, Apple izsekošanas rīks atrod ierīces atrašanās vietu, izmantojot signālus no tuvākajām mobilo sakaru operatora bāzes stacijām. Tādēļ rīks darbojas tikai ar iPhone un iPad, kuros ievietota un aktivizēta mobilo sakaru operatora SIM karte. Kā raksta britu pētnieki, izsekošanas funkcija ieviesta, sākot no 2010.gada jūnija ar kārtējo telefona operāciju sistēmas ''iOS" jauninājumu.

Kā pārliecinājās biznesa portāls Nozare.lv, iPhone Tracker uzrādīja Nozare.lv rīcībā esošas iPad aptuvenu kustību (kopā ar lietotāju) starp Nozare.lv biroju un lietotāja dzīves vietu mazāk nekā kilometru no biroja.

Tomēr iPhone Tracker nerādīja kustības datus par Nozare.lv rīcībā esošu iPhone, kas arī datu sinhronizēšanas nolūkos saistīts ar Nozare.lv rīcībā esošu MacBook portatīvo datoru un kura datus saskaņā ar "iPhone Tracker" aprakstu vajadzēja varēt nolasīt šai programmai. Telefons pēdējo divu nedēļu laikā darbojies ASV un (pārsēšanās laikā) mobilo sakaru tīklā Amsterdamas lidostā, taču to ar iPhone Tracker nevarēja redzēt.

Jau ziņots, ka Latvijā mobilo sakaru tīklos darbojas aptuveni 25 000 iPhone telefoni un nezināms skaits ārzemēs un Latvijā pirktu iPad ar mobilo sakaru pieslēgumu.

IT un tehnoloģiju portāla Gizmodo žurnālists Sems Bidls arī publicējis ar krāsainiem punktiem pārklātu ASV austrumu piekrastes karti ar niknu komentāru, ka tā uzrādot "katru vietu, kur esmu bijis pēdējā gada laikā", lai gan viņam "nav sekojuši Federālās izmeklēšanas biroja "ziķerzeļļi" maskētās mašīnās".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko